Een schuim krijg je eenvoudig door een hoeveelheid vloeistof te nemen en 0,5 % van het gewicht aan soja-lecithine toe te voegen. Je kunt werkelijk alles gebruiken; wortelsap, limoensap, sap van oesters, appelsap, you name it. Vervolgens neem je je staafmixer en mix je de lecithine door de vloeistof.
Maizena & Scheerschuim. Mix gelijke delen maizena en scheerschuim (echt schuim, geen gel) en je krijgt een stevig nep sneeuw dat zich makkelijk laat vormen.
Schuim is een mengsel van gasbellen ingesloten in een vloeistof of een vaste stof. Het kan verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de samenstelling van de vloeistof of vaste stof waaruit het is gemaakt en de manier waarop licht met het schuim interageert.
Slagroom is ook een schuim. Dat maak je door geen eiwitten maar room te kloppen. Room is een mengsel van eiwitten, vetten en water. We mengen de slagroom voorzichtig met het opgeklopte eiwit.
Ontstaan schuim
Schuim ontstaat in een mengproces tussen een gas en een vloeistof. Voor het mengproces is energie noodzakelijk. Een voorbeeld is het kloppen van slagroom. Ook kan schuim ontstaan als gevolg van een chemische reactie waarbij een gas vrijkomt.
Dit afschuimen lukt het makkelijkste met een schuimspaan. Haal die daarvoor verschillende keren over de oppervlakte heen en spoel tussendoor af. Herhaal dit net zo lang tot het schuim verdwenen is en u een helder oppervlak overhoudt.
Koudschuim HR 40 stevig. De koudschuim HR 40 is een stevige en goede kwaliteit schuimrubber. Te gebruiken in kussens voor zowel buiten als binnen. Door de stevige opdruk van het schuimrubber komt het schuim weer helemaal in model terug.
Opgeklopte room de dag erna opnieuw opkloppen is moeilijk en zelfs quasi onmogelijk. Maar je hoeft hem daarvoor zeker niet weg te gooien. Je kan hem perfect nog gebruiken in recepten waar je bijvoorbeeld gesuikerde room voor nodig hebt. Of om een lekkere cappuccino mee te maken, dat kan ook!
Verse slagroom kun je wel als extraatje eten of drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Een ander voorbeeld van een schuim is brood, hierbij wordt de structuur door eiwit gestabiliseerd.
Bij schuimvorming wordt de oppervlaktespanning van een vloeistof verlaagd en daardoor kan er een luchtbelletje ontstaan. Heel veel luchtbelletjes samen vormen schuim. Om te kunnen schuimen moet een stof dus surfactants bevatten.
In een vettig glas verdwijnt schuim als sneeuw voor de zon. Oneffenheden in het glas zorgen voor het ontstaan van extra koolzuurbelletjes. Sommige brouwers brengen zelfs bewust een 'beschadiging' aan in hun glas, ook wel nucleation genoemd.
Schenk het bier rustig en in één beweging tegen de wand van het glas in, in een hoek van ongeveer 45° (tenzij anders vermeld wordt op het etiket) en niet te hoog boven het glas. Als het bier van op enige hoogte wordt ingeschonken zal er meer koolzuur vrij komen en is je schuimkraag te hoog.
Doe het eiwitpoeder samen met het water in een mengkom en mix dit op de hoogste stand totdat het flink schuimig wordt. Voeg daarna beetje bij beetje de poedersuiker toe en blijf mixen totdat alles in pieken blijft staan. Dan is je “slagroom” stevig genoeg.
Crème fraîche is een roomsoort met een vetpercentage van 30%.Het is dus een echte room. Het is vaak stevig en dik, maar na even doorroeren wordt het al vloeibaarder. Crème fraîche kun je zowel warm als koud verwerken.
De bekendste room is misschien wel slagroom. Een andere naam daarvoor is volle room. Het heeft een hoog vetpercentage, meestal 35 procent.
Heavy cream is het meest vergelijkbaar met onze slagroom, ondanks dat de Nederlandse slagroom wel net íets minder vet is. Vraagt een recept om 'heavy cream' of 'whipping? Vervang dit dan gerust 1:1 door slagroom.
Doe de slagroom in een kom en voeg per 100 ml één eetlepel suiker toe. Begin te kloppen door ronddraaiende bewegingen met je pols te maken of gebruik een mixer. Klop of mix totdat de room zo stijf is dat hij in punten rechtop blijft staan.
Gelatinepoeder. Een simpel, maar heel effectief trucje is om een beetje gelatinepoeder aan je room toe te voegen. Het is belangrijk dat je voor de ongezoete variant kiest, anders krijgt je slagroom een heel andere smaak.
Slagroom wordt sneller stijf als je van tevoren een snufje zout toevoegt. Als je de suiker en het vanille-extract pas halverwege het kloppen van de slagroom toevoegt, zal de slagroom stijver worden. De suiker aan het begin toevoegen zorgt voor een slapper resultaat. De slagroom en de kom moeten zo koud mogelijk zijn.
Voordelen van koudschuim
Zo is koudschuim zeer veerkrachtig, goed vochtafvoerend/-regulerend en goed ademend/ventilerend, heeft het een lange levensduur, kent het een hoog comfort, heeft het een hoog aanpassingsvermogen en biedt het een goede ondersteuning door een hoge mate van stevigheid.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Koudschuim is een kunststof schuimrubber.Het is iets comfortabeler dan het 'gewone' schuimrubber. Daarnaast ventileert het beter en werkt het vlamvertragend. Tevens is het duurzaam en vormvast.