Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode. Gebruik nooit zout water om de stenen te reinigen.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
heel veel edelstenen, mineralen en kristallen verdragen geen water. Sterker nog, water kan diverse stenen flink aantasten en beschadigen: 1. Kleurverlies: diverse calciet soorten en stenen zoals celestien kunnen door contact met water hun kleur verliezen.
Het licht tijdens zonsopgang of -ondergang is een stuk zachter. Voor de volgende stenen geldt dat ze beter niet in het zonlicht opgeladen kunnen worden omdat ze dan verkleuren, o.a.: amethist, aquamarijn, aventurijn, beryl, celestien, fluoriet, kunziet, larimar, malachiet, opaal, rozenkwarts, toermalijn, turkoois.
Het is siliciumdioxide met ingesloten ijzer, titaan en mangaan. Deze elementen geven dit mineraal zijn karakteristieke roze kleur. Zonlicht kan rozekwarts doen verbleken.
Orpiment
Ook dit mineraal is vooral te vinden in de omgeving van warmwaterbronnen. Het werd in de oudheid veel gebruikt als kleurstof. Tegenwoordig vindt orpiment vooral toepassingen in de halfgeleiderindustrie. De aanwezigheid van arseen maakt het mineraal erg giftig.
Ook dit is wel een beetje afhankelijk van hoe intensief de energie van de steen gebruikt wordt. Als u een steen gebruikt als gids of om mee te mediteren volstaat het om deze 1 keer per week of zelfs 1 keer per maand te reinigen en op te laden.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Opladen kan door de Rozenkwarts bij daglicht (niet in de felle zon) in een schaaltje met Bergkristal trommelsteentjes, of op een Bergkristalgroep te leggen. Bergkristal versterkt de energie in een steen.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
De amethist zorgt voor meer rust tijdens het slapen. Leg een amethist op je nachtkastje of onder je kussen en val sneller in slaap. Deze krachtige steen is familie van de bergkristal en de kleur varieert van roze, lichtpaars tot donkerpaars.
Er zijn geen regels over hoeveel edelstenen je maximaal bij je zou mogen dragen. Maar het beste is om niet meer dan drie verschillende edelstenen te combineren. Vaak heeft een edelsteen al de werking waar jij naar op zoek bent. Maar soms wil je dit aanvullen met een tweede of derde steen.
Edelstenen zoals bergkristal, rozenkwarts of amethist kunnen drinkwater wel smakelijker, langer houdbaar en beter verdraagbaar maken voor ons lichaam.
Paarse mineralen (zoals amethist, ametrien, paarsblauwe dumortieriet, de kwartsfamilie) kun je ontladen met lauw stromend water, en dan opladen op een amethist geode of in een amethist druse.
Leg ze daarna voorzichtig in een karaf of kan. Giet voorzichtig kraanwater of mineraalwater in de kan Plaats de kan bij voorkeur in de vensterbank, maar niet direct naast of onder een stopcontact. Laat de kan een etmaal (24 uur) staan.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Tips voor gebruik: -Leg een rozenkwarts neer in een ruimte waar creatieviteit en liefde versterkt moeten worden. -Op je nachtkastje heeft rozenkwarts een positief effect op je nachtrust, maar ook op je liefdesleven. -Draag rozenkwarts aan een ketting voor dat heerlijke beschermende gevoel van liefde.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Celestien is ook een echte slaapkamer edelsteen. Het geeft je rust en je zult heerlijk dromen. Een combinatie van seleniet, rozenkwarts, zwarte toermalijn en bergkristal zullen je slaapkamer reinigen. Zwarte toermalijn zal ook in de slaapkamer de electromagnetische straling weer neutraliseren.
Je zou je steen of edelstenen set op een cluster van bergkristal, amethist, rozenkwarts, seleniet of carneool kunnen activeren. Dit zou het beste werken voor een periode van 24 tot 28 uur op een plek waar normaal geen daglicht is. Daarna moet de cluster zelf natuurlijk ook gereinigd en opgeladen worden.
Reiniging en verzorging: Als je de Tijgeroog draagt als hanger, ketting, of wanneer je hem als trommelsteen in je broekzak meedraagt, is het raadzaam de steen aan het eind van de dag met lauwwarm water af te spoelen. Hiermee wordt de steen van zijn statische lading ontdaan.
Sta ook eens stil bij wat heelheid of gebroken zijn voor jou betekent. Het kan zijn dat het kristal bij jou is uitgewerkt en door 'stuk te gaan' aangeeft dat er een andere samenwerkingsvorm nodig is. Het kristal kan terug worden gegeven aan de aarde of naar een nieuwe hoeder gaan.
Het helpt je een connectie maken met de energie van de maan. Maansteen is heel geschikt om op te laden in het (volle) maanlicht maar omdat het een broze steen is kunnen water en chemicaliën beter vermeden worden. De steen is ook erg zacht en kwetsbaar en kan makkelijk krassen.