MSC staat voor Marine Stewardship Council. ASC-keurmerk voor kweekvis – Omdat de zeeën overbevist zijn, kiezen steeds meer mensen voor kweekvis. Vis of visproducten met het internationale ASC-keurmerk heeft een lagere impact op het milieu.
Het MSC-keurmerk is een topkeurmerk vanwege hoge score op controle, transparantie en duurzaamheid. Vissers en visserijen die in aanmerking willen komen voor een keurmerk, moeten aan deze criteria voldoen: Geen overbevissing op het visbestand. Behoud van het ecosysteem.
Zo kies je duurzaam
Ook vis zonder keurmerk kan trouwens duurzaam zijn: van vrijwel elke vissoort zijn duurzame en wat minder duurzame varianten te koop. Koop duurzame soorten: dit zijn haring, mosselen, oesters, Schotse of Noorse zalm, Hollandse garnalen, Noordzeekrab, wijting en schelvis.
ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis.
MSC, een afkorting van het Marine Stewardship Council, is wereldwijd het grootste keurmerk voor wilde vis. Het Voedingscentrum en de Viswijzer prijzen het keurmerk aan. Milieu Centraal noemt het een 'topkeurmerk' met 'de meest strenge eisen op duurzaamheid, transparantie en controle.
Kweekvis is evengoed lekker, maar de structuur van het visvlees is anders als de vissen onder andere omstandigheden leven dan wanneer ze in het wild zouden zwemmen. Afhankelijk van het voer en de leefruimte heeft kweekvis net als wilde vis een smakelijk en gezond (omega 3-)vetgehalte plus een stevige vleesstructuur.
De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd. Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed.
De Nederlandse vloot bestaat voornamelijk uit kotters en treilers, die de voedingsrijke kustwateren van de Noordzee bevissen. Er wordt een groot aantal soorten gevangen, waarvan platte soorten als platvis en slibtong het populairst zijn. Er wordt ook haring, makreel, kabeljauw en schelvis gevangen.
ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council, een internationaal label voor duurzame kweekvis. Het label werd in 2010 opgericht en garandeert dat de vis die je eet in goede arbeidsomstandigheden en met respect voor het milieu werd geproduceerd. Het label werd door WWF in het leven geroepen.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Biologisch gekweekte zalm wordt gezien als topkwaliteit omdat veel van de mogelijke nadelen van andere gekweekte vis hier niet van toepassing zijn: de zalm heeft meer ruimte (de dichtheid is minder dan de helft van reguliere kweek), er worden geen antibiotica of bestrijdingsmiddelen gebruikt, de netten worden niet ...
Oeko-Tex 100
Het is een internationaal keurmerk voor textiel. Niet alleen kleding, maar bijvoorbeeld ook tapijten en beddengoed. Producten met dit label hebben de garantie geen schadelijke stoffen te bevatten. Dit geldt zowel voor natuurlijke vezels, zoals katoen, als voor synthetische, zoals polyester.
Veel kweekvis is nu niet duurzaam. Grootschalige viskwekerijen produceren bijvoorbeeld veel mest die het lokale milieu ernstig kan vervuilen. 'Inderdaad, als je langs de kust – in een baai of een fjord – op grote schaal vissen kweekt, kan er onnatuurlijk veel ontlasting vrijkomen waardoor het omliggende water vervuilt.
Op de website van het Voedingscentrum staat als advies om vlees te vervangen voor vis. Dat zou beter zijn voor het milieu. Toch heeft vis óók een impact op het milieu. Sterker nog: een stukje kabeljauw heeft volgens het Voedingscentrum een vergelijkbare impact als varkensvlees.
Mei: roodbaars. Juni: rog, roodbaars, schar, schelvis. Juli: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel. Augustus: griet, heek, makreel, rog, roodbaars, schar, schelvis, zeeduivel.
Duurzame visserij
De makreelvisserij is duurzaam en kent weinig bijvangst. Bij het vissen is er geen contact met de zeebodem. Makreel is een belangrijke voedselbron voor veel andere vissoorten, zeezoogdieren en vogels. Daarom is het belangrijk dat de makreelstand op peil blijft.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Stevig van structuur, verfijnd van smaak
Kabeljauw, koolvis, tilapia en pangasius zijn de bekendste soorten. De smaak is vrij neutraal, dus je kunt er alle kanten mee op. En deze vissoorten zijn extra gezond als je ze op een 'slanke' manier bereidt.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Pangasius heeft de reputatie een ongezonde vis te zijn die veel zware metalen, bacteriën en antibioticaresten bevat. In 2012 controleerden wij de pangasius in de Belgische winkels onder meer op de aanwezigheid van zware metalen, pesticidenresiduen en sporen van antibiotica, en stelden weinig problemen vast.