Na langdurig onderzoek in een van de allerbeste studies ooit kwam naar voren dat wereldwijd 1,8 miljoen mensen een onnodige vroegtijdige en pijnlijke dood bespaard had kunnen blijven door het eten van meer groenten en wel 4,9 miljoen(!) als iedereen, wereldwijd significant meer fruit zou eten.
Kortom: Fruit bevat meer suiker en calorieën dan groenten, maar beide zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Specifieke soorten fruit en groenten zijn een bron van verschillenden nutriënten.
Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker. Ook is het voor ongeveer 11% de oorzaak van de sterfgevallen aan ischemische hartziekten en ongeveer 9% van alle sterfgevallen aan beroertes, over de hele wereld.
Volgens PuurGezond is gezond eten vooral puur eten: onbewerkte en pure producten, bijvoorbeeld groenten, fruit, volle graanproducten, zuivel, noten en zaden, eieren, vlees en vis. Deze uitgangspunten zijn gebaseerd op wetenschappelijke gronden van de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum.
Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap.
Maar hoeveel fruit per dag is dan die ideale hoeveelheid? Het officiële advies van het Voedingscentrum is dus twee stuks per dag. Iets meer is ook zeker geen probleem: drie stuks per dag is ook nog gewoon gezond.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Een banaan bevat veel vitamine B6. Ongeveer 40% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zelfs. Deze vitamine is onmisbaar in je spijsvertering, belangrijk voor je weerstand en zenuwstelsel en het houdt je bloedsuikerspiegel op peil. Daardoor wordt je humeur ook beter.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Zonder groente en fruit ben je vatbaarder voor klachten zoals constipatie en ontstekingen. Samen met de vitaminen en mineralen in groente zorgen de vezels ervoor dat je darmkanaal goed blijft. Een tekort aan vitamine A is een grote oorzaak van blindheid.
In groenten zitten een veel belangrijke voedingsstoffen, welke goed zijn voor je gezondheid. Een groot deel van deze voedingsstoffen zijn essentieel voor je lichaam, wat betekent je lichaam deze voedingsstoffen niet zelf aan kan maken. Je kunt dus simpelweg niet zonder deze nutriënten.
Kun je zonder fruit? Het antwoord is 'ja'. Ieder mens kan z'n hele leven gezond blijven zonder een enkel stuk fruit gegeten te hebben in z'n leven.
Nee, groente en fruit kunnen elkaar niet vervangen. Ze bevatten verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Ook zitten er in groente andere hoeveelheden voedingsstoffen dan in fruit.
Banaan is een fruitsoort. Bananen groeien in trossen aan een plant op bananenplantages. Bananen zijn krom doordat ze tegen de zwaartekracht in met hun punten naar boven groeien. Banaan is een tropische vrucht.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. Dit omdat eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Beiden, maar vooral verzadigd vet verhogen het cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
De nummer 1, waterkers, scoorde 100 en bevat dus de meeste voedingsstoffen in de meest ideale hoeveelheden van alle groenten en fruit die meededen.
Het is een mythe dat je acht glazen water per dag moet drinken, maar water is alsnog de gezondste dorstlesser. Het bevat namelijk geen suikers, vet, of kleur, geur- of smaakstoffen. Het vult alleen je vochtgehalte aan en voorziet je niet van andere voedingsstoffen.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.