1) Koffie is net zo hydraterend als zuiver water. Men durft wel eens zeggen dat koffie vochtafdrijvend werkt, maar onderzoek toonde aan dat tot een hoeveelheid van 550 miligram (6 koppen koffie) er geen verschil is met het drinken van water.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
Dat glaasje water naast uw espresso, wordt niet geserveerd omdat koffie niet hydraterend is. Koffie is en blijft een vloeistof, wat voor het grootste gedeelte bestaat uit, ja echt waar, water. Uit onderzoek is gebleken dat er geen verschil in hydratatieniveau is tussen mensen die water in plaats van koffie drinken.
Drink een glas water voor elke maaltijd. Niet alleen goed om ervoor te zorgen dat je meer water drinkt, maar het helpt je ook om op gewicht te blijven. Veel mensen verwarren 'dorst' namelijk met 'honger' waardoor je al snel meer gaat eten dan nodig.
Koffie en andere dranken met cafeïne dragen net als water bij tot de vochtinname. Dat koffie vochtafdrijvend is, en je dus meer vocht zou verliezen dan je binnenkrijgt klopt niet. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert.
“Het is een populaire misvatting dat thee water zou afdrijven. Sommige theesoorten zijn misschien lichtjes uitdrogend, maar in het algemeen mag je alles dat water bevat meetellen. Van thee, koffie, soep, en fruitsap tot vochthoudende voeding.
Is 3 of 4 liter water per dag te veel? Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken.
Het is dus belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven. Hoe doe je dat? Een veel gehoord advies is om 1,5 tot 2 liter vocht per dag tot je te nemen. Hierbij moet je rekening houden met je lichaamsbouw, de weersomstandigheden, sportactiviteiten en voeding.
Mythe: Cafeïne droogt je lichaam uit.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat de inname van 250 tot 300 milligram cafeïne, ongeveer twee koppen koffie, er inderdaad voor zorgt dat je meer moet plassen. Dit effect duurt tot drie uur na de inname.
In koffie zit cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Het lichaam verliest niet meer vocht door het drinken van koffie. Cafeïne zorgt er alleen voor dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Let op: drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Onderzoek heeft aangetoond dat koffie en water dezelfde hoeveelheid urine geven. Dat koffie vochtvasthoudend is, lijkt daarom niet te kloppen. Het Voedingscentrum geeft eveneens aan dat zowel de vochtafdrijvende als de vochtvosthoudende werking niet bewezen is.
Of je nu koffie drinkt of water, het maakt niets uit. De algemene gedachte dat je van koffie uitdroogt, blijkt complete onzin. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Het is waar dat cafeïne vocht af kan drijven, maar de gewone koffiedrinker heeft daar geen enkele last van.
Thee bevat cafeïne en heeft dus een dehydraterend effect. Van teveel sterke thee te drinken, zou je dus eerder uitdrogen dan andersom. Nu niet onmiddellijk panikeren, door de hoeveelheid water die je tegelijk opneemt, is het effect van thee op je hydratatie status niet noemenswaardig.
Water voor je longen
Voor het opnemen van zuurstof en het afvoeren van koolzuur moeten onze longen gehydrateerd blijven. Voldoende water drinken is daarom belangrijk. Daarnaast zijn droge longen vatbaarder voor irritaties en ontstekingen. Drink daarom elke dag minimaal zes tot acht glazen water.
Drink je bijvoorbeeld een glas water op de lege maag, dan kan je lichaam al binnen vijf minuten het water absorberen. Als je een glas water drinkt nadat je hebt gegeten, duurt de absorptie langer, wat kan oplopen tot een paar uur.
Te veel hydratatie kan de poriën verstoppen en tot puistjes leiden. Het beste wat u kunt doen, is een lichte hydraterende crème vinden die geschikt is voor uw huidtype om een gezond evenwicht te garanderen.
Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam. Dit kan komen door te weinig vochtinname, te veel vochtverlies of een combinatie van beide. Als u vocht verliest, verliest u vaak ook zouten en voedingsstoffen.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing! Drink je meer dan is je urine meer verdund.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.