Het A mineur akkoord ofwel Am akkoord is een akkoord dat in heel veel gitaar nummers voorkomt. Het is een afgeleide van het A majeur ofwel A akkoord. Het A mineur akkoord een open akkoord, dat wil zeggen: je hoeft er geen barré greep voor te leggen. Vooral als beginnende gitarist is het Am akkoord dus een uitkomst.
In een akkoordenschema wordt het A mineur akkoord met Am aangegeven. Het Am akkoord heeft dezelfde grondtoon als het A majeur akkoord, maar heeft een veel droeviger ondertoon. Dit komt door het verzetten van een van de tonen, die normaal een terts is (de toonafstand tussen een toon en de daaropvolgende derde toon).
Het Am akkoord (A mineur akkoord) wordt gespeeld doormiddel van drie vingers. We zetten de wijsvinger op snaar 2 (B-snaar) in eerste vakje, de middelvinger op snaar 4 (D-snaar) in het tweede vakje en de ringvinger op snaar 3 (G-snaar) in het tweede vakje.
Het is verstandig om te beginnen met de open akkoorden. Open akkoorden worden op de eerste drie frets gespeeld (frets zijn de metalen stripjes op de hals van je gitaar), hebben elk een unieke vorm en bevatten één of meer open snaren – dat zijn snaren die je niet hoeft in te drukken.
Om het super simpel te houden gebruiken we de akkoorden G, D, Em en C. De akkoorden worden in verschillende volgorden gebruikt. Dit zie je achter de titel van het liedje staan.
Bij de Majeurtoonladders zijn de I, IV en V akkoorden de Majeur Akkoorden, in het geval van de C-Majeur toonladder dus de C-majeur, F-Majeur en G-Majeur. De II, III en VI akkoorden van de Majeurtoonladders zijn de Mineur Akkoorden. Hier dus de D-mineur, E-mineur en de A-mineur.
Het E akkoord is op de gitaar een van de eerste akkoorden die je zult leren. Het is onmogelijk om een soort gitaarmuziek voor te stellen waarin dit akkoord nooit wordt gebruikt. Daarnaast is het voor de vingerzetting een van de makkelijkste akkoorden om te spelen.
Gitaar spelen is, in het begin, iets moeilijker dan een piano, omdat je al snel beide handen moet laten samenwerken. Oefenen en volhouden is het belangrijkste, want ook jij kunt gitaar leren spelen. Onthoud dat elke bekende gitarist het ooit heeft moeten leren. En dat zijn echt niet allemaal muzikale wonderkinderen.
Ga stap voor stap aan de slag en speel iedere dag een half uurtje, je zult zien dat je dan beetje bij beetje leert spelen. Vaak wordt gezegd dat je om écht goed gitaar te leren spelen, je er minimaal 10.000 uur, dus 416 dagen van 24 uur, dus 1250 dagen van 8 uur.. aaneengesloten moet spelen.
Vaak kun je prima al tijdens het eind van het slagje al beginnen met wisselen naar het volgende akkoord. Bij veel slagjes hoor je dan niet eens dat er op een bepaald punt even geen akkoord stond. Op deze manier heb je meer tijd om het akkoord over te pakken en ben je makkelijker op tijd voor het volgende akkoord.
Speel je gitaar zonder plectrum, dan gebruik je je vingers. Dit wordt ook wel 'fingerstyle' of 'fingerpicking' genoemd. Een belangrijk voordeel daarvan is dat je meerdere gitaarsnaren precies tegelijk kunt aanslaan (hoewel plukken dan een beter woord is). Bovendien geeft het een iets warmer geluid.
Een akkoordenschema wordt meestal genoteerd op muziekpapier dat is onderverdeeld in 10 of 12 rijen notenbalken, verdeeld in 3 of 4 kolommen. In de eerste kolom wordt de G-sleutel aangegeven met de maat waarin het stuk gespeeld moet worden. In iedere kolom staan een of meer akkoordsymbolen.
A mineur: A C E. A# mineur : A# C# F. Bb mineur: Bb Db F. B mineur: B D F#
C-majeur, C grote terts of C-groot (afkorting: C) is de majeur toonsoort met als grondtoon c. C-majeur is tevens de naam van het akkoord op de eerste trap van de C-toonaard.
Het verschil tussen majeur en mineur verwijst naar de afstand tussen de eerste en derde toon van de toonladder. In majeur is dit verschil groot (4 halve tonen) en in mineur klein (3 halve tonen).
De letterlijke betekenis van majeur is 'groot'. Is een muziekstuk in majeur, dan betekent dit dat de afstand tussen de eerste en de derde toon groter is dan bij een muziekstuk in mineur. Zoals te verwachten is de betekenis van mineur 'klein'. Tussen de eerste drie tonen zit dan minder verschil in toonhoogte.
Het mineur akkoord van E wordt altijd gevormd door de eerste, derde en de vijfde noot uit de mineur toonladder van E te pakken. In zowel natuurlijk, harmonisch en melodisch mineur gaat het hier dus om: • E G B. Deze kunnen in drie verschillende volgorden worden gespeeld, namelijk in 'E G B', 'G B E' of 'B E G'.
Dat is een akkoord. Akkoorden zijn eigenlijk niets meer dan groepjes van minstens 3 noten die je tegelijk laat klinken en dan een zuiver geheel vormen. Zo vormen de noten C-E-G samen het C-akkoord. Als je dit speelt op de gitaar of piano klinkt het geluid veel voller dan als je alleen de noot C zou aanslaan.
Het A7 akkoord speel je net als de overige A akkoorden op de onderste vijf snaren van de gitaar. Hierbij raak en demp je de lage E snaar niet. Net als bij het A mineur akkoord verander je slechts één vingerzetting in vergelijking met het A akkoord, dit is bij het A7 akkoord uiteraard dan wel een andere vinger.