Chinese sojasaus heeft normaliter een lager tarwegehalte dan Japanse sojasaus of laat het waardevolle graan helemaal achterwege, en dat smaakt men! Want hierdoor krijgt hij een ander aromaspectrum. Ook het zoutgehalte van Chinese sojasaus is meestal aanzienlijk hoger.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Er zijn verschillende soorten ketjap verkrijgbaar. Welke soort je gebruikt in een gerecht, ligt deels aan het merk dat je koopt, maar vooral aan je eigen smaak. Sommige mensen vinden ketjap medja de allerlekkerste, terwijl anderen ketjap manis voor álles gebruiken.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Deze ketjap bevat enorm veel suiker, in allerlei vormen (suiker, melasse, gebrande suikerstroop). Ook bevat het veel zout en het conserveermiddel E202, waarover je reeds hebt kunnen lezen dat het irriterend werkt, het immuunsysteem kan verzwakken en mogelijk kankerverwekkend is.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Kikkoman is het bekendste merk van deze sojasaus. Hoewel het als een donkere sojasaus wordt beschouwd, is deze niet vergelijkbaar met de Chinese dikke, donkere sojasaus.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Zoete sojasaus van Kikkoman. Te gebruiken over gekookte rijst of voor het karameliseren van o.a. noten. Ingrediënten: Suiker (44%), sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) (35%), glucosestroop, wijn [sulfiet], water, zout, gistextract.
De natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus van Kikkoman heeft dezelfde lekkere smaak als ons origineel en geeft levensmiddelen en groente bovendien een glazuur. Daarom is hij bijzonder geschikt voor kruidige of exotische gerechten. Bovendien geeft hij uw favoriete dessert een bijzondere Japanse touch.
Want sojasaus bevat een grote hoeveelheid umami en umami ondersteunt de waarneming van de zoutsmaak van gerechten. De conclusie van de experts: het hangt af van de smaak van een gerecht, maar niet van het zoutgehalte. En met Kikkoman sojasaus krijgen recepten meer smaak, met minder zout.
30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong.
Ketjap is ook sojasaus maar dan met de typische Indonesische smaak. De twee belangrijkste die gebruikt worden zijn Ketcap Asin en Kecap manis. De Asin is de zoute variant, de Manis is de zoete variant. Let dus bij het recept goed op of je de juiste ketjap gebruikt.
Het brouwproces gebeurt net als bij onze klassieker op geheel natuurlijke wijze. Dankzij het verbeterde recept is de Tamari glutenvrije sojasaus niet alleen glutenvrij, maar ook halal. Hij kan ook door mensen met islamitisch geloof zonder problemen worden gebruikt om te koken, te kruiden of te verfijnen.
De Kikkoman sojasaus wordt gewoon in Nederland gemaakt, in Noord Groningen om precies te zijn. Deze sojasaus bestaat uit water, soja bonen, tarwe en zout. De sojasaus wordt op natuurlijke wijze gebrouwen, er worden geen conserveringsmiddelen aan toegevoegd.
Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten (water, tarwe-eiwitten, zout), water, aroma, smaakversterkers (E621, E631), zout, suiker. Allergenen: Gluten bevattende granen.
Sojabonen worden eerst geweekt in water voor een langere periode en vervolgens bij hoge temperaturen gestoomd. De tarwe wordt geroosterd bij hoge temperaturen en vervolgens samengeperst door rollers om het fermentatieproces in gang te zetten. En het zout wordt opgelost in water.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Beschrijving. Teriyaki saus is een vaste waarde binnen de Japanse keuken. Samengesteld uit "Teri" wat glans betekent en "Yaki" wat grill betekent verwijst het naar een zoete en lichtjes zure saus die uw gerechten in een zachte smaak hult.
Kikkoman natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus verleent gerechten een bijzondere zoet-pikante smaak en past perfect bij vlees en groenten maar ook bij soepen en salades.