Het gebroken-hart-sydroom manifesteert zich als een hartaanval en kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn. In de meeste gevallen herstellen mensen na een tijdje. Het komt ook voor bij ernstige emotionele gebeurtenissen, dus letterlijk: een gebroken hart.
Gelukkig herstellen mensen met het gebroken-hart-syndroom door de nodige rust over het algemeen binnen enkele weken vanzelf weer. In sommige gevallen krijgen zij tijdelijk medicijnen die het hart ondersteunen en ontlasten. Ook biedt OLVG hen psychische ondersteuning via een hartrevalidatietraject.
Je kunt door de acute stress die je na een breuk ervaart daadwerkelijk last hebben van een gebroken hart (het syndroom stress cardiomyopathie) en hiermee in het ziekenhuis belanden, maar dit syndroom is zeldzaam. In het brein veroorzaakt liefdesverdriet dezelfde klachten als depressie, cocaïneverslaving en griep.
"Bij een gebroken hart knijpt de onderkant van het hart niet of nauwelijks samen. Het hart krijgt dan de vorm van een Tako-tsubo. De oorzaak kan liefdesverdriet, het plotseling overlijden van een dierbare of plotseling heftige pijn zijn, maar ook het winnen van een loterij kan acute heftige emotionele stress geven.
"Je hart krijgt een opdonder bij hevige emoties." Van een dramatische gebeurtenis breekt je hart natuurlijk niet letterlijk in tweeën, maar het kan wel degelijk van slag zijn. Hevige emoties veroorzaken soms een ontsteking aan het hart, waardoor je je heel beroerd kunt voelen.
Wat zijn de gevaren? Liefdesverdriet veroorzaakt mentale en soms zelfs fysieke pijn. Ook een depressie is niet uitgesloten. In zeldzame gevallen kan liefdesverdriet zelfs leiden tot misdaad en zelfmoord.
Iedereen gaat anders met liefdesverdriet om. De een voelt zich na een paar weken alweer een stuk beter, een ander is na jaren nog niet de oude. Wie veel moeite heeft om eroverheen te raken, kan vaak niet op begrip rekenen.
Iemand missen gebeurt niet tijdens een gesprek, maar juist bij afwezigheid van contact. Voer dus een kort, prettig gesprek en kap het daarna weer af door te zeggen dat je iets gaat doen (zeg bijvoorbeeld dat je lekker gaat koken). Op deze manier geef je het brein van je ex de tijd om jou te gaan missen.
Het komt bijna uitsluitend voor bij vrouwen na de menopauze en wordt uitgelokt door hevige emoties,zoals een relatiebreuk bijvoorbeeld ('gebroken hart'-syndroom), maar evengoed door andere emotionele gebeurtenissen (overlijden van partner, zwaar ongeval, enzovoort).
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Hoe lang duurt liefdesverdriet? Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in The journal of Positive Psychology is gebleken dat zowel mannen als vrouwen gemiddeld na 11 weken over hun liefdesverdriet heen zijn. Maar liefst 71 procent was namelijk na 11 weken over hun ergste verdriet heen.
Herstellen van de schok
Mensen met stress kunnen minder eetlust hebben, slechter slapen, maag- en darmklachten of hoofdpijn krijgen. Daarnaast zijn er allerlei mentale klachten zoals gevoelens van angst, onzekerheid, een opgejaagd gevoel en negatieve gedachten.
Volgens onderzoekers is het niet ondenkbaar dat een woede-uitbarsting het risico op een hartaanval in de daaropvolgende uren verhoogt, al kan men dit niet met zekerheid aantonen. Wanneer rekening gehouden wordt met bijkomende risicofactoren (roken, alcohol, overgewicht) zou dit risico veel kleiner zijn.
Oorzaken. Bij een spontane aortaruptuur is meestal vooraf sprake van al jarenlang bestaande toenemende ziekelijke afwijkingen van de grote lichaamsslagader, met ernstige atherosclerose en meestal aneurysmavorming. Het aneurysma neemt jarenlang heel geleidelijk in grootte toe en scheurt dan uiteindelijk.
Als hij constant dingen naar je stuurt en om je mening vraagt en daar zijn best voor doet, laat dat zien dat hij aan je denkt. Als hij je heel vaak berichten stuurt en altijd heel snel reageert op jouw berichten, dan is dat een goede graadmeter om te zien of hij veel aan je denkt.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Als je ex oplicht wanneer je langskomt, dan heeft hij of zij nog steeds gevoelens voor jou. Let ook op of je ex steels naar je blijft kijken vanaf de andere kant van de kamer. Als hij/zij niet op kan houden met naar je te kijken, dan is dat een goed teken dat je ex jou niet uit zijn of haar gedachten kan zetten.
Bied in eerste instantie een luisterend oor. Je kunt later altijd nog vertellen wat in zo'n situatie voor jou heeft gewerkt, in plaats van zeggen wat de ander 'zou moeten doen'. Ieder excuus om een bak roomijs leeg te lepelen grijpen we met beide handen aan, maar een relatiebreuk is niet altijd een reden voor rouw.
Volgens een grootschalige enquête onder 5000 mensen uit 96 landen uitgevoerd door de Binghamton Universiteit blijkt dat niemand ongeschonden uit de strijd komt. Wel ervaren mannen over het algemeen minder pijn dan vrouwen na een break-up, zowel emotioneel als lichamelijk. Dit heeft te maken met biologie.
Ook als jij de dumper was, kun je maanden (soms) jaren last hebben van liefdesverdriet. Een bekende 'regel' betreft liefdesverdriet is: de helft van de duur van de relatie is hoelang je nodig hebt om over je ex te komen.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent. Hierdoor voel je je goed en wil je dit gevoel altijd krijgen. Daarom word je meestal blij als je je geliefde weer ziet. Het nadeel is echter dat ons lichaam verslaafd kan raken aan deze hormonen.
De pijnreactie wordt veroorzaakt in de interne cingulate cortex (emotionele hersendeel) van ons brein. Zowel fysiek- en emotionele pijn komen terecht op deze plek. Daardoor kan liefdesverdriet ook echt tot lichamelijke klachten leiden.
Het gaat om de adrenaline die stijgt bij een plotse en hevige emotie, waardoor de linkerkant van het hart opblaast. Het gevolg kunnen hartritmestoornissen zijn, maar ook een onmiddellijk hartfalen. "Je kan dat eigenlijk een gebroken hart noemen", zegt hij. Maar je kan ook sterven door een figuurlijk gebroken hart.