Een capaciteit van 10.000 mAh betekent dat de accu gedurende één uur een stroomsterkte van 10.000
Een standaard adapter bij een smartphone heeft een output van 1000 mA. Wanneer u uw smartphone een uur lang oplaadt beschikt uw smartphone over 1000 mAh. Met een powerbank van 10.000 mAh kunt u uw smartphone dan 10 keer opladen.
Wat is de betekenis van mAh? Het is de afkorting van milliAmpère/uur (of in het Engels: milliAmpère/hour). Hoe hoger de hoeveelheid mAh, hoe groter de batterijcapaciteit en hoe langer jij je telefoon kunt gebruiken.
Powerbank met de juiste capaciteit kiezen
27.000 mAh: meerdere apparaten opladen. 20.000 mAh: 1 tot 2 keer je tablet of laptop opladen. 10.000 mAh: 1 tot 2 keer je smartphone opladen. 5.000 mAh: 1 keer je smartphone opladen.
Wat is MAh (milliampère-uur)?
De gebruiksduur of capaciteit van een accu is afhankelijk van de stroomsterkte. Deze stroomsterkte wordt uitgedrukt in milliAmpère maal het aantal uren (hours) dat de batterij stroom kan geven (mA x h). Hoe meer stroom van een batterij gevraagd wordt, hoe minder uren de batterij meegaat.
Laad meerdere keren per dag kort op
Het tegenovergestelde is eerder waar: hoe vaker je toestel volledig vol of leeg laat lopen, hoe sneller de accu slijt. Het is beter om de batterij meerdere keren per dag kort op te laden. Idealiter schommelt het accupercentage continu tussen 20 en 80 procent.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Poweradd Pilot X7 20000mAh de beste powerbank is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Poweradd Pilot X7 20000mAh is de Anker PowerCore Powerbank – 5.000 mAh.
MAh omzetten naar Wh
Je zet mAh (milliampère-uur) eenvoudig om naar Wh. Hiervoor vermenigvuldig je de capaciteit in mAh met 3,7 en deel je alles door 1.000.
De powerbank opladen
Als je er één nodig hebt om direct te gebruiken, controleer dan bij aankoop op de verpakking of deze klaar is voor gebruik. Maar vaak moeten ze thuis nog eerst worden opgeladen. De powerbank zelf laad je op door het apparaat aan je computer te koppelen met behulp van een USB-kabel.
Litionite Dragon: dé grootste powerbank (60.000 mAh)
Deze powerbank heeft namelijk een capaciteit van 60.000 Wh, ofwel 222 Wh. De gebruikte batterij is een lithium-polymeerbatterij. Met deze capaciteit kun je met deze powerbank zo'n 15 keer de gemiddelde telefoon opladen, en de batterij van een laptop ruim 4 keer.
Erg praktisch als je de accu van je telefoon versleten is of je wat langer uit de buurt van een stopcontact bent, zo'n powerbank. Deze draagbare oplader heeft een eigen accu waarmee je de accu van je smartphone of ander apparaat, zoals je tablet of e-reader weer bij kunt laden.
Ga voor maximaal 27.000 mAh capaciteit als je een extra grote tablet hebt, zoals de iPad Pro 12,9 inch. Houd er rekening mee dat powerbanks met meer dan 27.000 mAh capaciteit niet mee mogen in het vliegtuig. Powerbanks voor tablets hebben minimaal 10 watt vermogen, waardoor opladen redelijk snel gaat.
Afhankelijk van het apparaat gaat een powerbank sneller of trager leeg. Heb je bijvoorbeeld een telefoon van 1A, dan zou een powerbank van 4000 mAh 4 uur meegaan totdat deze leeg is. Gebruik je een tablet van 2A bijvoorbeeld, dan gaat de powerbank maar 2 uur mee.
Gemiddeld heeft een smartphone een batterijcapaciteit van ongeveer 4.500 mAh.
Een PowerBank laad je op met een USB laadkabel en in de nieuwste gevallen met een USB type C kabel. Hoe snel je PowerBank is opgeladen hangt af van drie factoren: de capaciteit van de PowerBank (mAh), de laadsnelheid uitgedrukt in ampère (A) en de voeding (adapter + kabel).
Laad de powerbank op.
Het kan een paar uur duren voordat je powerbank volledig is opgeladen. Gemiddeld duurt het twee tot vier uur om een powerbank op te laden als hij via een USB-adapter met een stopcontact verbonden is. Bij verbinding met een laptop of desktopcomputer duurt het opladen zo'n acht uur.
Regels powerbank in het vliegtuig
Een powerbank met een capaciteit onder de 100 Wh mag volgens de IATA richtlijnen mee in de cabine van het vliegtuig. Hetzelfde geldt voor losse lithium batterijen. Deze mogen mee in de cabine, mits ze in de originele verpakking zitten.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Hitte en kou zijn slecht voor je batterij
Hitte is erg slecht voor je batterij. Een temperatuur tussen de 20 en 30 graden is prima. Bij 35 à 40 graden treedt er veel slijtage op. Leg je toestel dus nooit in de zon, onder je kussen of op een andere warme plek.
Nooit volledig opladen
Deze zal je waarschijnlijk verbazen, maar 100% opladen is niet het beste voor je batterij. Een volledig opgeladen lithium-ion batterij slijt namelijk sneller. 's Nachts je telefoon aan de oplader hangen tot de volgende ochtend is dus geen goed idee.
Apple iPhone 13 Pro Max: Gemakkelijk meer dan een dag met je batterij. De Apple iPhone 13 Pro Max is niet alleen de iPhone met het grootste scherm maar ook de iPhone met de grootste batterij.
Het enige verschil is dat de batterij van de iPhone 12 minder capaciteit heeft. De iPhone 12 heeft een batterijcapaciteit van 2815 mAh en de iPhone 11 heeft een batterijcapaciteit van 3110 mAh.