De euro heeft een vaste waarde vergeleken met de gulden, 1 EUR = 2.20371 NLG. Dat is uit het hoofd een beetje meer dan dubbel de waarde van een gulden.
De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden (ANG). Bankbiljetten zijn beschikbaar in 10, 25, 50 en 100 ANG. Al deze biljetten zijn in principe gangbaar.
Het nieuwe Verdrag betreffende de Europese Unie, dat de afspraken over de invoering van de monetaire unie bevatte, werd in december 1991 goedgekeurd op de Europese Raad van Maastricht. Na tien jaar van voorbereidingen werd op 1 januari 1999 uiteindelijk de euro ingevoerd.
De euro heeft een vaste waarde vergeleken met de gulden, 1 EUR = 2.20371 NLG.
De meeste guldenbankbiljetten kunt u nog tot 1 januari 2032 inwisselen voor euro's. Dit doet u bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem. Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) kunt u bij DNB niet meer omwisselen. Andere valuta kunt u alleen omwisselen in het land waar het geld vandaan komt.
1 gulden = 2 frank = 0,08 pond sterling = 0,60 Duitse Reichsmark = 0,40 US dollar. [in 1890 lagen deze koersen gelijk].
Een pond (afkorting lbs) is een oude massa eenheid en wordt in buitenland veel gebruikt. Het staat gelijk aan 453,59237 gram.
Een percentage van een getal berekenen is heel eenvoudig. Je rekent eerst 1 procent uit van het getal. Je doet dit door het getal te delen door 100. Vervolgens vermenigvuldig je de uitkomst met het percentage.
Ook de export groeide stevig dankzij het herstel van de coronacrisis en een goedkopere Turkse lira. De heropleving van het toerisme na de coronabeperkingen gaf de economie eveneens een impuls. Het Turkse bruto binnenlands product (bbp) steeg afgelopen kwartaal met 7,6 procent ten opzichte van een jaar geleden.
Omdat de koers van de lira kan fluctueren, het is immers een wisselkoers, kan de koers ten opzichte van de euro elke dag variëren. Het wordt daarom sterk aangeraden om pas in Turkije geld op te nemen of in te wisselen. In Turkije krijgt men namelijk meer lira's in ruil voor de euro's.
In het Nederlandse decimale muntstelsel, gebaseerd op de gulden, is er tweemaal een muntcoupure geweest die de waarde van vijf gulden droeg. Beide munten werden vijfje genoemd, een naam die ook in gebruik was en is voor bankbiljetten van vijf gulden en vijf euro.
En 1 euro is weer kleiner dan 50 cent. Maar je kunt ze dus ook door de verschillende kleuren uit elkaar houden. De muntjes van 1, 2 en 5 cent zijn roodkleurig, gemaakt van staal met een laagje koper. De 10, 20 en 50 cent muntjes zijn gemaakt van koper, aluminium, zink en tin en zijn geelkleurig.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003.