Binnen 4 dagen voor aanvang van de dienst mag de opdrachtgever je dienst niet meer annuleren. Wel mag de opdrachtgever vooraf je dienst omplannen, en daarmee verzoeken om je op een andere afdeling of locatie te melden (dat kan immers ook tijdens je dienst gevraagd worden).
De opdrachtnemer kan alleen een overeenkomst voor onbepaalde tijd op te zeggen. Hiervoor is het wel gebruikelijk dat dan een opzegtermijn van 1 tot 2 maanden in de overeenkomst wordt opgenomen. Een overeenkomst van bepaalde tijd kan niet tussentijds worden opgezegd.
Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen. In de maand maart moet u dan gewoon nog werken. U mag een langere opzegtermijn afspreken met uw werkgever. Deze afspraak moet u dan in uw contract laten zetten.
Nee, je kan niet altijd zomaar een contract opzeggen. Het antwoord op deze vraag vind je vaak in het contract zelf. In een contract maak je met de andere partij onder andere afspraken over de mogelijkheid om het contract op te zeggen, de opzegtermijn en de redenen voor opzegging.
Er is overigens geen termijn vastgelegd met betrekking tot hoelang je voor een opdrachtgever mag werken als zzp'er. Toch is het niet verstandig om een opdracht langer dan een paar jaar te laten duren. De belastingdienst zou dan zomaar kunnen bepalen dat er toch sprake is van een verkapt dienstverband.
Niets is echter minder waar: ook als je eenmanszaak hebt, mag je personeel aannemen. Als je een medewerker aanneemt, ben je alleen geen zzp'er meer. Je kunt jouw rechtsvorm 'eenmanszaak' wel gewoon behouden. Houd er wel rekening mee dat je als zzp'er privé verantwoordelijk bent voor eventuele schulden.
U mag voor meerdere opdrachtgevers werken zolang u maar bij elke opdrachtgever aan de voorwaarden voldoet. U kunt bijvoorbeeld 2 dagen bij opdrachtgever A werken, 3 dagen bij opdrachtgever B en ook nog 2 dagen bij opdrachtgever C.
Betaal jezelf maandelijks een vast salaris uit
Het uiteindelijke bedrag dat je naar jezelf overmaakt ligt tussen deze 2 bedragen. Gemiddeld mag je als freelancer uitgaan van ongeveer 45% van je zakelijke inkomsten. Een passend maandsalaris bepalen als freelancer is makkelijker als je administratie op orde is.
Stop je met je eenmanszaak, dan moet je ook je sociaal verzekeringsfonds en ziekenfonds hiervan op de hoogte brengen. Ben je niet langer als zelfstandige actief, dan hoef je geen sociale bijdrage meer te betalen. Binnen de vijftien dagen na je stopzetting moet je je sociaal verzekeringsfonds op de hoogte brengen.
U had 18 maanden of korter recht op een WW-uitkering. Dan kunt u uw uitkering terugkrijgen als u deze binnen 18 maanden nadat u gestart bent als zelfstandige aanvraagt. U had langer dan 18 maanden recht op een WW-uitkering.
Zodra je betalingstermijn is overschreden, mag je als zzp'er een standaardvergoeding voor incassokosten rekenen van 40 euro. Vanaf dat moment mag je ook een wettelijke handelsrente berekenen van 8 procent (per jaar) over de overschreden betalingstermijn.
Als u als zelfstandige werkt kunt u een verzekering van UWV afsluiten tegen verlies van inkomen door ziekte (Ziektewet) en arbeidsongeschiktheid (WIA). U kunt deze verzekeringen afsluiten binnen 13 weken nadat uw verplichte verzekering is afgelopen.
Er zijn geen regels voor werktijden en rusttijden voor u als zzp'er.
Je leest het goed: als zzp'er hoef je in 2021 over een winst tot €30.439,- geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Let op, je betaalt wel inkomstenbelasting maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.
Onderaan de streep zal een gemiddeld verdienende zzp'er netto niet veel meer verdienen dan een werknemer in loondienst. Het hogere uurtarief dat een gemiddeld verdienende zzp'er opstrijkt, weegt in onze ogen absoluut niet op tegen de zekerheden die je als werknemer in loondienst geniet en die je als zzp'er misloopt.
Toestemming van je werkgever
Bij de combinatie loondienst en zzp kun je te maken krijgen met een concurrentie- of relatiebeding. Een in jouw contract opgenomen concurrentiebeding betekent dat je als zzp'er niet zonder toestemming van jouw werkgever soortgelijke werkzaamheden mag verrichten bij een ander bedrijf.
De belastingdienst hanteert geen minimum aantal opdrachtgevers. Je mag het hele jaar voor 1 opdrachtgever werken, maar dan mag er geen sprake zijn van een gezagsverhouding.
Als je maar 1 opdrachtgever hebt over een heel jaar dan zal de Belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen. Dat betekent dat je geen recht hebt op ondernemersaftrekposten en dat er nog loonbelasting en premies volksverzekeringen moeten worden betaald.
U besteedt in het kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan uw onderneming(en). Onderbrak u uw werk als ondernemer door uw zwangerschap? Dan tellen de niet-gewerkte uren over totaal 16 weken toch mee als gewerkte uren. U moet meer tijd besteden aan uw onderneming dan aan andere werkzaamheden (bijvoorbeeld in loondienst).
Ontslagen worden
Uw werkgever moet zich houden aan een opzegtermijn. Deze hangt af van de duur van uw contract. Hoe lang u in dienst bent. En of u nog in uw proeftijd zit.
Wilt u dat uw ontslag zo snel mogelijk ingaat en niet pas na de opzegtermijn? Dan kan dat als uw werkgever daarmee instemt. Doet hij dat niet en gaat u toch eerder weg? Dan kan het zijn dat u uw werkgever een vergoeding ter hoogte van het loon over die periode moet betalen.
Neem je zelf ontslag dan bedraagt de opzegtermijn maximum 13 weken. Voor arbeiders was dat al langer zo en vanaf 28 oktober 2023 is die regeling ook van toepassing zijn voor alle bedienden die hun ontslag indienen. Opgelet: voor de tegenopzegging gelden kortere opzegtermijnen.