Apenpokken is vernoemd naar apen omdat het virus in 1958 voor het eerst werd ontdekt bij deze diersoort. In 1970 werd het virus voor het eerst vastgesteld bij mensen. Daarna verspreidde het zich onder mensen in met name West- en Centraal-Afrikaanse landen.
Apenpokken is een ziekte met vlekjes, blaasjes en korstjes op de huid. Ook kan het laatste stukje van uw darm door deze ziekte gaan ontsteken. Het komt door een virus: het apenpokken-virus. Meestal hebben alleen mensen in Afrika deze ziekte.
Wat is mpox (apenpokken)?
Mpox, ook wel apenpokken genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Het is een ziekte die van dier op mens kan overgaan (zoönose).
Kun je maar een keer mpox (apenpokken) krijgen? Als u de ziekte heeft gehad krijgt u die meestal niet nog een keer. Of dat na vaccinatie ook zo is, weten we niet zeker. Mogelijk kunt u nog wel blaasjes krijgen door direct huid-op-huidcontact met iemand met mpox en die blaasjes zijn besmettelijk.
Het apenpokkenvirus is een virus dat kan overspringen van dier naar mens. Dat kan ofwel via direct contact gebeuren, ofwel door besmette producten te eten.
Het mpoxvirus wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks met iemand die besmet is. Heel soms wordt het virus overgebracht via besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed).
Mpox, ook wel apenpokken genoemd, is een virusinfectie die oorspronkelijk vooral in West- en Midden-Afrika voorkwam. Soms komt er een reiziger uit die regio naar Europa met deze ziekte. Het is een ziekte die van dier op mens kan overgaan (zoönose). In Afrika wordt mpox vooral overgebracht door knaagdieren.
In Nederland komt apenpokken nog niet zo vaak voor. Mensen die de ziekte in Nederland hebben zijn meestal mannen die seks hebben met mannen. Maar iedereen kan het krijgen.
Symptomen van mpox (apenpokken)
Het belangrijkste symptoom is de huiduitslag die eruit kan zien als rode vlekken, bultjes of blaasjes. Deze pokken kunnen pijnlijk zijn.
Het is niet bekend of de vaccinatie met Imvanex® mpox en de verspreiding ervan helemaal kan voorkomen. Het is mogelijk dat bij sommige mensen toch nog een milde vorm van de ziekte ontstaat en dat zij het virus ondanks vaccinatie toch kunnen doorgeven.
Een apenpokkeninfectie verloopt meestal mild.De verschijnselen lijken op die van de 'gewone' pokken, maar het ziekteverloop is iets milder. Klachten die je kunt krijgen bij een besmetting zijn koorts, rillingen, gezwollen lymfeklieren, hoofd- en spierpijn en vermoeidheid.
De ziekte wordt van apen op eekhoorns overgedragen. De infectie van de mens met het virus vindt plaats wanneer geïnfecteerde eekhoorns of apen worden aangeraakt of wanneer het vlees van deze dieren wordt gegeten. Er zijn enkele gevallen geweest waarin apenpokken van de ene mens op de andere werd overgebracht.
De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over. Denkt u dat u apenpokken heeft? Blijf dan thuis en bel de huisarts.
Apenpokken is een ziekte die in 1958 werd ontdekt bij apen.Het eerste geval bij de mens werd vastgesteld in 1970. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met het apenpokkenvirus.
In 1958 werd het virus voor het eerst vastgesteld bij apen. Maar knaagdieren zijn waarschijnlijk het vaakst verantwoordelijk voor de besmetting van dier op mens. Het apenpokkenvirus werd voor het eerst bij mensen vastgesteld in 1970 in de Democratische Republiek Congo, meldt Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Een patiënt met apenpokken moet in thuisisolatie gaan en worden getest. De isolatie mag worden opgeheven als de test negatief is of totdat de huid volledig is genezen. Belangrijk daarbij is dat ook de korstjes die na de blaasjes ontstaan besmettelijk zijn.
Het belangrijkste verschil tussen beide ziekten is dat de blaasjes bij apenpokken zich allemaal in hetzelfde stadium bevinden, vertelt de Wit. 'Ze hebben bijvoorbeeld allemaal nog geen korstje. Bij waterpokken lopen deze verschillende stadia door elkaar. Sommige blaasjes zijn nog open en andere hebben al korstjes.
Apenpokken veroorzaakt eerst een griepachtige toestand: koorts, spierpijn, rugpijn, vermoeidheid, algemeen onwel voelen, gezwollen lymfeklieren, ... Vervolgens kunnen ook typische huidletsels ontstaan: (rode) vlekken, pukkeltjes, blaasjes, etterbulten, ...
Een test voor apenpokken is gratis. Bel ook uw huisarts of GGD als u nauw contact heeft gehad met iemand met apenpokken in de afgelopen drie weken. Neem contact op met uw huisarts als uw kind blaasjes heeft en in de afgelopen weken in West- en Midden-Afrika is geweest.
Het mpoxvirus wordt overgebracht door intiem contact, zoals zoenen, vrijen en seks met iemand die besmet is. Heel soms wordt het virus overgebracht via besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed). Het virus kan binnendringen via de slijmvliezen en kleine wondjes/scheurtjes in de huid.
Die doen denken aan griep of corona: je krijgt koorts, voelt je onwel en dan beginnen er kleine bultjes te verschijnen, dat worden blaasjes, die dik gespannen worden, er komt een etterachtige vloeistof in en dan worden het korstjes die er uiteindelijk weer afvallen."
U kunt apenpokken krijgen als u iemand met het virus veel aanraakt. Zoals bij lang knuffelen, zoenen of seks. De meeste mensen worden niet erg ziek van apenpokken. Meestal gaat het na 2 tot 4 weken vanzelf over.
Check online op www.mijngezondheid.be. Je kan zelf online raadplegen welke vaccinaties je al gekregen hebt. Je kan de datum, naam en dosis van de vaccinatie nagaan en ziet tegen welke ziekte je werd gevaccineerd.
Het apenpokkenvirus is geen soa in de traditionele zin van het woord. Omdat het virus (ook) tijdens seks wordt overgedragen en niet alleen dóór seks. Zoals je ook griep kunt krijgen tijdens seks, maar niet door de seks. Over het algemeen verloopt de besmetting via open wondjes die niet altijd zichtbaar zijn.