Gisteravond en vannacht trok storm Dudley over de Noordzee ten noorden langs Nederland. Tussen 20:00 en 21:00 uur kwam het in IJmuiden tot een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was storm Dudley een feit.
Op 6 februari viel in een groot deel van het land tussen 20 en 50 millimeter. Vlissingen noteerde een uurgemiddelde van windkracht 9 en daarmee was de tweede officiële storm van 2022 een feit en de eerste van februari.
Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In een deel van het land waarschuwden we 18 februari 2022 met een code rood. De eerste storm van het seizoen was Corrie. Op 31 januari 2022 stond hiervoor code oranje uit in een deel van het land.
Tot drie weken geleden. Op 31 januari trok storm Corrie over ons land, op 6 februari was opnieuw sprake van storm en op 16 en 17 februari hadden we te maken met storm Dudley. Gisteren trok zware storm Eunice over het land, maar ook afgelopen nacht werd nog stormkracht gemeten in het uiterste noorden.
Storm Dudley doorkruist het land en we bereiden ons voor op de komst van storm Eunice vrijdag 18/02/2022 in de namiddag en avond. Volgens de laatste weerberichten kunnen de windstoten oplopen tot 150 km/u. De storm is in aantocht ! Sluit deuren, vensters en dakramen.
Vele stations registreerden rukwinden van meer dan 110 km/h, zoals Zaventem of Charleroi met 115,3 km/h (Ukkel: 104,5 km/h). Helaas heeft het stormweer geleid tot materiële schade en talrijke gewonden, waarvan sommige ernstig. Er vielen ook 2 doden als gevolg van de storm Eunice.
Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds 2019 een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat.
Twee dagen later, op 18 februari, ontregelde Eunice het land. De eerstvolgende storm zal Franklin heten. Als de storm die op zondag en maandag wordt verwacht van het KNMI code oranje krijgt, is Franklin een feit. De lijst met namen van stormen werkt het alfabet af.
Het is tijdelijk droog. Na de middag neemt de bewolking toe en gaat het opnieuw regenen en harder waaien (80 km/u). Zondag verloopt regenachtig en winderig met opnieuw windstoten tot 90 km/u. Het blijft zacht.
Ook was Eunice een langdurige storm. Nederland kreeg van 15.00 uur tot 2.00 uur 's nachts zeer zware windstoten te verduren. De storm trok van het zuidwesten naar het noorden over ons land. Vier mensen lieten het leven.
De schade van storm Eunice is nog lang niet overal opgeruimd en opnieuw moeten we rekening houden met zware tot zeer zware windstoten door de volgende storm die langs ons land trekt. Deze storm heeft de naam Franklin gekregen. Lees hier waarom sommige stormen een naam krijgen.
In samenwerking met het Britse en Ierse weerstation komt het KNMI vandaag, het begin van het nieuwe stormseizoen, weer met een serie namen voor de stormen die ons de komende periode zullen teisteren. Voor de nieuwe lijst draagt het KNMI vijf namen aan: Corrie, Eunice, Herman, Franklin en Tineke.
De stormnamen voor het seizoen 2022 - 2023 zijn bekend gemaakt. Sinds 2019 doet het KNMI dit samen met de Britse (Met Office) en Ierse (Met Éireann) collega's om het bewustzijn van gevaarlijk weer te vergroten.
De laatste storm van betekenis die we in Nederland hadden, was Ciara die op zondag 9 februari 2020 over het land trok. Ook toen werd flink wat schade aangericht en was er in de loop van de dag flink wat overlast door de harde wind.
Dudley is een storm met een lange adem, maar de piek van de storm is wel voorbij. De zwaarste windstoot die afgelopen nacht werd gemeten bedroeg 114 km/uur en werd gemeten in Lauwersoog. Ook elders in Groningen, in het Waddengebied en op het IJsselmeer kwamen zeer zware windstoten voor van meer dan 100 km/uur.
De laatste keer dat het ergens in ons land zeer zwaar stormde was op 18 januari 2018. toen noteerde meetpunt Hoek van Holland een uurgemiddelde windkracht 11 met een zeer zware windstoot van 144 km/uur in Hoek van Holland. Op 3 januari 2018 kwam het ook tot een zware storm met op Vlieland een uurlang windkracht 10.
De hoogste windsnelheden worden in de regel langs de kust bereikt, waar de wind weinig geremd wordt door obstakels en wrijving met het aardoppervlak. De herhalingstijd voor een storm is aan zee een stuk korter dan in het binnenland.
De derde storm van het jaar staat op het programma. Later vandaag krijgen we te maken met storm Dudley en deze storm zal vanaf vanavond tot morgenmiddag ons land parten spelen.
"Langs de westkust, in Utrecht, Flevoland Friesland en Groningen 100 tot 120 en in het noordwesten en op de Waddeneilanden en het IJsselmeer zelfs 130 kilometer per uur", zegt Hoebert. De storm komt naar verwachting rond 14.00 uur aan land. De piek van Eunice ligt in de middag en avond.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Hij is Franklin genoemd. De naam is gekozen ter nagedachtenis aan voormalig weerpresentator van de NOS Frank Kroonenberg. Hij werkte ruim veertig jaar bij het KNMI en heeft bijgedragen aan de totstandkoming van Meteoalarm, het internationale platform met weerwaarschuwingen, en aan de naamgeving van stormen.
Vooral tussen 20:00 uur en 23:00 uur waren in de westelijke provincies zware windstoten tussen de 100 km/h en 120 km/h mogelijk volgens het KNMI. Het Ierse weerinstituut had eerder die dag al code oranje afgegeven vanwege deze storm. Dat betekent dat de storm officieel de naam Franklin heeft gekregen.
Dit jaar zal de eerste storm 'mannelijk' zijn en Antoni heten, de tweede storm is 'vrouwelijk' en krijgt de naam Betty. De namen van het KNMI die de lijst gehaald hebben, zijn Antoni, Hendrika, Johanna, Loes, Tobias en Wouter.
De storm die vrijdagmiddag en -avond over ons land zal trekken is genoemd naar Eunice Newton Foote. Zij wordt beschouwd als een van de eerste wetenschappers die zich met het klimaat bezighield.
En wie is Corrie eigenlijk? De storm is vernoemd naar de 83-jarige Corrie van Dijk. Zij was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI, in een filiaal bij vliegveld Zestienhoven in Rotterdam.