Vaak wordt er gesteld dat – als je geen tamari kan vinden – sojasaus een waardige vervanger is.
Sojasaus
De dichtstbijzijnde en meest algemeen verkrijgbare tamarivervanger is sojasaus. Er zullen kleine verschillen in smaak zijn, maar over het algemeen vind ik ze behoorlijk uitwisselbaar.
Tamari, een glutenvrij sojasausalternatief, biedt een robuust en hartig smaakprofiel, waardoor het een ideaal vervanger is voor worcestersaus . Het is perfect voor mensen met coeliakie, andere glutenbeperkingen en vegetariërs. De rijke umami-smaak van Tamari is vergelijkbaar met sojasaus, maar heeft een iets milder profiel.
Ketjap is zoet (Manis), zoeter (Medja) of zout (Asin). Alleen Ketjap Asin zou je kunnen vervangen door sojasaus of andersom.
Als je geen rijstwijn in huis hebt, kan je prima droge sherry of zelfs een droge witte wijn gebruiken. Maar zoals gezegd kunnen beiden nooit echte rijstwijn vervangen. Rijstazijn kun je best vervangen door appelciderazijn of witte wijnazijn. Donkere rijstazijn vervang je door balsamicoazijn.
Rijstwijn is ideaal om te koken en te drinken. De populairste varianten zijn huangjiu, mirin en sake. Als je geen rijstwijn meer hebt of op zoek bent naar een alternatief, probeer dan eens om te ruilen voor gelijke hoeveelheden droge sherry, witte wijn, droge vermout of wit druivensap .
We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!
Verschil tussen Tamari en klassieke Sojasaus
Het grote verschil is dat tamari een glutenvrije sojasaus is. Het is gebruikelijk dat in traditionele sojasaus tarwe wordt gebruikt als bron om het fermentatieproces van de sojabonen te versnellen. Bij tamari sojasaus gebeurt dit in principe niet.
Als u op zoek bent naar een glutenvrije kecap manis-vervanger, dan is dit het alternatief voor u! Tamari is een Japanse saus die erg lijkt op sojasaus, maar dan volledig glutenvrij . Door een 1:1-combinatie van tamari en suiker te gebruiken, kunt u een glutenvrije vervanger voor zoete sojasaus maken.
Dat de Ketjap Asin uit het assortiment is gehaald omdat er te weinig vraag naar is. De Conimex Ketjap Asin is verreweg de beste Ketjap Asin op de markt en is onmisbaar uit veel keukens en huishoudens.
Tamari is een Japanse vorm van sojasaus, gevormd als bijproduct tijdens de productie van misopasta. In tegenstelling tot conventionele sojasaus bevat het geen toegevoegde tarwe en wordt het gemaakt met een hoger volume sojabonen , wat resulteert in een rijke, dikke textuur en genuanceerde zoutgehalte.
Voeg Tamari toe aan soepen, jus, sauzen en ovenschotels om de smaak te verbeteren. Verminder de natriuminname en geniet van de volle smaak van uw gerecht door 1 tl.Glutenvrije Tamari met verlaagd natriumgehalte (237 mg natrium) toe te voegen in plaats van 1/2 tl.
Teriyaki is dikker en donkerder dan tamari . Het bevat sojasaus, wat vergelijkbaar smaakt met tamari. Teriyakisaus bevat echter ook andere ingrediënten, dus het smaakt anders dan tamari. Maar het kan goed combineren met andere Aziatische smaken zoals noedels of roerbak.
Kortom, tamarinde lijkt totaal niet op Tamari en de twee worden alleen met elkaar verward vanwege hun vergelijkbare namen.
Verwar mirin niet met tamari — tamari lijkt meer op sojasaus dan op wijn. Rijstazijn is een ander ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken en dat u misschien al in uw keuken hebt staan, maar het is niet hetzelfde als mirin.
Tamari saus
Tamari wordt gemaakt met weinig tot geen tarwe, wat betekent dat het een glutenvrij en gistvrij alternatief kan zijn voor sojasaus.
Ketjap is ook een sojasaus, maar kun je geen nauw verwant van de Chinese sojasaus noemen. Met zijn typische Indonesische smaak is het meer een verre vriend. De twee belangrijkste en meest bekende soorten zijn ketjap asin en ketjap manis. De asin is de zoute variant, de manis kent een zoete smaak.
Het lijkt een beetje op Indonesische teriyakisaus , maar dan met een iets interessantere smaak en een iets hogere zoetheid.
Zoete sojasaus (ketjap manis)
Deze Indonesische saus is nog zoeter dan hoisinsaus. Maar werkt goed als vervanging als je de suiker niet erg vindt . Probeer om te beginnen een 1:1 vervanging.
Vaak wordt er gesteld dat – als je geen tamari kan vinden – sojasaus een waardige vervanger is.
Je kunt sojasaus vervangen door tamari met een gelijke verhouding van 1:1 . Tamari staat bekend als de oudere, zachtere broer van soja, met meer diepte van smaak en minder zoutheid. Tamari wordt meestal gemaakt zonder tarwe (sojasaus kan tarwe bevatten), kan glutenvrij zijn en is een veelgebruikte vervanger voor soja.
Kikkoman Tamari Sojasaus is donkerder, milder en aromatischer dan gewone sojasaus. De specifieke smaak en kleur zijn ideaal voor recepten met delicate, verfijnde smaken. Lichte Aziatische dressings en dipsauzen voor groenten en zeevruchten worden niet aangetast door deze saus zonder conserveermiddelen.
Rijstwijn azijn is gewoon een andere naam die verwijst naar het fermentatieproces dat de rijst omzet in alcohol en vervolgens in azijn. Omdat het hetzelfde product is, en ondanks dat ze in sommige supermarkten verschillende etiketten hebben, kunnen rijstwijn azijn en rijstazijn door elkaar worden gebruikt bij het koken .
Spoel de rijst (75 g per persoon) in een vergiet tot het water helder is en laat goed uitlekken. Breng de rijst aan de kook, gebruik 100 ml koud water op 75 g rijst (400 ml op 300 g rijst). Laat afgedekt op laag vuur 15 minuten koken. Haal de pan van het vuur en laat de rijst afgedekt nog 15 minuten nastomen.
Mirin is geen azijn
Vaak in een adem genoemd met rijstazijn maar het is rijstwijn. Een Japanse alcoholsoort met een zoete smaak. Het wordt gemaakt door gare en geslepen rijst te mengen met een distillaat van sake. Dit distillaat wordt ook wel 'koji' en 'shochu' genoemd.