Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt. Verder worden rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water gebruikt in het klassieke recept. De saus heeft altijd een kenmerkende smaak, die zowel iets zoets als iets hartigs heeft.
Als je liever een andere saus probeert of je kunt hoisinsaus niet in de winkel vinden, kun je ook kiezen voor teriyaki (eentje met knoflook erin), oestersaus of zwartebonensaus.
Zwarte bonensaus, of meer geconcentreerde zwarte bonenpasta , is een uitstekende vervanger voor hoisinsaus omdat het een vergelijkbaar rijk, umami, zout en zoet smaakprofiel heeft. De ingrediënten die worden gebruikt om de twee te maken, zijn ook behoorlijk vergelijkbaar. Bovendien is de dikte van zwarte bonensaus vergelijkbaar met die van hoisinsaus.
Zo kun je oestersaus vervangen
Een populaire vervanger voor oestersaus is hoisinsaus. Hoewel het iets zoeter is, heeft hoisinsaus ook die umami-kwaliteit, waardoor het een uitstekende vervanger is in de meeste gerechten. Het werkt bijzonder goed in marinades en roerbakgerechten.
Hoisinsaus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, knoflook, chilipepers, azijn, suiker en diverse kruiden. De saus heeft een rijke, donkere kleur en een complexe smaak met zoete en hartige tonen. Het heeft ook een hint van umami, wat het extra speciaal maakt.
Als alternatief wordt weleens miso, gochujang met vijfkruidenpoeder of Thaise chilisaus met vijfkruidenpoeder gebruikt.
Hoisinsaus is Chinees en gebaseerd op gefermenteerde sojabonenpasta, terwijl teriyakisaus slechts een klein onderdeel sojasaus bevat . Hoisinsaus is daarom veel dikker en zouter vergeleken met zijn Japanse tegenhanger, aangezien teriyakisaus over het algemeen zoeter is. Bovendien is teriyaki niet eens echt Japans.
Ketjap manis en sojasaus zijn allebei gemaakt van sojabonen. Ketjap gebruik je echter vooral in de Indonesische keuken, terwijl sojasaus voornamelijk in Japanse gerechten voorkomt. Ketjap en sojasaus zijn dus absoluut niet verwisselbaar voor elkaar.
Eet je geen schelpdieren of weekdieren? Vervang oestersaus dan voor hoisinsaus, sojasaus, paddenstoelensojasaus of zoute bouillon. Of gebruik een vegetarische oestersaus. Zo breng je Aziatische gerechten ook heerlijk op smaak.
Vissaus wordt soms ook gebruikt als alternatief voor hoisinsaus . Dit komt omdat vissaus net zo scherp en zout is als hoisinsaus, hoewel het de zoetheidsfactor mist. Voeg wat suiker of honing toe om de smaak van hoisinsaus het beste na te bootsen.
Conimex hoisin woksaus is een heerlijke zoet-pittige saus met authentieke Chinese kruiden en specerijen voor het perfecte oosterse wokgerecht.
Vandaag de dag wordt zijn Lee Kum Kee Premium Oestersaus gebruikt door Michelin-sterrenchefs, top Chinese koks en gezinnen die dit beschouwen als de enige echte keuze als het om oestersaus gaat.
Kant-en-klare alternatieven voor hoisinsaus
Sojasaus en tamarisaus zijn ook perfect om groenten en roerbakgerechten op smaak te brengen. Barbecuesaus is een prima vervanger voor vleesgerechten. Of gebruik eend- of sinaasappelsaus om in te dippen.
Gezondheid
Sauzen zoals Hoisinsaus zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Hoisinsaus kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Oestersaus wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt op basis van oeserextract. De saus heeft bijna een zoetige smaak en is een mooie basis voor vleesgerechten en groentes.
Je kunt het vervangen, want Kip/Broccoli met Hoisinsaus is lekker.... maar ze lijken niet op elkaar qua smaak. Oestersaus is minder zoet en veel zouter... terwijl Hoisinsaus veel zoeter is.
Hoisin vs.
Hoewel ze beide worden gebruikt in de Aziatische keuken, zijn ze heel verschillend in smaak en gebruik. Sojasaus is zout en heeft diepe umami-tonen, terwijl hoisinsaus zoet en hartig is. Sojasaus is vaak dunner van textuur, terwijl hoi sin saus dikker en plakkeriger is.
Het complexe smaakprofiel van worcestersaus omvat een mix van hartige, pittige en lichtzoete tonen, die doen denken aan de umamirijkdom van oestersaus. Dit alternatief voor oestersaus kan in een verhouding van ongeveer 1:1 worden gebruikt, maar geleidelijk toevoegen naar smaak wordt aanbevolen vanwege de pittigheid van worcestersaus .
Zoete sojasaus (ketjap manis)
Deze Indonesische saus is nog zoeter dan hoisinsaus. Maar werkt goed als vervanging als je de suiker niet erg vindt . Probeer om te beginnen een 1:1 vervanging.
Dat de Ketjap Asin uit het assortiment is gehaald omdat er te weinig vraag naar is. De Conimex Ketjap Asin is verreweg de beste Ketjap Asin op de markt en is onmisbaar uit veel keukens en huishoudens.
Het eerste, meest voor de hand liggende alternatief is tamari. Deze Japanse saus is in principe een soort sojasaus, maar bevat weinig of geen tarwe, waardoor het een geweldige optie is voor degenen die glutenvrij willen of moeten eten. Qua smaak kan je tamari omschrijven als iets rijker en minder zout dan sojasaus.
Zodra het deksel van de saus is geopend, moet u de saus altijd in de koelkast bewaren in plaats van de saus op het aanrecht te laten staan, waar warme omstandigheden gemakkelijk bacteriën kunnen vormen . Als de saus in de koelkast wordt bewaard, kan de oestersaus of hoisinsaus tot drie tot zes maanden worden bewaard.
Deze saus heeft een zachte zoete smaak en past goed bij verschillende soorten vlees, zoals kip of varkensvlees.
Hoisinsaus is een dikke, donkere saus die licht zoet en pittig is, met een vleugje knoflook en vijfkruidensmaak. Het wordt veel gebruikt in de Chinese keuken, met name in gerechten als Pekingeend en moo shu-varkensvlees. Daarentegen is sojasaus een dunne, zoute saus gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe en zout .