Bij een 0-12 uur contract krijg je uitbetaald wat je werkt, ongeacht of dit meer dan 12 uur is, je bouwt dus geen plus of min uren op maar krijgt alles uitbetaald. In dit loon zit ook meteen 8% vakantie toeslag verwerkt, let wel je krijgt altijd een maand achteraf betaald met dit dienstverband.
U heeft een afspraak voor hoeveel uur u maximaal oproepbaar bent. Voor de garantie-uren krijgt u altijd betaald, ook als uw werkgever u niet oproept om te komen werken. U moet werken tot het afgesproken maximum aantal oproepbare uren. Uw werkgever betaalt loon voor het totaal aantal uren dat u werkt.
Maximum uren
Jij en je werknemer kunnen bijvoorbeeld afspreken dat hij wekelijks minimaal 15 uur en maximaal 30 uur werkt. Voor de 15 garantie-uren moet je de werknemer altijd loon betalen. Voor de bovenminimale uren (van 15 tot 30 uur) betaal je alleen loon als de werknemer die daadwerkelijk gewerkt heeft.
Voor elke keer dat u gevraagd wordt om te komen werken en ook daadwerkelijk aan het werk bent gegaan, moet u minimaal 3 uur loon uitbetaald krijgen. Dus ook als u bijvoorbeeld als oproepkracht door uw werkgever voor 1 of 2 uur wordt opgeroepen.
Nadelen: Na een halfjaar (26 weken) moet je een vast aantal uren uitbetalen*. Risico op tussentijds ontstaan vaste arbeidsovereenkomst. Loondoorbetaling bij ziekte (na 6 maanden).
Met een nulurencontract heeft u recht op vakantie en vakantiegeld. U bouwt vakantie-uren op over de uren die u heeft gewerkt. Uw vakantiegeld is minstens 8% van het loon dat u het afgelopen jaar heeft verdiend.
#5 Moet ik bij het nul uren contract werknemersverzekeringen en loonbelasting betalen? Ja, iemand met een nul uren contract is 'werknemer' als het gaat om het inhouden van alle loonheffingen en afdragen van inkomensafhankelijke werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringswet.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze. De pauze mag u splitsen in meer pauzes van minimaal een kwartier.
Pauze is geen werktijd. Naast regels voor pauze zijn er ook regels voor onafgebroken rusttijden per week of per 2 weken.
Pauze nemen is verplicht. Na 5,5 uur werken heb je officieel recht op pauze. Deze 5,5 uur werken is eigenlijk het maximaal aantal uur dat je mag werken zonder pauze, omdat je anders je scherpte verliest. Wanneer je langer dan 5,5 uur werkt, heb je recht op minimaal 30 minuten pauze.
Gedurende een periode van drie maanden heb je structureel 20 uur per week gewerkt. Je arbeidsomvang (en dus óók je garantie-uren) wordt dan vermoed op 20 uur in de week in plaats van 12 uur per week.
De arbeidsovereenkomst met een minimum aantal uren is een deeltijd arbeidsovereenkomst voor (on)bepaalde tijd waarin een arbeidsomvang van een minimum aantal uren is opgenomen en waaraan een oproepclausule is toegevoegd tot een maximaal aantal uren. Bijvoorbeeld minimaal 8 uur en maximaal 20 uur per week/maand.
Het min/max-contract is een combinatie tussen een 'gewoon' contract met vaste uren en een oproepcontract. Dit houdt in dat je een minimum aantal vaste uren hebt (de 'min') en dat je werkgever je voor een maximum aantal extra uren kan oproepen (de 'max').
Wanneer er gedurende 3 maanden wekelijks of minimaal 20 uur per maand gewerkt wordt, dan is er zeer waarschijnlijk en wettelijk gezien sprake van een arbeidsovereenkomst. De werkgever moet in deze gevallen zelf bewijzen dat er géén sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Arbeidsrecht: zo werken pauzes
Als werkgever hoef je lunch of andere langere pauzes die je mensen nemen niet door te betalen. Het werkt heel simpel: als er niet wordt gewerkt, wordt er ook niet betaald. Je mag hiervan afwijken en medewerkers wel doorbetalen.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Geldt de middagpauze als arbeidstijd? En wordt voor deze tijd ook loon betaald? In principe geldt een middagpauze niet als arbeidsduur en zal een werknemer er ook niet voor worden betaald. Enkel de tijd waarin medewerkers ter beschikking staan van de werkgever wordt immers als arbeidsduur beschouwd.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.
U mag maximaal 12 uur per dag met een maximum van 60 uur per week werken. Werkt u voor een langere periode, dan ligt het maximaal aantal uren lager. Hier moeten al uw werkgevers zich aan houden.
De 'optimale dosis werk' bedraagt acht uur per week. Werk is belangrijk om ons goed te voelen, is al uit eerder onderzoek gebleken. Werken geeft structuur aan onze dagen, zorgt voor sociale verbondenheid en helpt ons bij het vormen van onze identiteit.
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht, waarbij het niet is afgesproken hoeveel uren per periode gewerkt zal worden. Je werkgever kan je oproepen als hij je nodig heeft en je wordt alleen betaald voor je gewerkte uren.
Met een nulurencontract ben je verplicht te gaan werken, als je werkgever je oproept. Word je ziek tijdens de periode waarvoor je bent ingeroosterd? Dan heb je recht op 70% van het loon voor de afgesproken ingeroosterde periode. Afhankelijk van afspraken in je cao kan dit oplopen tot 100%.
Een oproepcontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen werkuren zijn opgenomen. Dit betekent dat de werknemer flexibel door de werkgever is op te roepen. De werkgever betaalt bij het oproepcontract alleen loon over daadwerkelijk gewerkte uren.