Ga naar de NS-kaartautomaat of een OV-chipkaart-ophaalpunt om NS Flex op je OV-chipkaart te zetten en tegelijk je huidige abonnement te beëindigen. Daarna kun je meteen met je nieuwe abonnement reizen.
Heb je een Reizen op saldo-abonnement? Dan kun je ook via Mijn NS overstappen op een NS Flex-abonnement. Het saldo dat nog op je OV-chipkaart staat verrekenen we automatisch op je eerste NS Flex-factuur. Lees meer op de pagina Abonnement wijzigen.
Met NS Flex hoef je geen saldo te laden op je OV-chipkaart, maar betaal je je reizen achteraf via een maandelijkse factuur. Dit maakt reizen met NS nog gemakkelijker. Om gedurende de maand inzicht te houden in de kosten die je maakt, zijn deze online in te zien via Mijn NS en de NS-app.
Bij inchecken met een NS Flex-abonnement staat er altijd Reizen op Rekening Trein op het schermpje. De reden hiervoor is dat bij NS Flex het abonnement niet op de kaart zelf staat; op de kaart staat alleen het product Reizen op rekening.
Hoe kan ik mijn NS Flex pauzeren ? U kunt uw abonnement in Mijn NS zelf wijzigen in NS Flex zonder abonnement, mits er minstens een maand is verstreken sinds de aanschaf of de vorige wijziging. Daarmee pauzeert u feitelijk uw abonnement, want u hebt vanaf die wijziging geen abonnementskosten meer.
NS Flex-abonnementen zijn op elk moment te wijzigen of te beëindigen, zolang er minimaal een maand is verstreken sinds de vorige wijziging of aanschaf. Als uw abonnement in februari niet wijzigt, dan kunt u dus op 1 maart opzeggen per 1 maart.
Als u uw kaart bij een kaartautomaat voor de lezer houdt, staat er "U bent ingecheckt bij NS" als u bent ingecheckt. U kunt na het uitchecken pas na 100 seconden weer inchecken bij hetzelfde paaltje, maar bij een ander paaltje kan het wel direct.
NS Flex biedt vooralsnog alleen mogelijkheden voor NS-abonnementen, reizigers die ook een bus/tram of metro-abonnement hebben, hebben nog steeds twee kaarten nodig. NS Flex werkt dus NIET voor de anonieme OV-chipkaart. Hiermee kunt u op de oude vertrouwde wijze reizen.
Met Samenreiskorting krijg je 40% korting op je ritprijs in de daluren. Zet Samenreiskorting aan in de NS-app, in Mijn NS of laad het op je OV-chipkaart via de NS-kaartautomaat. Heb je zelf een NS-abonnement? Dan mag je ook maximaal 3 bekenden met je mee laten reizen.
Bij het inchecken wordt 20 euro instaptarief ingehouden. NS communiceert daarom dat er minimaal 20 euro aan saldo op de kaart moet staan. Maar omdat het saldo tot vier euro negatief mag zijn, is in de praktijk minimaal 16 euro nodig.
Minimaal saldo op je OV-chipkaart
Om met NS te reizen moet er minimaal € 20,00 op je OV-chipkaart staan. Heb je een NS-abonnement? Dan gelden andere bedragen: Voor een OV-chipkaart met Dal Vrij, Weekend Vrij, Dal Voordeel, Altijd Voordeel of Voordeelurenabonnement is dit € 10,00.
De organisatie achter de ov-chipkaart heeft in de voorbije maanden al verschillende tests uitgevoerd en rolt de technologie nu uit naar iedereen. Iedereen met een nfc-simkaart van KPN of Vodafone en een smartphone met Android 4.4 (KitKat) of nieuwer kan direct aan de slag.
In je MijnNS account kun je weer opnieuw Flex aanvragen (in 1e geval) of je Flex zonder abonnement wijzigen in Flex met het gewenste abonnement (2e geval).
OV-chipkaart toevoegen aan uw Mijn NS-account
U kunt online uw eigen reisgegevens inzien. Daarvoor moet u eerst uw OV-chipkaart toevoegen aan uw Mijn NS-account. Hiervoor logt u in in Mijn NS en klikt linksonder in het menu op OV-chipkaart toevoegen.
Ga naar de NS-kaartautomaat of een OV-chipkaart-servicepunt om je nieuwe abonnement te activeren. En tegelijk je oude abonnement te beëindigen.
Met NS Flex kunnen reizigers in heel het openbaar vervoer reizen zonder saldo. Betalen gaat achteraf via automatische incasso. Met NS Flex kunnen reizigers ook na een maand switchen van abonnement, maar NS Flex is ook beschikbaar voor reizigers zonder abonnement.
Dus nu mijn vraag kan je dan ook een Ns Flex gebruiken? Ja dat kan, de reis met de arriva bus wordt dan achteraf (door de NS) in rekening gebracht. Je moet er wel rekening mee houden dat het tonen van de reisgegevens tot 21 dagen kan duren omdat de andere vervoerder eerst de gegevens moet doorgeven aan de NS.
In een aantal regio's bieden we een OVflex service aan wanneer er geen reguliere buslijn rijdt. OVflex is een duurzame en flexibele vervoersservice op bestelling. Jij bepaalt wanneer je wordt opgehaald bij jouw halte en waar je naar toe reist.
Als je vergeet uit te checken en je reist op saldo, dan schrijft het systeem de borgsom van 4 euro af. Dat gebeurt automatisch bij het inchecken. Normaal gesproken krijg je het restant meteen weer terug als je uitcheckt. Vergeet je uit te checken, dan betaal je dus de borgsom voor je reis.
Als je vergeten bent om in te checken moet je zo snel mogelijk alsnog inchecken. Je bent dan in overtreding en riskeert een boete. Reis je in een bus of tram? Check dan zo snel mogelijk alsnog in en vervolg je rit.
Als u niet bent ingecheckt met een OV-chipkaart, dan heeft u geen geldig vervoerbewijs. U riskeert dan een boete. Reist u met een tram of bus, check dan zo snel mogelijk alsnog in en vervolg uw reis. reist u met de metro, stap dan bij de eerstvolgende halte uit.
“De hele treinverkeerinfrastructuur is nationaal vastgelegd, waardoor de aansluiting tussen landen niet optimaal is – denk aan verschillende maten rails en andere veiligheidseisen. Hier zit wel verbetering in, maar het kost veel tijd en geld. Daarnaast is het boeken van treintickets veel lastiger dan van vliegtickets.
Met het Flex Dalvoordeel abonnement van NS ontvang je 40% korting op reizen in de daluren. Het kost slechts 5 euro en heb je er vaak al binnen enkele reizen uit. Daarbij is het reisproduct maandelijks te pauzeren, voor als je komende maand minder met de trein reist.
Het gaat erg snel, meestal nagenoeg meteen en binnen een kwartier zeker. Zoals Bahnrider ook al aangeeft, zijn er helaas wel regelmatig storingen , maar het gaat per saldo bijna altijd goed.