Koeien zijn weliswaar normaliter niet agressief, maar kunnen dat wel worden wanneer ze menen dat hun jongen bedreigd worden. En jonge dieren die in een groep bij elkaar staan kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en in hun enthousiasme of ballorigheid wandelaars onder de voet lopen.
Koeien zijn geen agressieve dieren. In de gevallen dat koeien toch aanvallen, voelen ze zich bedreigd. Het is daarom belangrijk dat je, tijdens een wandeling, geen bedreiging voor ze vormt. En het gevoel van bedreiging bij de koe te vermijden.
Het soort tanden waarmee gebeten wordt speelt een grote rol. Een koe heeft botte tanden om het gras te malen. Deze beet zorgt voor kneuzingen.
Blijf uit de buurt van koeien met kalveren en probeer vooral niet om zo'n schattig kalf te aaien. Mocht een koe toch aanvallen, geef dan met een stok een gerichte tik op de neus. Een speciale waarschuwing geldt voor mensen met honden. Koeien zien namelijk weinig verschil tussen hond en wolf.
Houd afstand.
Ga dan van het pad af en loop met een ruime boog rustig om de dieren heen. Ga niet rennen en maak geen andere onverwachte bewegingen, dat maakt de koeien aan het schrikken. Kom vooral niet in de buurt een moederkoe en haar kalf.
Feit is dat koeien helemaal geen scheten laten. Ook geen boeren overigens. Ze produceren wél methaan, en die methaan-uitstoot zorgt voor een aanzienlijk deel van onze totaaluitstoot. Tijd om daar iets aan te doen, was de conclusie aan de Wageningen Universiteit.
Koeien kunnen dagelijks tot 500 liter gas uitstoten door winden en boeren. Ook scheiden ze grote hoeveelheden ammonia (een oplossing van het gas ammoniak in water) uit.
Met loeien zegt een koe eigenlijk: 'Hier ben ik'. Dat is belangrijk bij moeder en kalf, bij stieren en bij dieren die van de koppel zijn afgedwaald of weggehaald. Ook tochtige koeien loeien om de aandacht op zichzelf te vestigen, net als hongerig rundvee.
Het gezichtsvermogen van koeien verschilt sterk van dat van mensen. Zo zien de dieren ongeveer 30 procent van wat wij zien. Dit komt onder andere omdat hun gezichtsveld beperkt is tot 330 graden en het beeld aan de randen hiervan onscherp is.
Langs koeien wandelen is geen probleem. Probeer alleen wel vastberaden door te lopen. Koeien zijn nieuwsgierige dieren en komen vaak even buurten.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.
Janskruid, rode klaver, stinkende gouwe, veldzuring, vingerhoedskruid, waterscheerling, wolfsmelk en zwarte nachtschade kunnen gezondheidsklachten bij runderen veroorzaken. Overigens eten koeien niet of nauwelijks giftige planten. Alleen als er te weinig voer is, gaan ze ervan eten.
Wees extra voorzichtig als de dieren kalveren of veulens hebben, want dan zijn de moederdieren extra waakzaam. Raak de dieren niet aan - Aai de pony's, paarden of runderen niet. Het zijn wilde dieren. Houd je hond aangelijnd - In sommige gebieden waar grote grazers lopen zijn ook honden welkom.
Onderzoekers ontdekten dat een stier achter een stierenvechter aanrent omdat hij iets ziet bewegen. Hij is bang om aangevallen te worden en wil zich verdedigen. Het maakt niet uit welke kleur de wapperende doek van een stierenvechter heeft, want stieren zien geen kleuren. Ze zien wel of iets licht of donker is.
De Schotse Hooglander komt veel voor in Nederland, met name in natuur- en recreatiegebieden. De dieren zijn grote grazers, hebben weinig zorg nodig en zijn zelden agressief.
Likken voor vrede
'Het lijkt erop dat likken belangrijk is om vriendschappen te sluiten en voor de harmonie in kudde. Oudere koeien likken een groter aantal kuddegenoten, wat kan betekenen dat het hun rol is om de vrede te bewaren', zegt Monti.
Onderzoekers hebben vastgesteld dat koeien net zo'n hekel hebben aan schreeuwen dan aan slaan. Harde metalen geluiden, schreeuwende mensen en schel gefluit zijn zeer stressvol. - Koeien kunnen goed ruiken en zullen geen voer eten dat stinkt. Daarom eten ze in het weiland om de mesthopen heen.
Koeien kunnen goed ruiken. Ze kunnen zelfs geuren op een afstand van tien kilometer waarnemen! In vergelijking met mensen kunnen koeien beter horen, zowel lagere als hogere frequenties. Koeien bewegen continu terwijl ze grazen en leggen gemiddeld 13 km per dag af.
Ze gebruiken hun stem om contact te houden en opwinding, betrokkenheid of leed te delen met hun soortgenoten. Zo praten ze met elkaar wanneer ze in hun seksueel actieve periode zitten, wanneer ze op voedsel wachten en wanneer ze gescheiden worden gehouden van de kudde.
Bij het bronstgedrag van zowel koeien als stieren spelen geuren een belangrijke rol. De dieren gooien hun kop in de lucht en krullen de bovenlip op ('flemen') om de geuren goed op te kunnen snuiven. Stieren brullen als ze een tochtige koe ruiken en hun dames loeien veel en hard.
Om koeien met elkaar te kunnen laten communiceren zal een stal met meer dan 70 koeien moeten worden opgedeeld in groepen. Behalve met hun stem communiceren koeien ook met hun lichaam. De staarthouding kan bij runderen veel zeggen over hoe de dieren zich voelen.
Vogels kunnen geen scheten laten
In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten. Dat ze het nooit doen, betekent niet dat ze het helemaal niet zouden kunnen.
Het bij een scheet vrijkomende gas bestaat uit een combinatie van koolstofdioxide, waterstof, stikstof, zuurstof en methaan. Het waterstof en methaan kunnen de scheet ontvlambaar maken.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.