Knip de takken van je hortensia tot 10 cm boven de basis van de struik af. Houd de snoeischaar tijdens het knippen in een hoek van 45 graden. Dit voorkomt eventuele schade aan het vaatstelsel van de plant. Na het snoeien vormt je hortensia nieuwe takken waarop bloemen komen die dit jaar bloeien.
Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. Wil je haar toch wat 'inperken' voor de winter, zorg er dan voor dat je niet korter dan 60 cm van de grond knipt om bevriezing te voorkomen.
1. Hortensia hoogte. Let bij het kopen van Hortensia's niet alleen op de kleur van de bloemen, maar ook op de hoogte van de plant. Ze beginnen ongeveer vanaf 40 cm hoogte tot maximaal 250 cm hoogte.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
De uitgebloeide bloemen van een hortensia knip je af net boven de al gegroeide bladknoppen, het liefst zo hoog mogelijk. De uitgebloeide bloemen kan je er gedurende het gehele jaar uit knippen, maar als je ze in de winter laat zitten beschermen ze je plant nog de hele winter tegen de vorst.
Een hortensia snoeien doe je bij voorkeur eind maart of in april. De kans op vorstschade aan je hortensia is dan nog maar klein. En door een goede snoeibeurt geef je hortensia's de ruimte om weer volop nieuwe takken boordevol uitbundige bloemen aan te maken.
In welke grond groeit een hortensia het beste? Hortensia's groeien en bloeien het beste op een neutrale tot zure bodem. In een kalkrijke grond krijgen ze namelijk lichtgroene of zelfs gele bladeren. U dient ze dus nooit (kalkrijk) leidingwater te geven, als u roze of blauwe hortensia's wilt.
Hortensia combineren
We ondersteunen u graag met het combineren van Hortensia's met bijpassende beplanting in uw borders. Zo combineert de bladverliezende Hortensia goed met groenblijvende Rhododendron struiken, Skimmia, Bamboe, (dwerg)vlinderstruik, Viburnum of Ilex voor lage haagjes.
❀ Bloei. Hortensia's bloeien bijzonder lang en weelderig: tot 5 maanden lang.
1 tot 1.5 meter. Om een Hortensia te planten, graaft u een gat wat ongeveer twee tot drie keer zo groot en diep als de pot is. U strooit wat potgrond onder in het gat (ongeveer de helft van het gat vullen). Bij blauwe Hortensia's kunt u beter Hortensiagrond (met tuinturf) gebruiken.
Wanneer hortensia verplanten? Hortensia's verplant je het beste in de herfst: als de aarde nog warm en vochtig is, maar de plant 'stil' staat. Oktober of november dus. Eventueel kun je de plant ook nog in de vroege winter verplaatsen, maar het mag zeker niet vriezen.
Vrijwel alle hortensia's doen het goed in de volle zon, mits je ze voldoende water geeft. Pluimhortensia's kunnen de volle zon net even iets beter verdragen dan andere hortensia's.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Zorg ervoor dat je struik in een vochtige grond staat of de droge grond extra water geeft. Anders laten de bloemen zich niet snel zien. Plant de struik ook op een plek waar zowel schaduw als zon is. Ondanks dat hortensia's fan zijn van de koelte kunnen ze goed tot bloei komen in de ochtend- of avondzon.
Uitgebloeide bloemen hoeft u niet weg te halen. Onder de uitgebloeide bloemen zitten de bloemen, snoei dus niet te veel weg want dan heeft u geen bloemen in het volgende seizoen. Als u de uitgebloeide bloemen lelijk vindt, dan kunt u ze het beste in het vroege voorjaar weghalen.
Heb je een blauwe hortensia en wil je de kleur van de bloemen veranderen in roze? Dan moet je ervoor zorgen dat de grond waar de hortensia in staat minder zuur wordt. Dit kan je eenvoudig doen door kalk aan de grond toe te voegen. Hoeveel kalk je moet toevoegen, ligt aan de zuurtegraad van de grond.
Met een regelmatig dompelblad (1 keer per week) verwen je hem extra. Geef niet te veel water, water dat in de overpot of schotel blijft staan laat de wortels afsterven. De bloemen en bladeren van je hortensia gaan dan slap hangen. Nog een tip: houd bij het watergeven de bloemen droog.
Hoe minder mest, hoe blauwer de hortensia. Worden roze hortensia's uit zichzelf blauw? Dan staat de hortensia in arme ofwel zure grond, de grond bevat veel ijzer en aluminium.Met een pH-waarde van 6 en hoger is de grond te kalkrijk waardoor de hortensia's vanzelf roze kleuren.
Hortensia's groeien het best in de halfschaduw. Plekken in de volle zon zorgen ervoor dat de plant weinig bloemen krijgt. Is er alleen een plaats in de zon beschikbaar? Zorg dan dat de hortensia in de zomermaanden voldoende water krijgt.
De meeste hortensia's worden in de late winter of het voorjaar gesnoeid, met uitzondering van klimhortensia's.Die snoei je in de zomer nadat ze uitgebloeid zijn. De verschillende soorten hortensia's vereisen elk een andere snoeitechniek.
Waarom bloeit mijn hortensia niet? Bloemknoppen en zelfs takken kunnen verdrogen in de winter tijdens langdurige 'droge' vorst. Nachtvorst in het late voorjaar is echter de grootste boosdoener, hierdoor sterven namelijk de bloemknoppen af wat als gevolg heeft dat er geen of minder bloemen aan te hortensia komen.
Fluweelhortensia (Hydrangea aspera), eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) en waterstruik (Hydrangea involucrata) hebben alleen snoei nodig om de struik te vormen. Daarna is snoeien overbodig. Knip bij jonge planten in de winter zwakke, kruisende en verkeerd geplaatste scheuten weg.
Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) - kan 2 meter hoog worden, bloeit van juli t/m september, is er in blauw, roze, rood of wit. De bloemen komen op oud hout.