Op je zijde slapen heeft –ongeacht welke zijde– ook zo zijn gezondheidsvoordelen: Het verhoogt de gezondheid van je hersenen. In vergelijking met slapen op je rug of buik, helpt slapen aan je linker- of rechterkant je lichaam om het zogenaamde interstitiële afval uit de hersenen te verwijderen.
De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen.
Als je lichaam 's nachts niet goed kan functioneren door een verkeerde slaaphouding, dan zal je niet energiek en uitgeslapen wakker worden.” Voor ons lijf is het het beste om in de zijligging te liggen. Kies het liefst voor de linkerzij.
Er bestaat, voor zover bekend, geen onderzoek dat aantoont dat het slecht voor je hart is om op je rechterzij te slapen. Er zijn aanwijzingen dat slaaphouding en de zij waarop je ligt invloed kunnen hebben op de klachten van mensen met een hartritmestoornis.
Slapen op de linkerzijde kan maar beter vermeden worden, en er zijn indicaties dat slapen op deze zij (wellicht ten overvloede: het hart bevindt zich grotendeels in de linker borstkas) zorgt voor meer druk op het hart, zeker bij mensen met overgewicht.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Als buikslaper kan u beter één been optrekken, dit vermindert de druk in de lage rug aanzienlijk en stabiliseert het bekken. U kiest best voor een medium tot harde matras. Eet en drink niet te zwaar 's avonds. Idealiter eet u niets meer tot 2 à 3 uur voor het slapen gaan.
Volgens de onderzoekers vallen de mensen die rechts op het bed liggen makkelijker in slaap vallen zodra hun hoofd het kussen raakt. Gek genoeg worden zij juist vermoeider wakker dan de mensen die aan de linkerkant van het bed slapen.
De slaap is de zijkant van het hoofd, achter de ogen.
De rugligging met de armen omhoog is een goede houding voor de rug en werkt rimpelvorming tegen. Rugligging werkt snurken wel in de hand. De armen kunnen het beste naast het lichaam gelegd worden in tegenstelling tot naar boven omdat dit zenuwen af kan knellen.
Als je benen hoger liggen dan je hart, neemt je bloeddruk af en slaap je beter. Dit is ook beter voor je onderrug. Zet als je verkouden bent het hoofdeinde iets omhoog. Je keel valt dan tijdens het slapen iets meer open en zo krijg je wat meer lucht.
Eerder werd al onderzoek gedaan naar de werking van het reinigen van je darmen op je nachtrust. “De resultaten tonen onder andere aan dat het nemen van prebiotica een normaal slaappatroon herstelt. Er is sprake van meer diepe slaap, die je nodig hebt voor fysiek- en geheugen herstel.
Maar wat je misschien nog niet wist is dat ook je slaaphouding iets over je persoonlijkheid zegt. Jouw muziek- en kledingkeuze zijn vaak bewuste keuzes. Dit in tegenstelling tot de slaaphouding die je aanneemt, dat gebeurt vaak onbewust. Je slaappositie zou in dat geval dus iets kunnen zeggen over de ware jij.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Kant van het bed
51% Van de mensen heeft een voorkeur voor de linkerkant en 49% voor de rechterkant. De voorkeur is vaak al jaren oud. 80% slaapt namelijk al sinds het begin van de relatie aan dezelfde kant van het bed. Om welke kant het gaat, hangt vooral af van de partner.
Van de mannen sliep 22 procent naakt, van de vrouwen gaf 13 procent de voorkeur aan een naakte nacht. Het liefst kruipen mannen in hun onderbroek in bed (37 procent). Vrouwen slapen graag in een pyjama of nachtjapon (49 procent).
Op je zij slapen is veruit de beste slaappositie als je zwanger bent. Op je zij slapen zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt zodat meer voedingsstoffen en zuurstof je baby kunnen bereiken. De beste kant is je linkerzij, maar ook op je rechterzij zit je helemaal op safe.
Op je zij slapen is het beste voor je lichaam, mits je met een kussen slaapt. Een kussen – in combinatie met een goed matras – zorgt er namelijk voor dat je ruggengraat recht loopt, van je heupen tot je hoofd. Op je zij slapen zonder kussen geeft zelfs een verhoogd risico op artrose in je nek.
Slapen op je rug
Mensen die op hun rug slapen, hebben vaak last van onrustige dromen. Dit komt omdat je als je op je rug slaapt sneller last kan krijgen van een onregelmatige ademhaling. Veel rugslapers hebben last van slaapapneu en hierdoor slaap je slechter en ga je vervelend dromen.
Gedurende het eerste levensjaar van een baby raden kinderartsen aan om ze alleen op hun rug te leggen. Op deze manier wordt de luchtstroom bij je baby verhoogd. Bij buikslapen zal je baby minder lucht inademen. Dit kan lijden tot het Sudden Infant Death Syndrome, in Nederland ook wel bekend als: wiegendood.
Kussen voor zijslapers tussen benen
Het voorkomt drukplekken bij de knieën en legt je lichaam in een rechte houding. Dus wanneer je een van onze kniekussens, beenkussens of orthopedische kussens gebruikt kun je drukplekken voorkomen en heb je een betere nachtrust.
Slapen op je rug is voor je lichaam de beste houding. Als je op je rug op een matras, bevindt je lichaam zich in de meest neutrale stand en worden je hoofd, nek en ruggenwervels het minst belast. Een leuke bijkomstigheid is dat het ook de meest gunstige houding is voor je gezicht.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan. Zijlig is een betere oplossing.