De textielverf in het zwart is hier het meest populair voor. Fixeren door middel van strijken, 3-5 minuten op de stand van de stof (dus zijde op de zijden stand en katoen op de katoenstand. Je kunt de verf ook fixeren in de oven.
Azijn zorgt dat kleuren minder uitlopen. Perfect dus voor de bonte was! Leg je felgekleurde kleding een nachtje in koud water gemengd met een kopje azijn om die mooie kleuren te behouden. Een spijkerbroek wassen met azijn zorgt dat de blauwe kleur minder snel vervaagt.
Technisch gezien reageert de textielverf met de natuurlijke vezels van een weefsel (en met eventuele kleurstoffen die de stof al bevat) om de stof een frisse, nieuwe tint te geven.
Verven op textiel met Plus Color Acrylverf gemengd met Textielmedium. Deze zonnehoed is versierd met aardbeien die geverfd zijn met Plus Color Acrylverf. Meng textielmedium en acrylverf in de verhouding 1:1. Maak kleine beetjes, want de verf is bijzonder goed dekkend, en je hebt er niet veel van nodig.
Verf de Marabu Textil op de droge stof en laat drogen. Strijk vervolgens elk geverfd deel (50 x 50 cm) door een dunne doek gedurende 3 minuten op katoeninstelling vanaf de voorkant (Fixatie in de oven: 8 minuten op 150°C, behalve synthetische en gemengde stoffen).
Ben je op zoek naar kledingverf of Action textielverf? Je kunt bij de Action veel goedkope producten kopen maar helaas is textielverf op het moment van schrijven niet te koop bij Action.
Kun je de kleuren onderling mengen? Kleuren mengen met textielverf is niet anders dan met gewone kleuren. Rode textielverf en gele textielverf geeft oranje textielverf.
De makkelijkste manier om textiel een andere kleur te geven, is met textielverf. Deze verf is verkrijgbaar in de vorm van een tablet of als poeder. Het kan in de wasmachine of voor de handwas gebruikt worden. Hiermee blaas je vaal geworden textiel nieuw leven in of geef je het een compleet andere kleur.
Bij een vlek op waterbasis hebben we het acrylverf, emulsie en schoolverf. Bij een vlek door verf op waterbasis moet je het afspoelen en vervolgens boenen met een oude doek onder stromend water om voldoende verf te verwijderen. Dit werkt alleen als de verf nog nat is.
Gesso. Een goede grondlaag of primer betekent voor jou: lekker schilderen. Natuurlijk zorgt Gesso voor een goede hechting, maar Gesso sluit het linnen en katoen ook af en dit heeft twee voordelen: Ten eerste je verliest geen kostbare verf, want het trekt niet in je doek, maar het blijft er mooi bovenop liggen.
Het zout zorgt ervoor dat de poriën van de stof open gaan staan en de kleur beter wordt geabsorbeerd. Zout fixeert de kleur, zo was je hem er niet meer uit. Nu doe je het zout en de inhoud van de verpakking textielverf in een pan of kom (groot genoeg dat het kledingstuk er straks helemaal in onder water kan staan).
Blijven er na het verven ook verfresten achter in de wasmachine? DYLON brengt geen schade toe aan je wasmachine. Omdat DYLON een textielverf is, kunnen rubberen onderdelen zoals een deurrubber mogelijk licht vlekken. De vlekken hebben geen invloed op de volgende wasbeurten.
Donkere was ook wassen met azijn
Maar niets is minder waar. Sterker nog, door je donkere was te wassen met azijn blijven de kleuren zijn veel beter en worden ze niet vaal. Daarom doe ik dus echt altijd een kopje witte natuurazijn bij de hoofdwas én vul ik het wasverzachterbakje ook met natuurazijn.
Azijn kan verf in kleding fixeren door de zure eigenschappen van azijn. Hierdoor loop je minder risico dat de kleuren vrij komen en overlopen (bijvoorbeeld bij fel gekleurde prints). Vaak wordt er ook zout bij gedaan (dus een nacht laten weten in koud water met een schep zout en een flinke scheut azijn).
Was nieuw textiel de eerste keren apart. Donkere kleren kan je laten weken in water met natuurazijn. Hierdoor hechten de kleuren beter en loop je minder kans dat ze uitlopen. Je kan donkere kleren ook laten weken in water met azijn, dit helpt ook tegen de muffe geur.
Acrylverf, emulsie- en schoolverf zijn drie soorten verf op waterbasis. In dat geval kun je de kleding gewoon afspoelen en boenen met een oude doek onder stromend water. Dit moet voldoende zijn om alle verfvlekken te verwijderen. Dit werkt wel alleen als de verf nog nat is, dus wacht niet te lang.
Oorspronkelijk werd de werking van ossengal ontdekt door een apotheker. Gal in je lichaam breekt vet af waardoor je eten makkelijker verteert. Ossengalzeep heeft een gelijkaardige werking op vlekken in textiel. Het is een natuurlijk middel en bovendien biologisch afbreekbaar.
Zo zijn wasbenzine en thinner snel verdampende oplosmiddelen terwijl terpentine veel trager verdampt. Ze worden alle 3 gebruikt als verdunner maar wel voor verschillende soorten van coatings. Als enige van de 3 is thinner een mengsel met een samenstelling die verschilt per fabrikant.
Dit medium maakt van plakkaatverf een krachtige textielverf. Meng hiervoor 1 deel plakkaatverf met 1 deel textielmedium. De verf kan gebruikt worden op natuurlijke en synthetische textielsoorten. De verf moet nadien gefixeerd worden met een stri jkijzer en is wasbaar op 40°.
Hoeveel stof kan ik verven met een pak DYLON wasmachineverf? Een pak volstaat om 600 g stof te verven in een volle tint (of tot 1,8 kg in een lichtere tint). Gebruik meerdere pakken voor grotere hoeveelheden stof (bijv. 2 pakken om 1,2 kg stof te verven in een volle tint).
Je kunt voor het stof verven of het textiel verven met een kwast eigenlijk alleen textielverf gebruiken. Daarbij dien je goed te letten of het echt gaat om slijtvaste textielverf, zodat je niet na enkele maanden opnieuw met de kwast in de hand aan de slag hoeft te gaan.
Je kunt niet elk kledingstuk verven
Over het algemeen pakt het alleen goed uit bij natuurlijke materialen als katoen, zijde en denim. Synthetische materialen als polyester en nylon kun je helaas niet verven. Dit soort stoffen nemen namelijk de verf niet goed op. Viscose is daar een uitzondering op.
Geschikt voor het verven van kleinere stukken van natuurlijke weefsels. Ook ideaal voor fijnere stoffen die niet in de wasautomaat mogen, zoals wol en natuurzijde.
De magie ligt in reactieve kleurstoffen die zich hechten aan natuurlijke vezels tijdens een wascyclus van 40 ° C, wat betekent dat speciaal ontworpen producten, zoals de reeks DYLON Machinewas verven, de kleur van vrijwel elk materiaal permanent kunnen veranderen.