In principe geldt een houdbaarheidsduur van 20 jaar voor brandblussers op locatie en 15 jaar voor brandblussers in de auto. Hoe lang een brandblusser houdbaar is, is ook altijd te controleren. De productiedatum staat namelijk op de blusser aangegeven.
Brandblussers die je in gebouwen gebruikt (typisch alle poederbrandblussers van 3kg of meer en alle andere soorten brandblussers) moeten wettelijk 20 jaar na de productiedatum integraal vervangen worden.
Bij de meeste brandblussers staat de houdbaarheid er altijd op aangegeven. Zodoende kunt u dus altijd zien of een brandblusser nog binnen de termijn van deze datum zit, aan de buitenkant. Dit is bij elke brandblusser het geval waardoor u dus al snel kunt zien of het nog goed zit.
De tijd dat men met een blusser kan werken is afhankelijk van de hoeveelheid die in de fles zit. Een kleine blusser van 2 liter voor in de auto of caravan is na 15 seconden leeg. Een brandblusser van 6 liter is pas na 50 seconden leeg.
Een oude brandblusser die leeg, defect of over datum is, dient gerecycled te worden als klein chemisch afval. Als particulier kun je brandblussers naar het milieudepot van jouw gemeente brengen, aanbieden bij gespecialiseerde afvalverwerkingsbedrijven, of bij een brandblusser leverancier als Brandblusser XL.
Vervallen of defecte brandblussers dienen gerecycleerd te worden als klein chemisch afval. Je kan ze eenvoudig binnenbrengen bij jouw lokaal recyclagepark voor verdere verwerking. Ze kunnen ook verwerkt worden door gespecialiseerde afvalbedrijven, zoals Van Gansewinkel.
Je kunt een poederblusser dus in principe maar een keer gebruiken. Dat wil zeggen: na het gebruik moet de blusser altijd worden hervuld of vervangen. Het bluspoeder wordt namelijk met behulp van druk naar buiten gespoten.
Keuring blusmiddelen verplicht
Alle draagbare en verrijdbare blustoestellen moeten minimaal één keer in de twee jaar worden gekeurd.
Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen, en ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten. Er zijn poederblussers van 1kg in de handel, speciaal voor kleine branden en om mee te nemen op reis. Neem tijdens het blussen met een poederblusser wat afstand om effectief te kunnen blussen.
In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht in bijvoorbeeld elektronische apparaten gaan niet samen. Een poederblusser is dus een effectieve brandblusser die voor veel branden geschikt is maar wij adviseren een schuimblusser.
Op dit moment koopt u al een nieuwe brandblusser rondt de € 20,- het laten hervullen kosten vaak rondt de € 50,-. Waarom de kosten zo hoog liggen heeft te maken de arbeid die erin gestoken wordt. Voor grotere aantallen is het nog wel eens voordeliger om de brandblussers te laten hervullen.
Het laten keuren van een brandblusser moet altijd worden gedaan door een gecertificeerd bedrijf. ARBOwinkel controleert of de brandblusser voldoet aan alle gestelde eisen en richtlijnen. Hierbij houden we rekening met de instructies zoals die zijn vastgelegd in de NEN 2559.
Ja. Er moet een brandblusser (van minstens 1kg) aanwezig zijn tijdens de keuring. Er wordt ook gekeken of de brandblusser al dan niet vervallen is.
Een schuimblusser bevat een mengsel van water en een schuimvormend middel (AFFF) dat brand blust. Het schuim wordt op de brandhaard gespoten om het vuur te blussen. Het mengsel van water en schuim maakt een schuimblusser erg effectief. Het water koelt de brandhaard af.
Schuimblussers: 25 – 100 euro. Sprayblussers: 12 – 40 euro. Vetblussers: 40 – 100 euro. Vorstvrije brandblussers: 40 – 100 euro.
Bezoek een GAMMA-bouwmarkt in de buurt om een brandblusser te kopen.
Naast een jaarlijkse controle moet er om de 5 jaar een druktest gebeuren (of telkens wanneer er twijfel is bij de integriteit van de slang door bijvoorbeeld schade). Opgelet: brandhaspels die je louter privé gebruikt hebben geen onderhoudsplicht (omdat brandhaspels voor privégebruik niet verplicht zijn).
Wanneer er géén sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 200 vierkante meter en minimaal twee per verdieping. Wanneer er wél sprake is van een verhoogd brandrisico is de regel: één brandblusser van 6 liter per 100 vierkante meter en minimaal drie per verdieping.
Koolzuursneeuwblusser (brandklasse B): met name geschikt voor vloeistoffen. Ook geschikt voor elektrische apparatuur. Niet geschikt voor personen. Het blusmiddel is -80 graden Celsius, waardoor mensen er ernstige verwondingen door oplopen.
Het schuim van een schuimblusser is een soort zeep. Van zodra het uit de brandblusser komt, is het sterk verdund en nauwelijks schadelijk voor jezelf of jouw omgeving. Net zoals bij zeep kan het wel irritatie veroorzaken als je het in je ogen krijgt.
Wat is de maximale levensduur van een brandslanghaspel? Onbeperkt. Echter volgens de NEN-EN 671-3 worden om de 5 jaar de slangen beproefd op de maximale werkdruk (10-16 bar), afhankelijk van de productienorm. Wanneer een haspel is ingebouwd in een kast, dan wordt het geheel als een systeem beschouwd.
Meestal is dat onder de passagiersstoel. In elk geval is het belangrijk om de brandblusser te bevestigen binnen handbereik van de bestuurder. Het brandblusapparaat in de auto hoort verplicht in een beugel te zitten.