Op 1 juli start het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Dan herdenken we in het hele Koninkrijk, samen met Suriname, onze gezamenlijke geschiedenis.
Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte in Suriname en het Caribisch gebied. De afschaffing wordt ieder jaar herdacht en gevierd tijdens Keti Koti.
Op deze feest- en herdenkingsdag wensen mensen elkaar Wan Switi Manspasi Dey (een fijne emancipatiedag).
Ketikoti in Suriname
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 1 juli 1863 reeds openlijk gevierd in Suriname – tachtig jaar na dato. Op 1 juli 1955, onder premier Ferrier, werd 'Ketikoti' een officiële Surinaamse feestdag (vrije dag). Formeel heet deze dag Dag der Vrijheden.
Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden de slavernij afschafte in Suriname en Caribisch Nederland. Dit wordt herdacht en gevierd tijdens Keti Koti (spreek uit: kittie kottie). Dit betekent letterlijk 'ketenen gebroken' in het Sranantongo, een in Suriname gesproken taal.
Met 21 kanonschoten werden in Parimaribo en Willemstad tot slaaf gemaakten in vrijheid gesteld. De datum van 1 juli wordt ook wel 'Keti Koti' genoemd, dat 'gebroken ketenen' betekent. Dit is een verwijzing naar de ketenen, waarmee tot slaaf gemaakten werden vastgebonden.
Kort na het midden van de zeventiende eeuw was bijna een kwart van trans-Atlantische slavenhandel in handen van de Republiek. het aandeel van Nederland in de slavernij zakte daarna snel, doordat de Portugese, Engelse, Franse en Amerikaanse slavenhandel explosief toenam.
Keti Koti betekent 'verbroken ketenen', verwijzend naar de boeien waarmee de tot slaafgemaakten vastgezet werden.
Op Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten heet deze dag officieel Emancipation Day en op Bonaire en Curaçao “Dia di Emansipashon”. Rondom Keti Koti worden er typische Surinaamse en Caribische gerechten gegeten.
Op 1 juli is het Keti Koti. Op deze dag herdenken we de afschaffing van de slavernij in 1873 in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Daarnaast vieren we de vrijheid. FunX vindt dat deze dag nooit vergeten mag worden en daarom een officiële vrije dag moet worden.
Het is niet de eerste keer dat koning Willem-Alexander excuses aanbiedt voor de rol van Nederland in de geschiedenis. In maart 2020 bood hij in Indonesië zijn excuses aan voor het Nederlandse geweld bij de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië.
Na ruim 200 jaar schaft Nederland op 1 juli 1863 de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen af. Elk jaar wordt dit op 1 juli gevierd met Keti Koti.
Tijdens Keti Koti, ieder jaar op 1 juli, wordt de afschaffing van de slavernij erkend en herdacht. Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.
In de katholieke kerk wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen gevierd. Op die dag worden alle heiligen herdacht. Een dag later is het Allerzielen en komt men samen om alle overledenen te herdenken.
Nederland kent 3 nationale herdenkingen. Dat zijn de Nationale dodenherdenking op 4 mei, de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en de Nationale Holocaust herdenking op de laatste zondag in januari.
“Moderne slavernij of mensenhandel - dat is eigenlijk hetzelfde - kan gaan om gedwongen orgaanhandel, criminele uitbuiting, seksuele uitbuiting of arbeidsuitbuiting. Met FairWork richten we ons op arbeidsuitbuiting en we communiceren dat naar buiten als 'moderne slavernij'.
Ook op Curaçao is het Nederlands een officiële taal (voor 8% van de bewoners de thuistaal), evenals op Aruba (voor 6% de thuistaal) en op Sint-Maarten (4% thuistaal). Op Curaçao en Aruba is Papiaments de meest gesproken thuistaal, op Sint-Maarten Engels.
Cura betekent "genezing" in het Portugees. Een ander verhaal gaat dat Spaanse kaartmakers het eiland Corazon of "hart", noemde, en dat dat veranderde in Curaçao, "hart" in het Portugees.
In de slavernijtijd zijn circa 200.000 tot slaafgemaakten naar Suriname gebracht, deels door de WIC en deels door andere handelaren.
Portugezen stichten in de vijftiende eeuw de eerste Europese kolonies gebaseerd op slavernij: in suikerplantages langs de Afrikaanse kust en later ook op grote schaal in Brazilië.
Het merendeel van Suriname, zo'n 90 procent, is met oerwoud bedekt. Dit oerwoud maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud, waarvan het grootste deel op Braziliaans grondgebied ligt.
Trans-Atlantische slavenhandel
In de 17e en 18e eeuw was de driehoekshandel op zijn hoogtepunt en werden grote aantallen slaven door vooral Portugese, Engelse, maar ook Spaanse en Nederlandse handelaren gekocht aan de kust van West-Afrika en verkocht in Amerika.
Zoals staat geschreven in het boek 'Disposable People: New Slavery in the Global Economy: “In 1850 kostte een gemiddelde slaaf in het zuiden van Amerika, omgerekend naar hedendaags geld, $ 40,000. Nu kost een slaaf wereldwijd gemiddeld $ 90.”
In totaal werden in de periode van de Nederlandse slavenhandel over de gehele wereld 11 tot 12,5 miljoen Afrikaanse slaafgemaakten verscheept en verkocht. Hiervan werden er circa 600.000 door Nederlanders verhandeld. De West-Indische Compagnie (WIC) verscheepte ongeveer de helft daarvan.
Het gratis Keti Koti Festival wordt door de verwachte drukte dit jaar niet zoals gebruikelijk in het Oosterpark gehouden, maar op het Museumplein. Het feest duurt tot 23.00 uur en wordt tussen 14.00 en 15.00 uur stilgelegd.