ALLE KATOEN IN DE COLLECTIES VOOR HEREN, DAMES EN KINDEREN IS 100% DUURZAAM INGEKOCHT. Vanaf het najaar van 2020 is al het katoen van WE Fashion 100% duurzaam ingekocht.
Dit zijn onder meer Hugo Boss, Ralph Lauren en Max Mara. Die laatste twee geven dan ook geen enkele openheid over hun productieproces en beleid. ACNE, McGregor en Tommy Hilfiger lichten hun beleid voor arbeidsomstandigheden redelijk toe.
De geschiedenis van WE begint kort voor het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op 1 februari 1917 start Edwin H. de Waal aan het Rokin in Amsterdam een groothandel in ondergoed en truien voor mannen die hij 'Sir Edwin' noemt.
Snel en goedkoop kan meestal niet duurzaam zijn
Om nieuwe kleding zo snel te produceren en de prijzen zo laag te houden, moeten fast fashion merken ergens op besparen. Zelfs als een kledingstuk van €5 'biologisch katoen' bevat, is het waarschijnlijk geproduceerd in een sweatshop-achtige fabriek.
Zara's groene plannen
De keten wil alleen maar groene energie gebruiken voor het verlichten van hun winkels, er zullen geen gevaarlijke chemicaliën of single-use plastics voor de verpakking worden gebruikt én in elke winkel komen er donatiebakken waarin je oude kledingstukken kunt achterlaten. Allemaal topinitiatieven.
Omdat kleding steeds sneller en goedkoper gemaakt wordt, is het ook steeds aantrekkelijker om het te kopen. In vergelijking met vijftien jaar geleden kopen mensen nu zo'n zestig procent meer kledingstukken. Door de opkomst van fast fashion is mode een wegwerpartikel geworden.
WE is onderdeel van het Europese modeconcern Logo International, dat ook de merken O'Neill en Van Gils exploiteert.
De eerste Belgische HEY winkel wordt in 1983 geopend. Een jaar later neemt Ronald de Waal de organisatie over van Kees de Waal en weer twee jaar later volgt dameskledingketen Witteveen. Alle winkels in Nederland en België worden omgedoopt tot ZIJ. In 1992 breidt WE Fashion uit naar Duitsland en in 1994 naar Frankrijk.
De term fast fashion wordt gebruikt voor goedkope, trendy kleding dat in een razendsnel tempo wordt geproduceerd om aan de stijl die nú in is te voldoen. De items worden vaak zo goedkoop mogelijk aangeboden, zodat er zoveel mogelijk van wordt verkocht.
Een verbod op dwangarbeid en kinderarbeid
We hanteren een zero-tolerance beleid voor zowel dwangarbeid als kinderarbeid. Alle leveranciers die voor ons werken, moeten ons strikte beleid ter bestrijding van dwangarbeid en kinderarbeid ondertekenen en naleven. In 2022 hebben we 0 gevallen van kinderarbeid vastgesteld.
Veel internationale kledingmerken, waaronder H&M, C&A, Esprit, Marks & Spencer, GAP, VF Corporation en Kmart Australia, dragen bij aan deze situatie. Dit zijn belangrijke bevindingen van het rapport Branded Childhood dat vandaag wordt gepubliceerd door de Stop Kinderarbeid coalitie en SOMO.
En 53% van onze totale collectie bestaat uit duurzamere materialen. Resale kan nu worden gekocht in 6 Nederlandse en 2 Belgische winkels. In 2022 hebben we in totaal 33.673 tweedehands kledingstukken verkocht. Zeeman behaalde in 2023 een score van 54% in de Fashion Transparency Index.
We spreken van duurzame kleding als bij de productie van de gebruikte grondstoffen milieuverontreiniging tot het minimum is beperkt. Bovendien mogen chemische bestrijdingsmiddelen die het milieu belasten niet worden gebruikt.
Kijk naar het label. Door in het kledinglabel te kijken kun je wat ontdekken over duurzaamheid. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat minder nieuwe materialen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'.
Op donderdag 26 november opent We Fashion een gloednieuwe flagshipstore in hartje Amsterdam. We Fashion is binnen de Kalverstraat verhuisd naar nummer 65-67, waar klanten op drie etages van elk 300 m2 groot zich volgens de modeketen 'in een andere wereld wanen en met dank aan smart technology zorgeloos kunnen shoppen'.
Er is steeds meer mode beschikbaar en je kunt kleding vinden voor een lage prijs. Maar het milieu betaalt hiervoor een hoge prijs. Het massale, razendsnelle produceren, gebruiken en afdanken van kleding leidt bijvoorbeeld tot CO2-uitstoot, plasticsoep en vervuiling van grond en water.
Met meer dan 100 winkels door heel Nederland is WE Fashion altijd dicht bij jou in de buurt en goed bereikbaar met het openbaar vervoer of de auto.
Toegankelijke ketens: H&M, Zara, Uniqlo, Primark, Bershka, GAP, Topshop, New Balance, Vero Moda, New Yorker, Forever 21, Pull & Bear, Decathlon, New Look, Urban Outfitters, Mango, Missguided, Asos, Adidas, Nike, …
WE FASHION WERKT SAMEN MET HET LEGER DES HEILS
Alle gedoneerde kleding wordt hergebruikt door sorteerbedrijven of verkocht in de zogenoemde ReShare-stores.
De benaming fast fashion is gebaseerd op de snel opvolgende kleding collecties van goedkope kleding. Veel kleding die in de Nederlandse winkels hangt (Zara, H&M, Primark) wordt gemaakt in lage lonen landen zoals China en Bangladesh, omdat de kosten hier veel lager liggen dan in Europa.
Waarom is slow fashion zo duur? De prijs van slow fashion ligt per kledingstuk gemiddeld hoger dan het geval is bij fast fashion. Dit komt doordat elke stap in het productieproces op een milieuvriendelijke en eerlijke manier doorlopen wordt.
De medewerkers hoeven slechts één dag per maand niet te werken. Dat alles voor een salaris van omgerekend 572 euro per maand, mits de werknemers geen fouten maken. Bij gebreken wordt slechts een derde van het salaris uitbetaald.
Fast fashion wordt in grote hoeveelheden gemaakt, is zeer trendgevoelig en erg goedkoop. Goede kwaliteit is minder van belang. Het staat dan ook voor de huidige maatschappij waarin massaconsumptie de norm is. Slow fashion gaat juist om kwaliteit, tijdloze ontwerpen, een eerlijke productie en duurzaamheid.