Door voldoende te sporten en op je houding te letten door bijvoorbeeld aan yoga of pilates te doen, kun je voorkomen dat je later krom gaat lopen. Dit scheelt al een hoop. Kortom: je kunt niet voorkomen dat je later als je ouder wordt gaat krimpen, maar je kunt er wel het beste van maken.
Apart wassen en krimp voorkomen
Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.
Kleding krimpen voorkomen: koud of lauw wassen
Kleding in koud water tegen krimpen, kan helpen. Hou je in ieder geval aan de maximumtemperatuur die op het label staat. Ga liever voor een graadje minder dan hoger. Een wasje op dertig graden is reeds voldoende om je kleding proper te krijgen.
Waarom krimpt mijn kleding in de wasmachine? Temperatuur en zeep zorgen ervoor dat de vezeltjes van je kleding uit hun vorm raken. Ook het ronddraaien van de droger of wasmachine kan ervoor zorgen dat deze vezels dichter bij elkaar komen.
De kans dat katoen krimpt neemt toe naarmate je warmer wast. Op 90 graden zal de stof dus meer krimpen dan op 60 graden. Wil je krimp voorkomen? Was dan bij voorkeur lager dan 60 graden.
Het beste houd je een maximale temperatuur van 40 graden aan. Bij hogere temperaturen kan het krimpen.
Niet te heet, te koud en te lang
Ook kan de kleding te lang stil blijven staan in water met teveel waspoeder. Fijne handwas moet snel gebeuren en daarbij niet te veel wrijven. Naast te warm kan te koud water funest zijn voor wol; de vezels ook daarvan 'schrikken' en in elkaar krimpen.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Gebruik ongeveer 1 eetlepel shampoo of conditioner op 1 liter water. Je mag ook meer gebruiken als het kledingstuk erg gekrompen is. Dompel het kledingstuk helemaal onder en laat het een half uur weken. Een goed doorweekt kledingstuk kun je gemakkelijker oprekken.
Katoen begint al goed te krimpen vanaf een temperatuur van 60 graden. Afhankelijk van het resultaat dat je wilt halen is de temperatuur dus belangrijk.
Als je nieuwe kledij voor de eerste keer wil wassen, laat het dan eerst een nacht in koud water weken. Zo geeft het geen kleur af en krimpt het niet. Voor blauwe kleren, bv. jeansbroeken, doe je best een scheutje azijn bij je water, zo wordt de kleur gefixeerd.
Het is normaal dat 100% katoenen kleding krimpt, vooral als de stof niet voorgekrompen is. Voorgekrompen katoen krimpt normaalgesproken maar 2-5%. Katoen dat niet voorgekrompen is kan wel 20% krimpen als je niet oppast. Dit geldt echter alleen voor 100% katoen.
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer. Het krimpen komt doordat de schijven tussen de wervelkolom platter worden en de ruimte tussen de gewrichten versmalt.
Sociaal-economische factoren
Uit het onderzoek blijkt dat mannen gemiddeld 3,3 centimeter krimpen. Mannen die de basisschool afrondden, bleken in tegenstelling tot analfabeten, zo'n 0,9 centimeter minder te krimpen. Mannen die ook nog eens een middelbare opleiding voltooiden, krompen nog eens 1 centimeter minder.
Hoeveel een mens krimpt, verschilt per persoon. “Sommige mensen kunnen 10 centimeter krimpen in hun leven”, zegt Van Amstel. Het is ook niet per se zo dat mensen met 'staande' beroepen sneller krimpen. “Bij het zitten ligt er nog meer druk op de ruggewervels.
Wanneer je dan in de zon blijft om je kleding te laten drogen, is de kans groot dat je T-shirt ook dan een maatje kleiner wordt. En bij kleding die tijdens een hittegolf op de wasdraad te drogen wordt gehangen, is de kans wel heel groot dat een XL plots nog maar aanvoelt als een elletje.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Wanneer een verkeerd droog programma gekozen wordt, kan de kleding krimpen in de droger. Wanneer er kleding in de droger gedroogd wordt, wat niet geschikt is voor drogen in een droger, dan kan de kleding krimpen.
Wassen op 30°C (of kouder)
Op deze temperatuur was je wasgoed dat niet erg vies is. Deze lage temperatuur is geschikt voor gezonde mensen, zonder lagere weerstand of allergieën.
Met een 60 graden programma wordt je was (met name wit) niet alleen vlekvrij, het doodt meer bacteriën, schimmel en huismijt. Daarom is het een must om handdoeken, beddengoed, sportsokken, wit ondergoed en babykleding op een hete was te doen.
Dus voordat je gaat krimpen, bedenk dan dat het resultaat blijvend is. Daarnaast kun je de kleding maximaal één tot twee maten kleiner krimpen. Een XXL-shirt naar een S laten krimpen gaat dus helaas niet lukken.
Als je je kleding op 30 graden wast, wordt het niet altijd even schoon maar zal het in ieder geval niet krimpen. Veel weten dit waarschijnlijk al, maar toch. Gooi kledingstukken met dunne stofjes niet in de droger, zoals zijde, katoen en linnen.
90 graden: ook de machine zelf is graag schoon
Deze temperatuur is voor een kookwas. Je wast er theedoeken en vaatdoekjes mee die een stevige wasbeurt kunnen gebruiken. Maar tegenwoordig wassen niet veel mensen meer op deze temperatuur. Een was op 90° C kost 5 keer zoveel als een wasje op 30° C.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.