Je kunt ze gewoon opwarmen in de pan, bij de rest van je gerecht.Of je doet ze in een schaaltje in de magnetron.Na ongeveer 1 minuut op 750W zijn ze dan al klaar!
Gebruiksadvies. Gebruiksaanwijzing: De Edamame bonen zijn klaar voor gebruik. Voor warm gebruik alleen opwarmen.
Je kunt de edamame in de magnetron in zo'n 5 minuten ready maken of de bonen koken. Als je ze kookt breng je ruim water met een klein beetje zout aan de kook. Doe de bonen in het kokende water en breng het wederom aan de kook. De edamame zijn gaar in zo'n 3-5 minuten.
Kook de bevroren edamame in 2 tot 3 minuten gaar en giet ze af. Schep ze meteen om met de smaakmakers.
Peulvruchten uit pot of blik zijn al voldoende verhit en daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden lectines in.Deze kun je gerust eten.
Edamame eet je als snack zo uit het vuistje. Zorg dat de edamame gekookt of gestoomd zijn, daarna kun je ze besprenkelen met wat zout of andere smaakmakers zoals sojasaus of chili flakes. De boontjes eet je rechtstreeks uit de peul.Je bijt zachtjes tussen 2 boontjes in waardoor deze vervolgens uit de peul knapt.
Iedereen die fan is van droge bonen én slowcooken moet dit weten: rauwe bonen zoals kidneybonen kun je beter niet in de slowcooker bereiden. Rauwe bonen bevatten namelijk een stof die voor het menselijk lichaam toxisch is. Deze stof wordt onschadelijk gemaakt tijdens het koken.
Seidell: “Klopt, maar om daarvan te profiteren moet je ze wel eerst voldoende verhitten: koken of stomen. In rauwe bonen zit namelijk de natuurlijke gifstof lectine. Als je te veel lectine binnenkrijgt, word je misselijk, krijg je buikpijn, koorts en diarree.
Magnetron (700W): verwarm 200 gram bevroren snijbonen met een laagje water 9 minuten in een afgedekte schaal. Halverwege doorroeren. Steelpan: breng water aan de kook, voeg de bevroren snijbonen toe en kook in 10-12 minuten beetgaar. Afgieten en kruiden naar smaak.
Maar wat zijn edamame precies? Deze frisgroene verschijning is niets meer dan de jonge, onrijpe sojaboontjes in de peul. Meestal worden ze twee weken voor ze rijp zijn geoogst door de boeren. Je komt ze vooral tegen in de Japanse, Koreaanse, Chinese en Hawaiaanse keuken.
Hoe eet je de bonen? Edamame bonen zijn onrijpe sojabonen in een peul van de sojaplant. In de peul zitten losse bonen en die kan je opeten. Je eet de bonen zonder schil op en vaak wordt er zout overheen gestrooid.
Edamame kun je in de peul enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt de boontjes ook uit de peul halen en vervolgens invriezen. Eet de edamame als tussendoortje of bijgerecht.
Voedings- en gezondheidswaarde van soja
Peulvruchten bevatten veel vezels. In de schijf van vijf staat dan ook het advies om 1x per week peulvruchten te eten, als alternatief voor vlees (2 tot 3 eetlepels bij de warme maaltijd). Qua voedingswaarde en gezondheidseffecten is soja een interessant voedingsmiddel.
Bonen: opwarmen op laag vuur of in de magnetron, om de dertig seconden roeren. Romige soep: opwarmen op laag vuur. Overige soepen: opwarmen in de magnetron, om de dertig seconden roeren.
Roerbakken duurt 10-13 minuten.Opwarmen in de magnetron kan ook: 5-8 minuten. Gesmoord bereid je sperziebonen in ca. 20 minuten.
Je kunt ook edamame bonen bereiden door ze te stomen. Hiervoor zet je een pan met een dun laagje water op het vuur. Vervolgens zet je een stoommandje (of bolzeef) op de pan en dek je alles af met een deksel. Na 5-6 minuten stomen zijn ze vaak al mooi gaar en klaar om te serveren!
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
Gedroogde bonen en peulvruchten
Ook van bonen en peulvruchten in de droge variant kan je gerust een voorraadje aanleggen. Ze bewaren jarenlang zonder smaak of voedingswaarden te verliezen.
OOGST / BEWAREN
Je kunt de geoogste peultjes met de boontjes erin dan nog wel een dag of 3 bewaren, maar ze zijn natuurlijk het lekkerst als ze dezelfde dag worden gegeten. Je kunt de boontjes ook invriezen, rauw of 2 minuten geblancheerd, met peul of alleen de boontjes (zoals je ook bij doperwten doet).
Daarnaast wordt aanbevolen om de consumptie van edamame te beperken tot ongeveer 200 gram per dag en niet meer dan 500 gram, omdat edamame rijk is aan voedingsvezels en eiwitten, waardoor het moeilijk verteerbaar wordt als je er te veel van eet.
Edamame? Ja! Je spreekt het uit als: eh·duh·maa·mee. Het is een Japanse benaming voor verse jonge sojaboontjes.
100 g van de geroosterde edamame hebben een totaal van 421 kcal.
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Eet sperziebonen niet rauw. In peulvruchten zoals sperziebonen komt de natuurlijke gifstof lectine voor.
Peulvruchten uit pot, blik of gedroogd
Blik is een gezonde keuze als er minder dan 0,5 gram zout in elke 100 gram zit en er geen suiker aan is toegevoegd. Kijk hiervoor op het etiket. Spoel de peulvruchten eventueel af om wat van het zout kwijt te raken.