Verbinding voor onderweg. De handigste manier om mobiel op internet te gaan, is via de van de reclame bekende dongel. Dat is een usb stick waarmee je verbinding met internet kunt maken. Je maakt gebruik van het mobiele netwerk, zo heb je dus vrijwel overal in Nederland bereik en zit je niet aan een locatie gebonden.
Hotspot maken met een Android-telefoon
Open de Instellingen van je telefoon en kies voor 'Tethering en Mobiele hotspot'. Daar kies je uit de optie 'WiFi hotspot instellen' om je eigen verbinding een naam te geven en een wachtwoord in te stellen – je wil natuurlijk niet dat mensen zomaar jouw internet weg komen snoepen.
Maar wat als er geen wifi-netwerk beschikbaar is en je tóch online wilt? Dan kun je van je smartphone een hotspot maken. Je telefoon is dan het wifi-netwerk waarmee je laptop verbinding maakt. Op die manier ben je met je laptop via mobiel internet online.
In openbare gebouwen, winkels en veel andere plekken is tegenwoordig vaak gratis wifi beschikbaar. Soms hoeft u alleen het netwerk te selecteren om online te komen. Andere keren moet u, op een website die opent, aangeven dat u akkoord gaat met de voorwaarden, zoals in de trein. Of u hebt een wachtwoord nodig.
Hoe werkt een MiFi router? Een MiFi router werkt op basis van een SIM-kaart, zoals bijvoorbeeld de SIM-kaarten van Internet on Demand. De SIM-kaart maakt verbinding met het netwerk van uw provider, net als bij uw smartphone. In de router zit vervolgens een WiFi zender die automatisch een draadloos netwerk op zet.
Mifi oftewel mobiele WiFi is eigenlijk hetzelfde als het mobiele 3G of 4G netwerk van je mobiele telefoon provider. Je hebt hiervoor een mifi router en een simkaart met data only abonnement nodig.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Via een simkaart kun je bijvoorbeeld ook draadloos internetten. Maar wifi gebruikt het internetsignaal van een modem in een lokaal netwerk (LAN). Mobiel internet daarentegen, gebruikt een simkaart voor internetsignalen via zendmasten.
Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Mogelijkheden voor flexibel internet
Vroeger gebruikte je een USB-dongel met een prepaidkaart als tijdelijke oplossing. De dongel heeft moderne opvolgers, zoals je mobiel als wifi hotspot gebruiken. Een simpele en veelgebruikte manier voor tijdelijk internet.
Je simkaart is dus best belangrijk, ondanks dat je hem niet eens ziet. Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Een hotspot is een locatie waar draadloos internet (wifi) wordt aangeboden. Soms is dit gratis, soms moet u betalen om te kunnen internetten. Een hotspot heeft vaak een inlogpagina waarop u terecht komt zodra u verbinding maakt met het netwerk. Hier logt u in om te kunnen internetten.
Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken moet je hier voor betalen.
Door een access point worden de gegevens via radiogolven door de ether verzonden. Vaak zit een access point ingebouwd in een ander wifi product. Een draadloze router en een draadloze modem hebben dus een ingebouwd access point. Deze radio golven ontvang je met een wifi ontvanger op je computer of laptop.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Het is echter wel zo dat de netwerkbeheerder altijd kan zien welke sites jij allemaal bezoekt, ongeacht of het gaat om internet via een kabel of internet via de wifi. Alleen als je een site bezocht hebt die gebruik maakt van HTTPS kan jou netwerkbeheerder niet zien welke site dit was.
U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'. Sommige telefoons kunnen de wifi-verbinding delen via tethering.
Ook internet kun je thuis via het mobiele netwerk ontvangen. Bijvoorbeeld met T-Mobile 4G voor Thuis en KPN Internet Buitengebied 4G. Deze opties zijn wel duurder, dus voor de lange termijn kan het verstandiger zijn om zelf voor een nieuw aansluitpunt te betalen. Via mijn aansluiting.nl kun je een offerte aanvragen.
Hoewel je in principe elke simkaart in een mifi-router kunt gebruiken, is het het beste om een data only-simkaart te gebruiken. Dit soort simkaarten komen namelijk alleen met internet en niet met belminuten of sms-berichten, waar je bij een mifi-router toch niets aan hebt.