Co-washing, ofwel je haar wassen met conditioner, is een methode om je haar te wassen met alleen conditioner in plaats van shampoo. Het idee achter je haar wassen met conditioner is dat de meeste shampoos te agressief zijn voor dagelijks gebruik op droge haartypes zoals krullend of kroeshaar.
Met co-washing, wassen met conditioner krijg je een vieze build-up van product en die natuurlijke oliën op de hoofdhuid. Dit kan leiden tot onstabiele hoofdhuid met verstopte haarzakjes, meer haarverlies, roos en een branderige hoofdhuid.
Normale conditioner: een conditioner zoals je het kent. Een normale conditioner die je kunt aanbrengen in nat haar, even in laat trekken en vervolgens weer uitspoelt. Leave-in conditioner: een conditioner die je in het haar laat zitten. Je gebruikt een leave-in op vochtig tot nat haar.
Bij droog haar zet je een conditioner in om het haar te voeden, te ontwarren en pluis tegen te gaan. Conditioner gebruik je voor de lengtes van het haar en haarpunten om je haar zacht en soepel te maken, klitten en knopen gemakkelijker los te kunnen kammen en je haar te laten glanzen.
Baking soda in plaats van shampoo
Baking soda is een ideaal product om restjes van haarproducten mee uit je haar te verwijderen en je haar goed te reinigen. Daarnaast heeft het een verzachtende werking en zorgt het ervoor dat je haar minder snel vet wordt. En het is nog goedkoper ook dan al die dure shampoos.
"Het vergt flink wat doorzettingsvermogen. Als je net stopt met shampoo, maakt je hoofdhuid eerst meer talg aan en wordt je haar eerst vetter. Daar moet je even doorheen. Na een tijdje neemt dit af en heb je daar geen last meer van."
“Het niet wassen van je haar kan een ophoping van olie, vuil en dode huidcellen op je hoofdhuid veroorzaken. Dit kan leiden tot een jeukende, schilferige en geïrriteerde hoofdhuid, wat ongemakkelijk aanvoelt en er niet fraai uitziet,” aldus de cosmetisch arts.
Als je conditioner te lang in het haar laat trekken, heb je de kans dat het te vet wordt. Breng conditioner daarom altijd aan op de haarpunten. Laat je de conditioner te kort zitten dan heeft het geen effect.
Co-washing
Was je haar met een conditioner zoals je normaal zou doen met eens shampoo. Laat de conditioner een paar minuten intrekken en spoel af met lauw water. Let op! Vermijd conditioners met heftige reinigende ingrediënten en siliconen.
Bij reverse washing gebruik je eerst de conditioner en daarna pas de shampoo. Hierdoor kan de conditioner je lokken niet verzwaren, iets wat sneller gebeurt bij fijn en futloos haar.
Co-washing, ofwel je haar wassen met conditioner, is een methode om je haar te wassen met alleen conditioner in plaats van shampoo. Het idee achter je haar wassen met conditioner is dat de meeste shampoos te agressief zijn voor dagelijks gebruik op droge haartypes zoals krullend of kroeshaar.
Conditioner is bedoeld voor de haarpunten, niet voor op je hoofd. Je hoofdhuid maakt al talg aan van zichzelf.Daar conditioner bij doen is dubbel op en maakt het haar snel vet, waardoor je het weer eerder moet wassen.
Wanneer je geen conditioner gebruikt en je je ruwe haar vol knoppen gaat kammen, zul je je haar veel sneller beschadigen. Daarnaast zorgt conditioner ervoor dat je haar gezond glanst. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat conditioner beschadigd haar en gespleten punten niet kan herstellen.
Een conditioner geeft het haar namelijk net even wat meer hydratatie en voeding dan een shampoo. Ook helpt het tegen haarbreuk, pluizig- en droog haar. Je kunt het beste iedere wasbeurt een goede conditioner gebruiken.
Ondanks deze verschillen, raden experts het toch aan je haar minstens twee keer per week te wassen. Zelfs als het haar droog en dik is. Alleen zo worden alle resten verwijderd die zich op de hoofdhuid kunnen ophopen en het verzadigen en verzwakken.
Weet jij eigenlijk wel waarom je een conditioner gebruikt na de shampoo? Of gebruik je het op de automatische piloot? Waar een shampoo de haarschubben opent om je haren goed te kunnen reinigen, sluit de conditioner deze weer. We raden dus aan om na elke wasbeurt met een shampoo altijd een conditioner te gebruiken.
Een conditioner maakt je haar minder statisch, zorgt ervoor dat het glad en soepel, handelbaar en makkelijk doorkambaar wordt, en geeft het glans en extra bescherming. Zorg er wel voor dat je een conditioner kiest die bij je haartype past. 2. Van een conditioner heb je maar een kleine hoeveelheid nodig.
Hoe vaak je de conditioner gebruikt, is echter afhankelijk van je haartype. Normaal, gezond haar heeft één of twee keer per week een conditioner behandeling nodig. Droog en beschadigd haar kun je om de dag met een conditioner wassen.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen. Was je haar nooit te heet, dit droogt je haar uit en spoel het altijd goed uit.
Uiteraard kan ik het niet vaak genoeg herhalen hoe belangrijk een conditioner is. Zorg ervoor dat je minstens een keer per week een conditioner in je haar gebruikt. Het beste is eigenlijk om altijd een conditioner te gebruiken na het wassen met een shampoo.
Wanneer je je lokken constant nat maakt en weer laat drogen, kan je haar sneller afbreken. En dat wil je liever niet. Door je haar op te steken wanneer je gaat zwemmen bescherm je je coupe tegen zout water en chloor in het zwembad.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef. Dit zorgde niet alleen voor dof haar, ook voor een geïrriteerde hoofdhuid.
Als je haar niet droogt, kan het in contact komen met bacteriën die zich in je hoofdhuid bevinden.Deze bacteriën kunnen een vieze geur veroorzaken. Bovendien kan het haar gaan stinken als gevolg van de chemische stoffen die worden gebruikt om het te wassen en te stylen.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Build-up in je haar kun je vrij makkelijk verwijderen door gebruik te maken van speciale clarifying shampoos. Deze shampoos zijn erop gericht je haar compleet vrij te maken van achtergebleven producten en ingrediënten. Ze gaan dus een stap verder dan 'gewone' shampoos wat betreft het grondige reinigen.