De keten van gezondheidswinkels Holland & Barrett, in Nederland ook wel bekend als De Tuinen, komt in Russische handen. De Russische miljardair Mikhail Fridman telt omgerekend zo'n 2 miljard euro neer voor het Britse winkelconcern dat in diverse landen actief is.
Niet A.S. Watson, maar investeerder L1 Retail is de nieuwe eigenaar van Holland & Barrett. De retailtak van het Russiche LetterOne betaalt omgerekend ruim twee miljard euro voor de Britse gezondheidswinkelketen. LetterOne werd in 2013 opgericht door de Russische miljardair Mikhail Fridman.
Volgens het Russische persbureau Izvestia heeft het land zeker 59 westerse ondernemingen op het oog om te onteigenen. Onder meer Shell, Unilever, Heineken, IKEA en McDonald's zouden op die lijst staan.
Sinds de overname van gezondheidsketen De Tuinen in 2003 is Holland & Barrett actief op de Nederlandse markt.
Holland & Barrett (voorheen De Tuinen) is een natuurlijke drogist die cosmetica verkoopt met overwegend natuurlijke ingrediënten, vaak biologisch en veel dierproefvrij.
Holland & Barrett is dé specialist op het gebied van gezondheid en natuurlijke verzorging. Naast voedingssupplementen en natuurlijke verzorgingsproducten vind je bij ons ook een groot aanbod aan thee en gezonde voeding – ook speciaal voor mensen met bepaalde dieetwensen of een voedselallergie.
HAK is onderdeel van KDV Group, een bedrijf van de Russische ondernemer Denis Shtengelov (49). Hij is dan ook de grootaandeelhouder.
Zo zetten onder meer ING, Heineken en Philips hun activiteiten in het land door. Shell, Harley-Davidson, Disney, Volvo, Nokia, ExxonMobil – de oorlog in Oekraïne heeft een economische exodus uit Rusland in gang gezet.
IKEA opende in 2000 zijn eerste vestiging in Rusland en heeft daar nu zeventien winkels en veertien winkelcentra.
Naast olie en aardgas importeren Nederlandse bedrijven ijzer, staal, steenkool, koper, kurk en houtwaren uit Rusland. De Nederlandse export bestaat vooral uit medicijnen, bloemen, kunststoffen, vervoermiddelen, computerapparatuur en medische instrumenten en apparaten.
Rusland is de grootste exporteur van graan, rogge en gerst. Vooral landen in het Midden-Oosten en Afrika zijn hier sterk afhankelijk van: het graan dat bijvoorbeeld Turkije en Egypte importeren komt voor ruim 70 procent uit Rusland. Ook Oekraïne is een grote exporteur van graan, maïs en zonnebloemolie.
De belangrijkste exportproducten in de mijnbouw zijn aluminium, nikkel, koper en ijzer. De Russische mineralenmarkt is in handen van een klein aantal megabedrijven, die vaak een groot deel van de wereldproductie in handen hebben, zoals: ALROSA: 25% van de wereldproductie aan diamanten.
Bij HAK komt minimaal 85% van al onze groenten en peulvruchten binnen een straal van 125 kilometer van Giessen in Noord-Brabant, waar onze groenten worden verwerkt. Bruine bonen en velderwten komen bijvoorbeeld uit Zeeland en de rode kool onder andere uit het Land van Heusden en Altena.
Na 7 jaar Herman den Blijker moeten we nu de groenten van publiekslieveling Elise Schaap hebben. Maandag lanceert groentenconservenmerk Hak na zeven jaar Herman den Blijker zijn nieuwe merkambassadeur, de actrice – en misschien ook wel een beetje comédienne – Elise Schaap.
Afkorting van hypofyse achterkwab.
Voedingssupplementen bevatten vitamines, mineralen en/of bioactieve stoffen in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes. Ze zijn bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding.
De waarde van de Nederlandse goederenimport uit Rusland bedroeg in 2021 18,4 miljard euro. Doordat een aanzienlijk deel van de invoer uit Rusland uit minerale brandstoffen bestaat, wordt de invoerwaarde uit Rusland sterk beïnvloed door de wereldwijde olie- en gasprijs.
Nederland hielp in eerste instantie Oekraïne aan bijvoorbeeld helmen, defensieve middelen, maar nu we ook offensieve wapens leveren (pantserhouwitsers), schuiven we meer op. Ook hoogleraar Geschiedenis en politiek van Rusland Hans van Koningsbrugge ziet dat Nederland steeds meer betrokken raakt bij het conflict.
“Ongeveer dertig procent van de olie in Nederland, komt uit Rusland. We importeren ook nog olieproducten. Dus per saldo komen er ongeveer 750.000 olievaten aan olie per dag richting Nederland”, legt van Cleef uit.
Nederland haalde in 2021 voor 641 miljoen euro ruwe zonnebloemolie uit andere landen, waarvan 538 miljoen euro (84 procent) uit Oekraïne. Nederland is daarmee niet alleen de grootste importeur van ruwe zonnebloemolie in de Europese Unie, maar ook het land dat de meeste ruwe zonnebloemolie uit Oekraïne haalt.
Door de Russische invasie van Oekraïne worden pasta, brood, groente en ook vlees nog duurder, verwachten experts. Al voor de inval waren de voedselprijzen wereldwijd heel hoog, benadrukt Nadia Menkveld, landbouweconoom bij ABN Amro.