Hermafrodiet is een verouderde (en beledigende) term voor tweeslachtigheid. Het woord hermafrodiet wordt enkel voor dieren of planten gebruikt. De correcte term voor mensen met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken is intersekse.
Aan een intersekse baby kun je niet altijd zien of het een jongetje of een meisje is. Vroeger bepaalden de ouders kort na de geboorte of deze een dochtertje of zoontje werd. Door operaties kregen intersekse babies een volledige vagina of penis.
De enige uitzondering is Echt Hermafroditisme. Hierbij worden in één lichaam zowel testiculair weefsel als ovariumweefsel aangetroffen en is er sprake van een 46,XX/46,XY mozaïek karyotype.
De aandoening wordt zelden voor de puberteit ontdekt. Sommige personen met deze aandoening worden opgevoed als man, waarna ze later borsten krijgen en menstrueren. In dat soort gevallen wordt de diagnose vaak wel correct gesteld.
Dit hermafroditisme is in de natuur vrij normaal; veel planten en alle regenwormen zijn tweeslachtig. Het verschijnsel is bij mensen zeldzaam en wordt veroorzaakt door een fout in de ontwikkeling van de geslachtsorganen. Vaak zijn deze mensen onvruchtbaar of kunnen ze maar met één geslacht kinderen krijgen.
Er bestaan verschillende variaties binnen de noemer 'intersekse'. Bij sommigen zie je de variatie aan de buitenkant van het lichaam. Bij anderen is deze enkel binnenin het lichaam zichtbaar. Soms heb je zowel eierstokken als teelballen, soms enkel de een of de ander.
Een plant die hermafrodiet is herken je aan twee geslachten die de plant heeft, zowel mannelijk als vrouwelijk. Zie je de beruchte banaantjes op de plant, onderneem direct actie en zorg dat de plan geïsoleerd wordt.
Hermafrodieten bezitten zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en kunnen dus ook zichzelf bevruchten. Ondanks het gemak van deze aseksuele zelfbevruchting geeft de hermafrodiet toch de voorkeur aan mannetjes. Omdat dit meer nakomelingen oplevert en meer genetische variatie in het nageslacht.
Een hermafrodiet heeft zowel mannelijke als een vrouwelijke geslachtskenmerken. Bij één op de 4500 geboorten wordt bij een baby deze geslachtsafwijking geconstateerd.
Soms wordt een baby geboren en is het niet mogelijk om direct het geslacht vast te stellen. Dit gebeurt ongeveer 30 tot 50 keer per jaar in Nederland. In sommige gevallen is het voor de geboorte bekend dat het kindje een onduidelijk geslacht heeft maar meestal is dit geheel onverwachts en voor ouders een grote schok.
Hoeveel intersekse personen zijn er? Het Sociaal en Cultureel Planbureau schat dat 1 op de 200 mensen een intersekse conditie heeft. Dat betekent dat er ongeveer 85.000 mensen in Nederland zijn met een vorm van intersekse.
Hoewel de mensheid doorgaans in twee geslachten wordt ingedeeld, is de natuur gevarieerder. Er zijn mensen met een intersekse-conditie; meestal hebben zij afwijkende geslachtschromosomen. Soms is er maar 1 X-chromosoom aanwezig; dergelijke mensen zien eruit als vrouw (syndroom van Turner).
Omdat de taal rondom gender en geslacht voortdurend in beweging is, is het moeilijk om een overzicht van alle mogelijke genders te geven. Volgens sommige experts bestaan er wel 100 genders. Hier is een overzicht van 65 genders: Agender.
Mensen kunnen bijvoorbeeld met een mannenlichaam geboren zijn, maar zich vrouw voelen. Hun genderidentiteit past dan niet bij hun sekse. Dat heet transgender. Wanneer mensen zich geen man of vrouw voelen, of een beetje man en een beetje vrouw, dan heet dat non-binair.
In 2016 heeft de transgemeenschap genderneutrale voornaamwoorden gekozen voor trans personen die zich man noch vrouw voelen. Gebruik in dit geval in plaats van hij/hem/zijn of zij/haar/haar: hen of die/hen/hun. Enkele voorbeeldzinnen om je op weg te helpen: Sacha stapt op hun fiets.
Bij transseksualiteit is iemand in het verkeerde lichaam geboren. Een transseksueel meisje is dus iemand die als jongen is geboren, maar zich eigenlijk een meisje voelt, Een transseksuele jongen is iemand die als meisje is geboren, maar zich eigenlijk een jongen voelt.
Dubbelzinnig = 1) Ambigu 2) dubbelslachtig 3) Dubieus 4) Equivoque 5) Gewaagd 6) Meer dan één betekenis hebbend 7) Meerduidig 8) Onbetamelijk 9) Onduidelijk 10) Raadselachtig 11) Samengesteld 12) Schuin 13) Tweeledig 14) Twijfelzinnig 15)...
Daar is sprake van als een lichaam aangeboren kenmerken heeft van beide geslachten, soms gepaard gaande met een atypische geslachtsanatomie. In Nederland leven volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. 85.000 Nederlanders hiermee.
In de meeste gevallen, maar niet altijd, wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. De meest voorkomende intersekseconditie is het androgeenongevoeligheidssyndroom (AOS), waarbij een individu wordt geboren met XY-chromosomen en niet-functionerende testes in de onderbuik.
In principe kan een hermafrodiet dier zijn eigen eieren bevruchten met eigen sperma, omdat de bervruchting meestal uitwendig plaatsvindt. Maar bij de meeste hermafrodiete dieren bestaan er mechanismen die ervoor zorgen dat deze bevruchting niet plaatsvindt. Dit is ook zo bij tweeslachtige planten.
Regenwormen zijn hermafrodieten
Voor sommige soorten regenwormen, platwormen, schelpdieren en slakken is elk individu zowel vrouwtje als mannetje. De dieren hebben dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen.
Kinderen en mensen met het Partieel Androgeen Ongevoeligheids-of Insensitiviteitssyndroom (PAOS/ PAIS) hebben XY- chromosomen. Ze zijn ook geboren met geslachtsklieren (gonaden of teelballen), die meestal in het lieskanaal of buikholte liggen. Soms is er ook één van de gonaden wel ingedaald.
Met hermafrodiete wietplanten kun je eigenlijk niets. De vrouwelijke bloemen zitten vol met niet rookbare mannelijke bloemen en wanneer de mannelijke knoppen openen, zal de hermafrodiet alle omringende vrouwelijke planten bevruchten en je 'sensi milla' verpesten.
Mannelijke Wietplanten Herkennen
De mannelijke wietplanten kun je herkennen aan ronde bolletjes in de bladoksels. Deze bolletjes zijn net even groter dan de bolletjes waar de haartjes uitgroeien bij de dames. Soms zien de mannelijke planten er ook dunner en ongezonder uit.
Als je planten uit gefeminiseerde wietzaden of autoflowerzaden kweekt, zul je zelden mannelijke planten krijgen. Mannelijke stuifmeelzakjes vallen snel op, waardoor je mannetjes makkelijk kunt identificeren. Foto's voor geslachtsbepaling van cannabis vormen handig referentiemateriaal voor beginnende kwekers.