Dit kan gevaarlijk zijn als je baby zich vanaf drie maanden naar de buik draait en niet meer terug kan draaien naar de veilige rugligging. In een babyslaapzak kan je baby niet onder de dekens kruipen.Daardoor is het risico dat je baby veel te warm wordt lager en is de kans op verstikking kleiner.
Met babyslaapzakken zorg je ervoor dat je baby minder snel op z'n buik rolt. Het is dus in de eerste plaats veiliger. Een dekentje kan je baby makkelijker over zich heen trekken (te warm/verstikkingsgevaar) of van zich afschoppen, waardoor hij het te koud krijgt.
Wanneer mag je baby in een slaapzak? In principe mag je baby vanaf de geboorte al in een slaapzakje slapen. Je kan hem dus gerust in een slaapzak leggen op het moment dat je denkt dat hij daar baat bij heeft, omdat hij zijn hele bedje door 'wandelt' of steeds de dekens wegtrapt.
Sinds hij geboren is, slaapt baby in een slaapzak. Dit is de beste manier om een veilige slaap te garanderen voor uw kind tussen 0 en 12 maanden. Vanaf de leeftijd van 18 maanden kan baby met een dekbed slapen omdat hij oud genoeg is om zich te bewegen en zelf uit bed te komen.
Waarom een slaapzak
De voordelen van een slaapzak ten opzichte van een lakentje en dekentje; Het hoofdje van je baby kan niet onder het beddengoed komen, waardoor je ademprolemen voorkomt. Tijdens de voeding blijft je baby in de slaapzak lekker warm, dus hoef je je baby niet terug te leggen in een koud bedje.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
In een babyslaapzak kan je baby niet onder de dekens kruipen. Daardoor is het risico dat je baby veel te warm wordt lager en is de kans op verstikking kleiner. Als je een gewatteerde slaapzak gebruikt, is ander beddengoed niet nodig. Een dunne slaapzak kun je eventueel combineren met een laken en een dunne deken.
Een slaapzak zorgt ervoor dat je kindje mooi op z'n rug blijft liggen en zo vrij kan blijven ademen. Vooral als je baby drie tot vijf maanden oud is, en de kans op wiegendood het grootst is, raden experts een slaapzak aan.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
De eerste maanden is het een goed idee om de wieg van je pasgeboren baby in je eigen kamer te zetten. Hierdoor kun je een oogje in het zeil houden en bovendien maakt het de nachtvoeding makkelijker. Veel moeders zetten het wiegje zo dichtbij mogelijk bij het eigen bed, zodat de baby binnen handbereik is.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Trek je baby een romper aan, eventueel met lange mouwen. Daar overheen een dikke trui of een shirtje met een vestje. Verder trek je je kleine een lange broek aan, met warme sokken en eventueel slofjes. Houd er wel rekening mee dat de kleding comfortabel moeten zijn voor je kleintje.
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
“Een baby kan volgens het boekje pas doorslapen vanaf de leeftijd van zes weken. Dat is het moment waarop het circadiaans ritme wordt 'geïnstalleerd' en de slaap totaal verandert. Dit nieuwe ritme zorgt ervoor dat je baby langer achtereen kan slapen.
Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen voor bij een babyslaapzak. De maten 70, 90 en 110 worden het meest gehanteerd. Het gaat dan om de lengte van schouders tot onderkant slaapzak. Een baby van 72 cm zal dus qua lengte nog net in een slaapzak maat 70 passen.
Voor kinderen die onrustige slapers zijn, is het het beste om de slaapzak aan te houden tot ze 2 jaar oud zijn. Met een dekbed zal uw kind, als het veel beweegt, de neiging hebben om zich af te dekken en het 's nachts koud te krijgen.
De veiligste slaaphouding van je baby is op de rug. Op deze manier is het gezichtje helemaal vrij, waardoor je kleintje goed kan ademen. Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Om zeker te weten dat je baby geen koud heeft kun je het best eens voelen in de nek. Indien het eerder klam aanvoelt, wil dit zeggen dat je baby te warm toegedekt is. Voelt dit eerder koud aan, dan is het beter om je baby iets warmer toe te dekken.
Combineer nooit een slaapzak met een dekbed. Dat geeft een hoog risico op verstikking en/of oververhitting. Gebruik bij een dunne slaapzak eventueel een laken of een dunne deken. Stop die dwars over het voeteneinde rondom stevig in.
Een baby kan het allerbeste in zijn eigen bedje worden neergelegd, maar (de eerste maanden) liefst wel op de kamer van de ouders. Door je baby bij jullie op de kamer te laten slapen voelt je baby jullie aanwezigheid. Bovendien merk jij sneller als er iets aan de hand is met je baby.
Waarom eigenlijk leg je een kindje in een slaapzak ? Verder is het slapen in een slaapzak zeker de eerste 2 jaar het veiligste. Je zorgt daarmee dat je kindje niet onder de lakentjes kan komen. Kindjes rollen minder makkelijk van rug naar buik, een kindje kan zich niet bloot woelen en kan moeilijker uit bed klimmen.
Gebruik bij voorkeur een baby slaapzak
Bij een baby slaapzak, is de kans op adembelemmering of warmtestuwing klein. Je baby kan er namelijk niet (bij een goed passende slaapzak) met zijn hoofdje onder terechtkomen.
Deken of slaapzak voor baby
Voor kinderen tot 2 jaar gebruik je dus geen dekbed, maar kun je kiezen voor: een slaapzak. een laken en een deken (van wol, katoen of fleece)
Wakker in bed leggen Het is erg belangrijk dat u uw baby wakker in bed legt. Een baby die daaraan gewend is, kent het bed als een vertrouwde plek waar hij mag slapen. Hij zal zich tevreden in bed laten leggen en zich snel overgeven aan de slaap, nadat hij aangaf moe te zijn.