Vrijgeven bankrekening na overlijden Daarvoor heb je een of meerdere van onderstaande documenten nodig: Een kopie van je identiteitsbewijs. De Overlijdensakte. Een Verklaring van erfrecht van de notaris kan nodig zijn.
Meestal vraagt de bank u om één van de onderstaande zaken: Verklaring van erfrecht: hierin staat onder andere wie de erfgenamen van een overleden persoon zijn. En wie er recht heeft op de erfenis, of wie er bevoegd is om zaken die gaan over de nalatenschap te regelen. Deze verklaring laat u opstellen door een notaris.
Geld opnemen na overlijden bij een gezamenlijke rekening blijft mogelijk. Hoewel dit natuurlijk een vorm is, is dit wel mogelijk. De uitzondering ontstaat wanneer erfgenamen bezwaar hebben tegen deze toegang door de andere eigenaar van de rekening.
Wat als u overlijden niet meldt bij de bank? U bent verplicht het overlijden te melden bij een bank. Als u dat niet doet, dan is dat strafbaar, net als geld opnemen van die rekening.
Regelen in de eerste week na het overlijden
Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene. De bank blokkeert dan de rekeningen die op naam staan van de overledene. Er kan dan niets meer van de rekening worden afgeschreven.
Een rekeninghoudster overlijdt; zij laat zeven erfgenamen achter. Het overlijden wordt aan de bank gemeld en de rekening wordt geblokkeerd. Een van de erfgenamen, een zus van de rekeninghoudster, vraagt toegang tot de rekening aan de bank. De bank geeft haar die toegang.
Net als voor de zorgverzekering en zorgtoeslag geldt ook voor pensioen en uitkeringen dat deze automatisch stoppen. De gemeente geeft het overlijden immers door aan de instanties die hier verantwoordelijk voor zijn.
Als er in het testament een executeur is aangewezen, kan de executeur na het overlijden snel weer toegang krijgen tot de bankrekeningen van de overledene. Hij is namelijk in het testament aangewezen om de erfenis af te handelen en hoeft niet te wachten tot alle erfgenamen hun toestemming daarvoor geven.
De erfgenamen van de overledene moeten alle bankinstellingen waar de overledene klant was op de hoogte brengen van het overlijden.
Hoe vraag ik een nabestaandenmachtiging aan? Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
Staat in het testament niet hoe de erfenis moet worden geregeld? Dan gelden de wettelijke regels en regelen de erfgenamen de erfenis samen. Zij kunnen dit ook door 1 of meer personen laten doen met een boedelvolmacht. Dit is een verklaring waarin staat wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen.
De reservataire erfgenamen
Hetzij onmiddellijk, hetzij later. Kinderen moeten daarbij wel de rechten van de langstlevende echtgenoot eerbiedigen. Wat de roerende goederen betreft zoals bv. meubels, contant geld, spaarboekjes, obligaties, kasbons of effecten kunnen zij onmiddellijk onderling verdelen.
U beslist zelf of de gemachtigde mag pinnen van uw rekening. U blijft en verantwoordelijk voor de rekening. De gemachtigde kan geen bankproducten voor u aanvragen, wijzigen of opzeggen.
Om de bankzaken na een overlijden te kunnen regelen, hebben we een aantal documenten nodig en is het belangrijk om te weten wie de geldzaken mag afwikkelen. Soms is dat alleen een uittreksel van de akte van overlijden. Soms moeten er ook andere stukken, zoals een verklaring van erfrecht, worden overlegd.
Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.
Toegang tot de online bankomgeving
De en/of-rekening wordt dus niet geblokkeerd na overlijden. Het is wel van belang dat je nagaat of je toegang hebt tot de online bankomgeving.
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Dat komt omdat bedrijven een eventuele schuld tot vijf jaar na het overlijden kunnen claimen bij de erfgenamen. Ook andere relevante documenten, zoals bankdocumenten, arbeidscontracten en loonstrookjes, houd je best minstens vijf jaar bij.
En/of rekening na overlijden en de belasting
Het saldo op een en/of rekening blijft altijd van degene die het geld op de rekening heeft gezet. Dus heeft de ene rekeninghouder 40.000 euro op de rekening gezet en de ander 10.000, dan blijft precies dit saldo het eigendom van elke rekeninghouder.
Wie moet je verwittigen? Van de dokter tot de begrafenisondernemers, van de bank tot de verzekeringsmaatschappijen, verschillende mensen en instellingen moeten op de hoogte worden gebracht van het overlijden.
Betaling AOW stopt na overlijden
De AOW van de persoon die overleden is stopt op de dag na het overlijden. Dit geldt ook voor de inkomensondersteuning AOW en het vakantiegeld.
De erfgenamen bepalen samen wat er met het geld op de rekening gebeurt. Het geld op de rekening wordt overgeboekt door bijvoorbeeld de executeur of de gezamenlijke erfgenamen. De rekening wordt opgeheven. Het is niet mogelijk om de blokkade op te heffen en de bankrekening op naam van iemand anders te zetten.
Meld het overlijden in je Rabo App of Online Bankieren. Vervolgens hebben we een aantal gegevens van je nodig en nemen we contact op om te (video)bellen. Niet iedereen mag zomaar de bankzaken voor de overleden persoon afronden. In deze stap controleren we of je hiervoor bevoegd bent.