De vette en lekkere vis staat erom bekend het immuunsysteem te versterken. Omega-3 vetzuren kunnen helpen borst-, prostaat-, nier- en darmkanker te voorkomen.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
Visolie bleek de bloeddruk en de ontstekingsfactoren niet te verlagen in dit onderzoek. Visolie wordt omgezet in signaalstoffen, zoals prostaglandinen, die mogelijk gunstig zijn voor het nierfilter, waardoor de nieren beter zouden kunnen werken.
Makreel bevat veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine A en D, eiwitten en mineralen als calcium, ijzer en magnesium. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid aan gezonde omega 3-vetzuren. Dit zijn essentiële vetzuren die je lichaam nodig heeft, maar zelf niet kan aanmaken.
Onze ambachtelijk warm gerookte makreel is zacht en vol van smaak. Makreel bevat van nature veel gezonde omega-3 vetzuren en vitamine B12. Daarnaast is de vis duurzaam gevangen en daarmee naast een gezonde, ook nog eens een zeer verantwoorde keuze.
Vis is goed voor de gezondheid. Visvetzuren zijn goed voor je hart en bloedvaten. Daarom is het advies 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm.
Eenzelfde portie vette vis zoals makreel brengt ongeveer 1,5 gram omega 3-visvetzuren aan. Met wekelijks een portie vette vis kom je dus bijna aan de wekelijks aanbevolen hoeveelheid. Daarnaast kan je ook voor een portie magere vis kiezen.
Vis uit blik (bijna) net zo gezond als vers
Het Voedingscentrum raadt aan om zeker een keer per week vette vis te eten. In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring.
Advies Hartstichting
Kies bij voorkeur voor vette vis, zoals zalm, haring of makreel.
In makreel kan wel 0.66 mg/kg methylkwik zitten. Voor 1 portie makreel van 150 gram betekent dit dat er 99 µg methylkwik in zit.
Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt. Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D.
Minder zout
Dat is slecht voor de nieren. Ook werken bloeddrukverlagende medicijnen minder goed wanneer u te veel zout eet. Wanneer de nieren slechter gaan werken krijgt u naast advies over zout ook een advies over eiwit, fosfaat, kalium en vocht.
Verse groenten voor gezonde nieren
Kook liever met verse groenten. Eet daarnaast ook fruit, aardappelen, rijst en pasta. Hier zit van nature weinig zout in. Waar je beter wat minder van kunt eten: bewerkte vleeswaren, kaas en brood.
Jam, appelstroop, suiker, groentespread, natriumarme pindakaas, hagelslag, fruit en rauwkost bevatten weinig of geen zout. Wees matig met pindakaas en chocoladepasta als u moet afvallen. In sandwichspread en gistextract zit veel zout. Voor de bereiding van gerechten zonder zout zijn diverse mogelijkheden.
Welke thee is goed voor je nieren? Groene thee is jouw beste keuze. Deze thee, vol antioxidanten, ondersteunt de natuurlijke ontgiftende processen van je nieren. Er zijn studies die suggereren dat groene thee kan helpen bij het voorkomen van bepaalde nierziekten en het verminderen van het risico op nierstenen1.
Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten.
Met stip op 1: vette vissen zoals zalm, haring, sardine en makreel. 'Vet' is niet altijd een synoniem voor 'ongezond'! Vette vissoorten bevatten de hoogste concentratie aan omega-3-vetzuren, die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen.
Gerookte zalm is rijk aan omega-3 vetzuren. Deze gezondheidsbevorderende essentiële vetten bieden tal van voordelen voor je hele lichaam, vooral voor de hersenen, het hart en de ogen. Daarnaast is het ook een geweldige bron van eiwitten én zit het boordevol vitaminen.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is.
Omdat krab en andere vis vol zitten met omega-3-vetzuren, mineralen en vitamines, passen ze uitstekend in een verantwoord voedingspatroon. Met onze recepten met vis in blik, maakt u gegarandeerd een lekkere maaltijd. Denk bijvoorbeeld ook aan een maaltijd met inktvis uit blik.
Bij een verse makreelfilet heb je twee manieren om hem te fileren: "Je snijdt de middenlijn in de lengte ondiep weg; zo neem je alle graatjes mee", legt Van Olphen uit. "Je kunt ook een vispincet gebruiken: zet je wijs- en middelvinger in een V-vorm om het graatje heen en verwijder de graat voorzichtig met de pincet.
Vis bevat veel nuttige stoffen voor je lichaam. Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van vis samenhangt met een lager risico op sterfte aan bepaalde hartziekten. Het advies is daarom om 1 keer per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Met name vette vis bevat veel gunstige vetzuren.
Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven. Bij vis in olie mengt een deel van de visvetzuren uit de vis met de olie. Wanneer je vervolgens de olie afgiet, gaat er dus een deel van de goede visvetzuren verloren.
Voedingswaarden per 100 ST
Vet: 26.7 gr waarvan verzadigde vetzuren 3 gr. Koolhydraten: 3.5 gr waarvan suiker 0.4 gr. Eiwitten: 17.1 gr. Zout: 0.63 gr.