Supermarkten en detailhandel hebben geen vergunning nodig maar ze mogen alleen zwak alcoholische dranken verkopen. Zwak-alcoholhoudende dranken zijn bier, wijn en gedistilleerde dranken met een alcoholgehalte van minder dan 15%. Sterke drank mag alleen in slijterij verkocht worden.
En heeft u geen vergunning voor de plek waar u alcohol wil schenken? Dan moet u een ontheffing van de Alcoholwet (tapontheffing) aanvragen bij de gemeente. Dit geldt voor het schenken van zwak-alcoholhoudende dranken (minder dan 15% alcohol). Het kan zijn dat u ook een evenementenvergunning nodig heeft.
De werkgever heeft geen vergunning nodig als de drank niet verkocht wordt. De werkgever dient wel “verantwoord te schenken” dat wil zeggen: voldoende fris en andere dan alcoholische dranken en een verantwoordelijke verstrekker: iemand die niet te veel schenkt en mensen aanspreekt op ongewenst gedrag.
Op het moment dat er alcohol wordt geschonken moet er minimaal 1 persoon aanwezig moet zijn die ofwel de Verklaring Sociale Hygiëne bezit ofwel een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik heeft gevolgd.
Als je een horecazaak uitbaat en je serveert sterke dranken of je gebruikt sterke dranken in je gerechten dan moet je vooraf een aanvraag voor een drankvergunning indienen bij de gemeente. Ook wanneer je enkel gegiste dranken zoals bier en wijn schenkt, heb je mogelijk een vergunning nodig.
Kosten. Een alcoholwetvergunning kost € 396,45.
Het 'doorgeven van alcohol' aan minderjarigen wordt strafbaar. Het bedrijfmatig verstrekken van alcohol onder de 18 jaar is al verboden. Ook is al bepaald dat minderjarigen die op publieke plekken alcoholhoudende dranken in hun bezit hebben zelf strafbaar zijn.
In de meeste Nederlandse gemeenten is het verplicht om een exploitatievergunning aan te vragen wanneer je een horecazaak wilt starten. Zelfs als je geen alcohol aanbiedt, heb je toch vaak een exploitatievergunning nodig. Uitzonderingen op de regel zijn bijvoorbeeld restaurants die enkel afhaal maaltijden aanbieden.
U hebt een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten direct eten en drinken bij u in uw horecazaak kunnen consumeren. Het gaat dus om horecazaken, maar ook om sportkantines. Ook voor het plaatsen van gokkasten of speelautomaten hebt u deze vergunning nodig.
Vergunningvrije horeca houdt in: Geopend tussen 07.00 - 22.00 uur. Er wordt geen sterke drank geserveerd. Het terras heeft maximaal twee tafels en vier zitplaatsen.
Voor de verkoop van zwak-alcoholhoudende drank in gesloten verpakking, zoals bier en wijn in een supermarkt, snackbar, warenhuis of bezorgdienst heeft u geen vergunning nodig. Wilt u sterke drank (slijterij) verkopen dan heeft u wel een vergunning nodig.
Geef geen hoge kortingen op alcoholhoudende dranken. Hoge kortingen zijn verboden voor alcoholhoudende dranken. Dat zijn dranken met een alcoholpercentage boven de 0,5%, zoals bier, wijn en sterke drank. Ook uw drankrestanten mag u niet tegen hoge kortingen aanbieden of verkopen.
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol) 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum (meer dan 22% alcohol)
Commerciële Horecabedrijven
Deze wet schrijft voor dat in ieder (horeca)bedrijf waar beroepsmatig (dus tegen betaling) alcohol geschonken of verkocht wordt, er tijdens openingstijden altijd iemand aanwezig moet zijn die in het bezit is van het SVH Diploma Sociale Hygiëne.
In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van € 500 tot een paar duizend euro.
De verkoop van een kopje koffie, broodjes of een biertje als extra service aan klanten valt onder 'ondersteunende horeca-activiteiten'. Dat mag alleen als het bestemmingsplan dat toestaat. Daarnaast kunnen er andere vergunningen nodig zijn, bijvoorbeeld voor een terras of voor het schenken van alcohol.
Categorie 3 Middelzware horeca
In deze categorie zitten de horecabedrijven waarbij de exploitatie primair is gebaseerd op het verstrekken van dranken voor gebruik ter plaatse en die voor een goed functioneren ook een gedeelte van de nacht geopend zijn.
Het is voor jongeren strafbaar om alcohol bij zich te hebben in openbare ruimtes. Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is 100 euro voor 16 en 17 jarigen en 50 euro voor 14 en 15 jarigen.
Als je nog geen 18 jaar bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben op openbare plekken, zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete. Die is: € 50 voor jongeren onder 16 jaar; en.
Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd. Jongeren zijn extra kwetsbaar. Niet alleen lopen ze sneller een alcoholvergiftiging op, ook zijn hun hersenen nog volop in ontwikkeling.
Ik heb een drank- en horecavergunning aangevraagd. Wanneer krijg ik een reactie van de gemeente? De gemeente neemt binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag een besluit. Deze termijn mag eenmaal verlengd worden.
Als uitbater van een vaste drankgelegenheid (vb. café, restaurant cafetaria, …) heb je een drankvergunning nodig voor het schenken van alcoholhoudende dranken voor consumptie ter plaatse.
Geldigheid van de Alcoholvergunning
Een afgegeven Alcoholvergunning geldt voor onbepaalde tijd, maar vervalt bij een wijziging in de bedrijfsvoering of rechtsvorm van de club. Wanneer de inschrijving van de sportvereniging bij de Kamer van Koophandel wijzigt, vervalt de dus vergunning automatisch.