In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Roken blijft verboden op restaurantterrassen en bij het lopen op straat. In 2023 zou het verbod ook uitgebreid kunnen worden naar stranden, concerten, parken en sportvelden.
Roken buiten soms verboden
Ook mag u buiten niet altijd roken op een terras, op het werk, bij openbare gebouwen of bij festivals en evenementen. In de volgende gevallen mag u niet buiten roken: Het terras of terrein is rookvrij. De eigenaar of organisatie mag zelf bepalen of het terrein rookvrij is.
Roken, tabaksgebruik en andere inhalatie-apparaten
Toegestaan op de openbare weg met behoud van een veiligheidsafstand van 2 meter ten opzichte van andere mensen.
Dat verbod geldt voor sigaretten en ander tabak, maar ook voor het vapen of dampen met elektronische apparaten. Tijden de zomer van 2020 werd het roken op terrassen verboden omdat dit de verspreiding van het coronavirus zou bevorderen.
In 2021 rookte nog 8 procent van de bevolking, in Nederland was dat zo'n 20 procent. De nieuwe regels om roken tegen te gaan in Nieuw-Zeeland gelden als een van de strengste in de wereld. Alleen in Bhutan is het nog strenger, waar sigarettenverkoop sinds 2010 voor iedereen verboden is.
Op drie populaire stranden van het eiland Mallorca is een rookverbod ingesteld. Wie betrapt wordt op roken kan een boete krijgen die kan oplopen tot duizenden euro's. Mallorca volgt daarmee het Spaanse rookverbod op stranden om vervuiling tegen te gaan.
In de wet 28/2005 staat onder de noemer 'Roken in publieke en private omgeving' dat roken is toegestaan in open lucht en verboden is in afgesloten ruimten. Als het terras van een restaurant, club of bar zich in de buitenlucht bevindt, is roken toegestaan.
In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Iemand die rookt kan volgens de Tabakswet geen boete krijgen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tenzij je huisregels overtreedt, bijvoorbeeld bij de spoorwegen.
Geen boete
Dat heeft overigens niet de status van een rookverbod. Rokers krijgen dus geen boete als ze in een rookvrije zone een sigaret opsteken.
Mensen die toch roken in een auto waar een kind in zit, kunnen een boete van 200 euro verwachten.
✈ Mag ik roken op de luchthaven van Mallorca? Op het vliegveld wordt een streng anti-roken beleid gevoerd. Voor rokers is het erg lastig om een rookplek te vinden. Slechts in een aantal cafés en restaurants kun je buiten op het terras een sigaretje roken.
In Spanje kost een pakje sigaretten gemiddeld 4,53 euro wat betekent dat iemand die elke dag een pakje rookt maandelijks 135,90 euro kwijt is aan zijn sigaretten.
In Spanje rookt ongeveer 30% van de mannen en 20% van de vrouwen. Gezondheidsbevordering, accijnzen en restricties leiden tot een langzame maar gestage daling van het aantal rokers. De gemiddelde Spanjaard rookt echter 1.500 sigaretten per jaar, wat voor Europese begrippen best veel is.
In Spanje is ongeveer 22 procent van de bevolking nog altijd roker. Bij mannen loopt dat cijfer op tot 23,3 procent, tegenover 16,4 procent voor vrouwen. Het gemiddelde voor de hele Europese Unie bedraagt 18,4 procent.
Thuis roken is verleidelijk, omdat het op veel plaatsen verboden is. Maar het is niet voor niets verboden.
Reist u vanuit een EU-land naar Nederland? U mag 800 sigaretten (4 sloffen) of minder meenemen voor eigen gebruik. U betaalt hierover geen belasting. Neemt u andere tabaksproducten mee naar Nederland, zoals sigaren of tabak?
800 sigaretten (4 sloffen), en. 200 sigaren, en. 1 kilo tabak, en.
U brengt goederen binnen vanuit een andere lidstaat van de Europese Unie. Dan mag de hoeveelheid maximum 800 sigaretten, of 400 cigarillo's, of 200 sigaren, of 1 kilogram rook- of waterpijptabak.
Van de EU-15 scoort Griekenland het hoogst met 42% huidige rokers. Zweden scoort het laagst met 7% rokers. Nederland bevindt zich met 12% rokers (volgens de vraagstelling van de Eurobarometer) in de groep landen met de minste rokers. Tussen 2014 en 2020 daalde het percentage rokers in tien van de EU-14 landen.
In België mag u niet roken in openbare gebouwen, op het werk, op café of in het opvangcentrum. U mag wel roken op straat of op een terras. Respecteert u het rookverbod niet, dan kan u gestraft worden en moet u een boete betalen. Deze boetes zijn zeer duur.
In Europa roken steeds minder mensen
In 2020 rookte 23% van de mensen in Europa. In 2017 was dat nog 26%. Mensen die roken, roken in Europa gemiddeld 14,2 sigaretten per dag. Volgens de gegevens van het Europese onderzoek, rookt in Nederland 12% van de mensen.