Een simkaart is een klein kaartje wat je in een gleuf in je telefoon stopt. Dit kaartje zorgt ervoor dat je verbinding maakt met het mobiele netwerk. Je provider zorgt dat jij dit kaartje hebt en dat je dus verbinding kan maken met het netwerk van je provider.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Maar wat als er geen wifi-netwerk beschikbaar is en je tóch online wilt? Dan kun je van je smartphone een hotspot maken. Je telefoon is dan het wifi-netwerk waarmee je laptop verbinding maakt. Op die manier ben je met je laptop via mobiel internet online.
Hotspot gaat van je bundel af
Zodra je een hotspot aanmaakt op je telefoon, is de hoogte van de kosten afhankelijk van het apparaat waarmee je gaat verbinden. Een tablet of telefoon verbruikt minder data dan een laptop.
Vermijd data-slurpers via mobiel internet
Streamingdiensten van video en audio zijn grootverbruikers. Vermijd deze diensten als je een beperkte databundel hebt en geen toegang tot wifi.
Hoelang doe je met 10 GB? Met 10GB internet kun je bijvoorbeeld 1 van de onderstaande dingen doen (per maand); Ongeveer 5 uur Full HD filmpjes op Youtube kijken. 70 uur Spotify streamen op de hoogste kwaliteit. 15 uur Netflix series streamen op normale kwaliteit.
Wat is het verschil tussen wifi en mobiel internet met een dataverbinding? Surfen via wifi is goedkoper (vaak gratis) dan surfen via mobiel internet, maar het wifi-bereik is beperkt tot een gebouw, bv. een café, een luchthaven, enz. Wifi gebruikt een lokaal, draadloos netwerk om informatie te transporteren.
Over het algemeen ben je voordeliger uit met een losse smartphone en een sim-only abonnement. Opvallend: bij de provider ben je vaak veel meer kwijt voor een los toestel dan bij een belwinkel. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 50%. Bedenk wel dat prijzen en aanbiedingen continu veranderen in deze markt.
Wanneer je een mobiel abonnement afsluit, betaal je iedere maand een vast bedrag aan je provider. In ruil daarvoor krijg je een vooraf bepaalde hoeveelheid belminuten, sms'jes en data, ofwel MB's. Dit wordt samen meestal een bundel genoemd.
Mogelijkheden voor flexibel internet
Vroeger gebruikte je een USB-dongel met een prepaidkaart als tijdelijke oplossing. De dongel heeft moderne opvolgers, zoals je mobiel als wifi hotspot gebruiken. Een simpele en veelgebruikte manier voor tijdelijk internet.
Muziek en video streamen
Aan de strafste resolutie kom je bij Youtube uit op 1,3 GB per uur; Netflix houdt het iets bescheidener: 1 GB per uur.
Een uurtje TV kijken op HD-ready formaat (1280×720) kost dus 2160 MB (is iets meer dan 2 GB) en schakel je terug naar het “oude” SD (480p) dan ben je altijd nog 1 GB per uur kwijt.
Je kunt je dataverbruik beperken door mobiele data uit te schakelen, zodat er geen verbinding met internet kan gemaakt worden via het mobiele netwerk. Je kunt nog steeds wifi gebruiken, ook al is mobiele data uitgeschakeld.
Hoe snel je MB's op gaan hangt af van wat je doet. Zo verbruik je met het laden van een foto bijvoorbeeld een stuk minder data dan bij het streamen van een filmpje of muziek. Via een datamanager krijg je meer inzicht in je verbruik. Vaak staat een datamanager al geïnstalleerd op je telefoon.
Android – Ga naar instellingen → Verbindingen → Gegevensgebruik. Hier zie je hoeveel je in een bepaalde periode verbruikt hebt. Ook zie je precies over welke periode het gaat, maar niet welke apps hoeveel gebruiken. Ook via de mobiele app of site van je provider kun je jouw dataverbruik bekijken.
Bereik van een wifi hotspot
Een normaal wifi netwerk heeft een bereik van ongeveer 8 meter. Een telefoon beschikt echter niet over hetzelfde zendvermogen en heeft daarnaast een veel kleinere antenne. Daarom is het bereik van een wifi hotspot vaak beperkt tot ongeveer 5 meter.