Embed. De tepels op het lichaam van een man hebben geen functie: ze geven geen melk. Toch zitten er bij mannen ook tepels op hun borst. Dat komt de romp al in het begin van de zwangerschap wordt gevormd, inclusief tepels.
Functie van de borsten
Borsten maken het geven van borstvoeding mogelijk en spelen een rol bij seksuele opwinding. De tepels bevatten veel bloedvaten en zenuwuiteinden, die een rol spelen in seksuele opwinding en borstvoeding. Bij kou of seksuele opwinding kunnen de tepels hard worden.
Allerlei dingen kunnen stijve tepels veroorzaken, zowel bij vrouwen als mannen. Een team Zweedse onderzoekers ontdekte bij toeval dat we onze stijve tepels aan één specifieke zenuwcel te danken hebben.
Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde. Inclusief tepels. Tot een week of zeven hebben zowel jongens als meisjes een opening in het kruis, met een knopje ('genitaal uitsteeksel') erboven.
Pijn en gevoeligheid van de tepel en/of tepelhof wijzen op ontstaan van gynaecomastie in minder dan 6 maanden. Relatief veel voorkomende oorzaken van gynaecomastie zijn drug- of medicijngebruik, anabole steroïden en voedingssupplementen [tabel 3].
Overmatige borstontwikkeling bij jongens of mannen wordt in het medisch jargon 'gynaecomastie' genoemd. Door een verstoring van de balans tussen het vrouwelijk hormoon oestrogeen en het mannelijk hormoon testosteron gaat borstklierweefsel aan één of beide kanten groeien. De oorzaak verschilt per leeftijdsgroep.
Dikkere borsten komen bij pubers en bij mannen ouder dan 50 jaar vaak door veranderingen in hormonen. Het kan ook komen door overgewicht, medicijnen, een ziekte of anabole steroïden (bij bodybuilding). Bij de meeste pubers gaat het vanzelf weg. Bij mannen boven de 50 jaar meestal niet.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Als de hormoonhuishouding voldoende verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kan ook een mannenlichaam melk produceren. Prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert, komt ook bij mannen voor. Als het door ziekte overmatig aanwezig is, kan er melk gevormd worden.
Begint de baby te zuigen aan de borst dan komen er twee hormonen vrij: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van nieuwe melk. De melkaanmaak gaat continu door. Hoe leger de borst is, hoe meer melk er aangemaakt wordt.
Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
De hormonen progesteron en oestrogeen zijn de veroorzakers van een veranderend gevoel in je borsten en tepels. Deze hormonen zorgen ervoor dat de melkklieren gaan groeien wat gevoeligheid aan je borsten en tepels tot gevolg heeft. Meestal wordt de gevoeligheid na het eerste trimester minder.
Opwinding. Borsten en tepels maken onderdeel uit van de erogene zone bij vrouwen. Wanneer je tepels gestimuleerd worden, geven je zenuwen aan je spieren in het gebied het signaal om samen te trekken, waardoor je tepels hard worden.
Hermafrodiet. Vroeger werden mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken 'hermafrodiet' genoemd. Hermaphroditus is de naam van een oud-Griekse god die borsten had en een penis. Deze term wordt nauwelijks nog gebruikt.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.
1. Blijkbaar zijn kleinere tepels gevoeliger // Een onderzoek heeft aangetoond dat kleine borsten gevoeliger zijn dan grote borsten, omdat de zenuwen in de kleinere variant geconcentreerder zijn.
Bij afscheiding uit de tepel loopt er spontaan vocht uit de tepel. Dit kan ook gebeuren tijdens massage van de borsten of knijpen in de tepel. Het vocht kan uit één of uit beide tepels komen. Ook kan het bij zowel vrouwen als bij mannen optreden.
Ook dan is het mogelijk om je melkproductie op gang te brengen en borstvoeding te geven. Een vrouw heeft geen baarmoeder of eierstokken nodig om borstvoeding te kunnen geven. Alles wat je nodig hebt, zijn je borsten en een functionerende hypofyse.
Maar kan een man dan ook melk geven als gevolg van overmatige borstontwikkeling? Ja. Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren.
Als er iets is wat je nóóit wil meemaken, is het wel dat je tepels eraf vallen. Maar, de combinatie van roken en plastische chirurgie kan deze grote nachtmerrie werkelijkheid laten worden, onthult een Amerikaanse plastisch chirurg.
Tepelhoven die gedurende het leven in grootte en kleur veranderen, zijn normaal en bijvoorbeeld te wijten aan verschuivende hormoonspiegels in het lichaam (puberteit, menstruatie, zwangerschap en borstvoeding).
Antwoord. Beste, Je tepels kunnen niet teruggroeien als ze zijn afgeschuurd. Er ontstaat littekenweefsel zoals het met elk ander deel van je huid zou gebeuren dat wordt afgeschuurd.
Mannenborsten verwijderen
Lokaal afvallen of sporten helpt vaak niet of niet voldoende wanneer u last heeft van mannenborsten. Met een liposuctie-behandeling kunnen we borstvorming bij mannen, ook wel gynaecomastie genoemd, uitstekend en definitief verminderen of verwijderen.
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.