Gemiddeld hebben Amerikanen in de private sector maar zestien dagen per jaar vrij - en dat is inclusief zes feestdagen op vaste momenten verspreid over het jaar. Ze kunnen dus niet meer dan tien dagen vrij nemen voor een zomervakantie.
Gemiddeld werken Amerikanen 47 uur per week.
Het schooljaar bestaat uit twee semesters. Het eerste semester begint in augustus/september, het tweede semester in januari/februari. Het Amerikaanse middelbare schoolsysteem duurt 12 jaar en als uitwisselingsstudent word je in de 10th, 11th of 12th 'grade' geplaatst.
Waar Nederlanders er in de relatief korte zomervakantie vaak drie weken op uit trekken om te gaan kamperen in Frankrijk, gaan Amerikaanse gezinnen meestal maar een weekje weg. Meer vakantiedagen hebben ze niet en wanneer ze deze wel hebben, is het vaak not done om langer weg te blijven.
Vakantiedagen. Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5.
Officieel kent Japan, sinds 1997, een 40-urige werkweek, maar in de praktijk betekent het meestal dat er nog wel wordt overgewerkt, zoals we hierboven al hebben gezien. Daarnaast kennen weliswaar de meeste grote bedrijven al wel een 5-daagse werkweek, maar de kleine bedrijfjes hebben dit veelal weer niet.
Beste reistijd voor Japan
Japan is het hele jaar goed te bezoeken. De maanden maart tot mei en september tot november worden over het algemeen beschouwd als de beste maanden om het land te bezoeken. Tijdens deze periode heeft u de kans om te genieten van de iconische kersenbloesem of levendige herfstbladeren.
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.
In Nederland rekken we de kerst natuurlijk lekker op, zodat er ook een kerstdag is voor de schoonfamilie, maar in Amerika is dat anders. Amerika heeft alleen 'eerste kerstdag', op 25 december. Kerstavond op 24 december wordt ook gevierd. Dit is de avond waarop Santa rondvliegt om de cadeaus te bezorgen.
De zomervakantie vindt plaats in de maanden juli en augustus. In Nederland krijgen leerlingen zes weken vakantie; dit geldt ook in Caribisch Nederland. De overheid heeft de vakanties gespreid over drie regio's: Noord-, Midden- en Zuid-Nederland.
Er zijn 3 verplichte vakken: Engels, Wiskunde, Geschiedenis. Sommige scholen hebben ook wetenschap nodig. Als je ervoor kiest om het Diploma te behalen (alleen voor studenten van graad 12), moet je ook andere verplichte vakken volgen.
Grade 10 (Sophomore) - 4e middelbaar. Grade 11 (Junior) - 5e middelbaar. Grade 12 (Senior) - 6e middelbaar.
In Amerika heb je in tegenstelling tot Nederland geen centrale eindexamens. Amerikaanse scholieren ronden hun vakken af met de laatste toets die daarvoor op de planning staat. Hoewel dit dus misschien niet zo heel spectaculair lijkt, is de diploma-uitreiking wel weer extravagant.
De Verenigde Staten
De salarisrange van mensen die werken in de VS, ligt daarentegen tussen de 2.264 en 8.383 euro per maand. Het is lastig om de kosten voor levensonderhoud te vergelijken met die van Nederland, want dat kan al per staat en zelfs binnen een staat heel erg verschillen.
Gemiddeld betaalden de 25 rijkste Amerikanen tussen 2014 en 2018 15,8 procent inkomstenbelasting. Dat is minder dan het percentage dat een Amerikaan met een modaal salaris betaalt. Volgens ProPublica ligt de belastingdruk van iemand met een inkomen van 45.000 dollar per jaar rond de 20 procent.
Ze gaan bijna nooit op vakantie
Het aantal vakantiedagen verschilt van land tot land, maar Amerikanen hebben wel erg weinig vrij. De meeste bedrijven bieden hun werknemers twee doorbetaalde weken vakantie per jaar. En zelfs dat lage aantal gebruiken Amerikanen niet altijd.
Tweede kerstdag is een officiële feestdag in in ieder geval de volgende landen: België (Duitstalige Gemeenschap), Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland (traditioneel niet Noordrijn-Westfalen en Saarland maar steeds vaker wel), Estland, Frankrijk (Elzas-Lotharingen), Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, IJsland, ...
Verenigde Staten. In de Verenigde Staten is gefrituurde kip geen onderdeel van het traditionele kerstdiner. Dat bestaat vaak uit kalkoen, eend, fazant of gans, combineert met bijgerechten als aardappelpuree en geroosterde groente.
Openbare scholen in Amerika vieren geen Kerstmis vieren omdat de Amerikaanse grondwet een scheiding van kerk en staat voorschrijft. De schoolvakantie rond de kerst wordt dan ook 'wintervakantie' genoemd en geen kerstvakantie. In sommige staten wordt kerst op een wel heel bijzondere manier gevierd.
Vendredi Saint / Goede Vrijdag
De vrijdag voor pasen (Goede vrijdag) is een officiële vrije dag. Op deze dag wordt de kruisiging van Jezus herdacht.
In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we na kerstavond en Eerste Kerstdag nog een feestdag mogen vieren. Dit is ook het geval in onder andere België, Oostenrijk, Duitsland en Italië. Toch zijn er ook landen waar Tweede Kerstdag geen feestdag in en dus niet wordt gevierd.
Er gaan dagelijks rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol, Amsterdam naar de hoofdstad van Japan, genaamd Tokyo. De gemiddelde vluchtduur naar Tokyo, zonder overstap, bedraagt ongeveer 11 uur.
In principe kun je China het hele jaar bezoeken. De beste reistijd zijn de maanden april tot en met mei en september tot en met oktober; de lente en de herfst. De omstandigheden zijn dan gunstig: prima temperaturen, weinig regen en geen toeristisch hoogseizoen.