De route Ven-Top start bij de start pens en je gaat dadelijk in de richting van de beklimming van de Mont Ventoux. In deze route zal je geen vlakke weg vinden en al zeker geen afdaling. De start van de klim ligt na ongeveer 1,8 km rijden. Ondertussen heb je al een aantal hoogtemeters overwonnen aan lage percentages.
Train vooraf, fiets minimaal 1.000 km, verdeeld over 2 à 3 ritten van 3 uur per week, zo mogelijk met hoogteverschil. Eet en drink gezond. Alcohol en tabak worden sterk afgeraden. Zorg voor een geschikte fiets, met goede remmen en een goed verzet.
Heb je bijvoorbeeld ooit de Alpe d'Huez beklommen in 1 uur en 30 minuten, dan is jouw berekende VAM 727. Vul die waarde in bij het profiel van de Mont Ventoux vanaf Bedoin, dan zie je dat je er 2 uur 13 miniuten en 52 seconden over gaat doen.
Je kan de Alpe du Zwift bereiken via: Road to Sky - 19,9 km klimmen met 1.144 m hoogteverschil, inclusief het bruggedeelte. De meest directe route naar de berg. Four Horsemen — 89.3 km & 2,112 hm.
De routes heb je niet echt nodig om te rijden in Zwift. Het is perfect mogelijk zelf je eigen weg te kiezen en geen route te volgen. Bij elke kruispunt kan je kiezen welke richting je uit wil. Ken je de kaart van Zwift nog niet goed dan zijn routes ideaal om elke kaart te verkennen.
De beklimming vanuit Sault in het Oosten is de minst bekende route van de drie en wordt ook wel gezien als de makkelijkste route. Sault ligt hoger dan de twee andere startplaatsen op namelijk 765 meter hoogt. De route naar de top van de Mont Ventoux heeft dan ook maar een hoogteverschil van 1144 meter.
Windsnelheden tot 300 kilometer per uur (!) zijn gemeten. Als die wind het enige was wat de klim zwaar maakt dan 'viel het nog wel mee'. Maar de Mont Ventoux heeft een enorm stijgingspercentage en dat voor 20 kilometer, misschien niet continu maar wel meer dan genoeg om het elke wielrenner flink zwaar te maken.
Voor degenen die onder de 11-13 km/h fietsen – de Mont Ventoux is een steile beklimming met een stijginspercentage die bijna continu rond de 10% ligt – adviseer ik zelfs om een triple op de fiets te monteren. Doe je dit niet, dan moet je op een veel te lage cadans fietsen.
Zo doe je het: Zoek een korte klim die ongeveer 2 minuten duurt om te beklimmen. Zorg dat je al voordat de klim begint aan een RPE van 7/8 rijdt. Klim 90 seconden door met dezelfde inspanning en rij de laatste 30 seconden zo snel als je kunt naar de top. Herhaal vier tot zes keer.
Bij een triple is het binnenste blad al geschikt om de meest steile stukken mee te beklimmen, bij een compact kun je hier nog in kiezen. Het binnenblad heeft daar vaak standaard 39 tanden. Voor het beklimmen van de Mont Ventoux zou je er voor kunnen kiezen om het binnenblad te vervangen met voor een blad met 34 tanden.
Met een gemiddeld stijgingspercentage over zo'n 20 kilometer van 8 tot 9 procent. Net iets minder dan de Mont Ventoux. Maar het grote verschil tussen beide cols is de lucht, die in de laatste kilometers van de Stelvio vanaf zo'n 2 kilometer hoogte ijler en ijler wordt.
De 11/28 of 11/30 cassettes zijn geschikt voor heuvelachtige parcoursen en voor sommigen al in de bergen. Voor de meeste fietsers zijn echter de 11/32 en 11/34 cassettes het meest geschikt voor in het hooggebergte.
Wereldtoppers met een ADV van 6,4 Watt/kg, doen de klim (theoretisch) in 36 minuten. Ongetrainde vrouwen met een ADV van 2 Watt/kg doen 114 minuten over de klim. Bij het lopen doet snelle Eddy met een VO2 max van 55,5 ml/kg/min 102 minuten over de klim. Wereldtoppers met een VO2 max van 88 doen de klim in 64 minuten.
Klim vanaf de zuidkant | Bedoin – Mont Ventoux
De 'echte' kant – en volgens de meesten ook de zwaarste kant – is de zuidkant vanaf Bedoin naar de top. Vanaf de fontein in Bedoin leg je een afstand af van 21,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% naar de top van de Ventoux op 1909 meter.
Met de 180 Watt Vermogen, gewicht fietser 89kg en een 8 kg fiets, kan op die helling van 12% met 5,7km/uur gereden worden en de 40/26 levert dan een cadanz van 39 toeren per minuut.
Buiten Zwift heeft de Zwift Companion App met name een functie voor het inschrijven voor evenementen, het opzetten van groepsritten en het volgen van je vrienden. Binnen Zwift kan de Zwift Companion app worden gebruikt om je training bij te sturen en belangrijker nog om “Ride Ons” te geven.
Op Zwift, een virtuele trainingsapp voor fietsers, kan je jouw avatar doen evolueren door, jawel, te fietsen. Er zijn momenteel 50 niveaus en bij ieder level hoort een geschenk of een 'unlock'. Je kan je level doen stijgen door XP punten (of ervaringspunten) te verzamelen.
Zwift heeft trouwens een kant en klare FTP-test als training die je kunt selecteren. Als je klaar bent, pak je het gemiddelde vermogen wat je tijdens de 20-minutentest hebt getrapt en vermenigvuldig dat met 0,95. De uitkomst is je FTP. Als je bijvoorbeeld gemiddeld 200 watt hebt getrapt, heb je een FTP van 190 watt.
Het nieuwe segment, genaamd Alpe Du Zwift, voert je over 12,1 km de virtuele hemel in, daarbij maar liefst 1.036 hoogtemeters overbruggend. Tegen de tijd dat je de met sneeuw bedekte top bereikt, heb je jezelf via 21 haarspeldbochten met een gemiddelde stijging van 8,6 procent omhoog gestampt.