Om dreadlocks te maken heb je nodig: een plukje, elastiekjes, haarklemmen en haarbandjes om te kammen; wax en haarbandjes om te draaien en te verdelen; en water om het haar nat te maken voor elke toepassing van een van de methodes. Je hebt ook een oud T-shirt of kussensloop nodig om je kussen te bedekken.
Hoe je dreadlocks te wassen
Wanneer je 's avonds je haren wast kan je zo je dreads “'platliggen” waardoor ze er gek gaan uitzien. Je kan in de winter eventueel een haardroger gebruiken om je dreadlocks droog te krijgen zodat je niet met natte haren buiten moet. besef wel goed dat dit losse haartje geeft.
Het is mogelijk dreadlocks te zetten bij een haarlengte vanaf ongeveer 10 centimeter. De lengte van je nieuwe dreads zal ongeveer de helft van je oorspronkelijke haarlengte bedragen.
Vanaf deze lengte kunnen er dus dreads aan je eigen haar bevestigd te worden. Hoeveel dreads komen er op mijn hoofd? Van basic handgemaakte dreads (tevens sunkissed) zijn 70 dreads nodig voor een heel hoofd. Voor echtlijkend zijn er 60 nodig.
Hoe lang kunnen mijn dreadlocks blijven zitten? Tijdelijke dreadlocks kunnen 2 tot 3 maanden blijven zitten. Houd er wel rekening mee dat de draagtijd afhankelijk is van hoe je de dreadlocks verzorgd en natuurlijk ook hoe snel je eigen haar groeit.
Het dragen van een muts of speciale dread-panty kan uitkomst bieden, zelfs als je dreadlocks zo lang worden dat je er tijdens de nacht op ligt of zelfs in verstrengeld raakt! Vind je het gewoon vervelend dat je dreads kriebelen aan je gezicht en bovenlichaam? Ze ze dan vast met behulp van een elastiek of haarband.
Bij het slapen kan je best een been van een nylonkous afknippen, hier knip je ook eens de tenen af en heb je een lange haarband. Deze kan je 's nachts dragen over je dreads zodat deze minder aan elkaar gaan klitten door het wroeten in je bed.
Zijn echte dreadlocks slecht voor je haar? Ja. Maar dat is geen probleem, want je neemt ze meestal niet met het idee ze er na een paar maanden weer uit te halen. Als je ze hebt uitgekamd, of afgeknipt, is het nieuwe haar (je uitgroei) nog gezond en je puntjes erg gespleten.
Je kunt je dreads verven, zowel met henna als met reguliere haarverf. Ook blonderen kan, maar pas wel op dat je het niet te vaak doet: je dreads kunnen er droog en breekbaar door worden. Tips voor het verven van dreads: Koop voldoende verf!
Je dreadlocks worden van wortel tot punt bijgewerkt met een haaknaald. Losse plukken worden weer in de dread gewerkt en dunne plekken kunnen opgevuld worden met human hair extensions in jouw haarkleur, dit maakt je dread weer stevig zonder dat je er ook maar iets van ziet.
Veel mensen denken dat je er niets aan hoeft te doen, ze niet hoeft te kammen en al helemaal niet kan, mag of moet wassen. Niets is minder waar! Na het zetten van je dreads en naast eventueel onderhoud vormt grondig en regelmatig wassen met een speciaal voor dreads geschikte shampoo het grootste deel van de verzorging.
Je kunt je dreads zo dun of dik maken als je zelf wilt. Bij hele dikke dreads is het wel belangrijk om op te letten dat je dreads uiteindelijk niet te zwaar worden. Je kan gladde of gehaakte dreads maken. Gladde dreads worden gemaakt door te touperen en daarna te sealen.
Kies een vlechtstijl. De vlechtstijl zal afhangen van hoe lang je haar is. Gebruik een tweestrengs twist als je haar niet langer is dan 2-3 cm, omdat het maken van een Hollandse vlecht moeilijk is met korter haar. Als je haar langer is dan 2-3 cm, kun je een Hollandse vlecht proberen.
Het zetten/ bijwerken van dreadlocks kan best wel wat pijn doen, afhankelijk van persoon tot persoon. De eerste dagen/nachten na het bijwerken/zetten kan je ook wat gevoelig zijn aan je hoofd.
Dreadlocks, ook wel dreads of rasta's genoemd, zijn bundels haar die volledig in elkaar geklit zijn. Dit in elkaar klitten wordt bereikt door het vervilten van het haar.
De ideale shampoo voor je dreads is een shampoo die niet teveel schuimt, goed uit te spoelen is en je haar lekker stroef maakt. Je kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld de dreadshampoo van Knotty Boy of de zeep van Dr Bronner.
Als je Dreads een stukje zijn uitgegroeid, heb je bij je hoofdhuid natuurlijk weer een stuk eigen haarkleur/ uitgroei. Dit haar kan je Dread voor Dread (laten) verven. Let hierbij wel goed op dat je ook de haren aan de binnenkant van het plukje mee verft.
Synthetische dreads kun je ongeveer 2 maanden inhouden, dit is een beetje afhankelijk van hoe snel je eigen haar groeit. Als je de dreads langer laat zitten, zorg er dan voor dat je ze maximaal 3 maanden draagt.
Het is helaas niet mogelijk om haar te doneren dat 15 cm is. De minimale lengte bedraagt 30 cm.
Doorgaans bieden wij voor een nette gezonde staart van 30 cm of langer tussen de 15 tot 75 euro. Bied je een bijzonder lange bos aan, dan kan het bedrag oplopen tot ongeveer € 250,00. Natuurlijk vergoeden wij de verzendkosten.
Let wel, haar doneren 20 cm is niet mogelijk bij de Nederlandse Haarstichting. Om haar te kunnen doneren is een minimale lengte van 30 cm vereist. Het is ook mogelijk om een pruik te doneren.
Het dragen van dreadlocks is vaak een vorm van religieuze toewijding, een uiting van een alternatieve of natuurlijke leefwijze en in sommige gevallen zelfs een gelofte aan God, het haar niet te knippen en op natuurlijke wijze te verzorgen.
Begin een centimeter van de onderkant van de dreadlock af, en gebruik de punt van je kam om de lok uit elkaar te halen. Pluk wat haar los en gebruik je vingers en de kam om de lok te ontklitten. Kam de dreadlock vervolgens glad met je kam. Als je dit gedaan hebt kun je een centimetertje naar boven opschuiven.
Begin met het lospeuteren van je dread met de puntkam, haaknaald of (mijn favoriet) vork. Als je een stuk hebt losgewerkt kun je vervolgens met de vlooienkam kammen. Probeer niet teveel kracht te zetten en heb geduld, werk stukje bij beetje naar de hoofdhuid toe.
Er is geen specifieke plaats waar dreadlocks vandaan komen. Dreadlocks komen voor in alle gebieden waar mensen van Afrikaanse afkomst of met dik haar wonen. De eerste ontdekkingen van dreadlocks werden gedaan in India en Egypte.