De meeste lichamelijke factoren hangen samen met een problematiek van de urinewegen. Bij vrouwen is de meest voorkomende oorzaak een blaasontsteking. Bij mannen is dat een vergrote prostaat (benigne prostaathypertrofie). Ook andere aandoeningen, zoals slaapapneu of neurologische ziekten, kunnen aan de basis liggen.
Oorzaak overactieve blaas
Bekkenbodemproblemen. Sommige mensen spannen zonder dat ze dat weten de bekkenbodem te veel aan. Hierdoor ontstaat er druk op de blaas, waardoor je vaker moet plassen. Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor.
Je plas lang ophouden hoeft niet schadelijk te zijn, zolang je blaas niet te vol zit. "Ga je je plas ophouden terwijl je blaas vol is en je een gevoel van aandrang hebt, dan gaat je bekkenbodem zich aanspannen. Dit kan klachten veroorzaken in de nieren of leiden tot infecties."
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan. Veel drinken betekent dus ook veel plassen.
Stress als oorzaak
Iemand die stress ervaart zal waarschijnlijk een verhoogde hartslag hebben, wat ervoor kan zorgen dat de nieren harder gaan werken en dus meer urine produceren. Ook is er een theorie die meer plassen in stressvolle tijden toeschrijft aan de verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol.
tolterodine. Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.
Met het ouder worden wordt de prostaat bij iedere man groter. Deze vergroting van de prostaat kan niet alleen de kracht van de urinestraal verminderen door dichtdrukken van de plasbuis die door de vergrote prostaat heen loopt, maar kan ook de blaas prikkelen tot verhoogde aandrang en dus tot vaker plassen.
Stress is een probleem dat op verschillende aspecten van de gezondheid invloed uitoefent, dat geldt ook voor de blaas. Door stress kunnen de spieren van de blaas zich regelmatig onnodig aanspannen, zelfs wanneer deze nog niet helemaal vol zit. Ook kan het zijn dat iemand hierdoor regelmatig ongewild urine verliest.
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
Behandeling overactieve blaas
Er zijn meerdere behandelmethodes of combinaties hiervan mogelijk zoals medicijnen, bekkenfysiotherapie, neurostimulatie (PTNS), blaasspoelingen en botoxtherapie. Deze behandelingen worden in sommige gevallen nog ondersteund door dieetaanpassingen onder begeleiding van een diëtist.
Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen. Zo verlies je veel vocht en droog je uit waardoor je de hele tijd dorst hebt. Als je diabetes hebt en je wordt nog niet behandeld, wil je daardoor veel en vaak drinken.
Gekruid eten en specerijen
Pittige voedingsmiddelen zoals tabasco, wasabi of hete salsa branden niet alleen je tong, maar ook je blaas. Ook specerijen kunnen uw plasaandrang verergeren. Denk daarbij aan mosterd, azijn of ketchup.
“Dat verschilt van persoon tot persoon. Bij de een begint de blaas al na honderdvijftig milliliter te piepen, bij de ander gaat er zevenhonderd milliliter in. Sommige mensen moeten daardoor acht keer per dag plassen, anderen maar twee keer.”
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Water verspreidt zich
Daar valt geen exact antwoord op te geven. Ten eerste plas je een glas water dat je gedronken hebt niet in één keer ook weer uit. Het water zal zich in het lichaam verspreiden en zich dus mengen met het water dat het lichaam al bevatte.
Fruit met een lage zuurgraad
Maar zuur fruit kan je blaas irriteren. Kies liever voor fruit met een lage zuurgraad, zoals (water)meloen, perzik, banaan, kokosnoot of papaja. “Bananen bevatten veel magnesium en kalium, wat bijdraagt aan een goede darm- en blaasfunctie”, aldus Movassaghi.
Niet iedereen is op de hoogtedat koffie irriterend kan zijn voor de blaas. Overmatig gebruik van koffie kan een 'overactieve blaas' veroorzaken, ook wel 'detrusor- instabiliteit' genoemd. Een overactieve blaas uit zich in een plotse aandrang tot plassen én soms met incontinentie.
Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. De blaas kan hierdoor meer urine bevatten.
De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas. Bij mannen wordt gebruik gemaakt van een flexibele cystoscoop, omdat de plasbuis van een man langer is. De uroloog brengt bij vrouwen een dunne metalen buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas.
Veel verschillende klachten
Door de nierschade kunt u bijvoorbeeld last krijgen van vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of kramp in de benen. Het verschilt per persoon welke klachten er optreden. Hoe meer schade aan de nieren, hoe meer klachten er kunnen ontstaan. Bij nierfalen werken de nieren bijna niet meer.