Wat kun je gebruiken om af te stoffen? Een stofdoek, Swiffer duster, microvezeldoek of plumeau kun je gebruiken om af te stoffen. Je kunt ook een afstofhandschoen gebruiken. Van alle opties is de Swiffer Duster het beste.
Doordat wasverzachter stof afstoot, hoef je het huis een stuk minder vaak af te stoffen. Dit werkt op allerlei materialen zoals spiegels, tafels, deuren, kasten en zelfs voor de vloer.
Stof schoonmaken
Wil je die haren, pollen en huisstofmijt verwijderen, dan kun je het textiel stofzuigen met een stofzuiger voorzien van een geschikt mondstuk. Sommige gordijnen en meubelhoezen kunnen ook gewoon in de wasmachine, maar we raden daarvoor aan altijd even het wasetiket te checken.
,,Voordat de boeken terug in de kast gaan, moet je ook die even goed afstoffen. Gebruik daarvoor een plumeautje. Daar hecht het stof beter aan vast en is makkelijker dan een stofdoek.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Stof komt sneller tot ontwikkeling bij (te) droge lucht. Verminder stof van buiten. Bijvoorbeeld met borstels onder de deur en een goede droogloopmat, voorkomt u veel stof in huis. Borstel huisdieren regelmatig en probeer ze zo min mogelijk zand en vuil mee naar binnen te laten nemen.
Het lijkt wel alsof er nergens in huis zoveel stof tevoorschijn komt als in de slaapkamer. Of lijkt dat niet alleen zo? Dat dus, want in de slaapkamer ontstaat doorgaans meer stof dan elders in het huis. Dat komt omdat stof deels van je (gedragen) kleding afkomt en het bed vaak ook een grote bron van stof is.
Bij het stofvrij maken van je huis werkt dat net even anders. Als je eerst je meubels afstoft en vervolgens gaat stofzuigen, komt er bij het stofzuigen weer stof omhoog dat vervolgens op je meubels ligt. Het is dus beter om eerst je vloer te stofzuigen en dan pas je meubels te stoffen.
Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken. Spullen afstoffen: 3x per week ongeveer.
Hoe ontstaat stof in huis? Stof bestaat uit allerlei kleine deeltjes dat voornamelijk in huis ontstaat vanuit dode huidcellen, (dieren)haren, pollen, kruimels, textielvezels van je kleding, tapijt, meubels en andere stoffen materialen, zand en deeltjes die bij het koken of bij roken vrijkomen.
Gooi de gebruikte pad weg en plaats een nieuwe op de Swiffer WetJet. Je kunt de vloerdoekjes niet wassen.
De Swiffer Sweeper vochtige doekjes zijn gedrenkt in een unieke schoonmaakvloeistof die hardnekkige vlekken, vuil en verontreiniging oplost en diep in het doekje opslorpt, zodat het schoonmaken van tegelvloeren of linoleum vanzelf gaat.
Allesreinigers zijn geschikt om harde oppervlakken schoon te maken. Glas, gelakt hout, tegels en zeil bijvoorbeeld. De naam is een beetje misleidend: je kunt er niet álles mee schoonmaken.
Om een fris huis te krijgen zul je iedere week moeten afstoffen. Zo geef je stof geen kans zich te verzamelen en verminder je de kans op allergieën. Daarnaast ruikt je huis frisser en ziet het er schoner uit.
Ze kunnen bijvoorbeeld kanker veroorzaken, of invloed hebben op je hormonen. Ook zijn er stoffen die bijvoorbeeld irriterend zijn voor je ogen of die kunnen ontploffen. Een stof kan ook gevaarlijk zijn voor het milieu. Planten of dieren kunnen er ziek van worden of doodgaan.
Stof op de badkamer is voor mij ook een bekend fenomeen. Komt volgens mij door de condens van het douchen, dit maakt de stofdeeltjes zwaarder waardoor ze gaan neerdalen. Volgens mij kun je er weinig aan doen, anders dan je badkamer goed ventileren.
Een stoflong ontstaat door inademing van stofdeeltjes zoals steenstof, metaaldeeltjes en asbest. De ziekte komt vooral voor bij mensen die in een stoffige omgeving werken, zoals mijnwerkers, metaalarbeiders, steenhouwers (silicose), bouwvakkers of bij mensen die vroeger veel met asbest hebben gewerkt (asbestose).
Langdurige blootstelling aan fijn stof
Longkanker en chronisch, obstructieve longziekte (COPD), vermindering van de longfunctie, verergering (en ontstaan) van astma (vooral bij kinderen), toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid.
De WC moet minimaal eens per week worden schoongemaakt. Afhankelijk van het aantal personen waarmee je in huis woont, moet de WC vaker schoongemaakt worden. Een keer per week is genoeg als je op jezelf woont of met z'n tweeën. Woon je met meer personen, dan adviseer ik de WC twee keer per week schoon te maken.
“Wanneer het water warm is verdampt het sneller en blijven zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen komen en de vloer gaat plakken. Beter is het om koud water te gebruiken met daarin een klein beetje reiniger.”
Vuistregel: begin boven
Van onderen! Er is één regel heel erg belangrijk bij efficiënt schoonmaken en dat is: begin boven. Dat betekent boven op zolder beginnen, maar ook bovenin alle kastjes en planken. Stof kan dan lekker naar beneden dwarrelen zodat je dit op het laatst allemaal makkelijk kan stofzuigen.