Bij traditionele voegmortel word er gebruik gemaakt van zand, cement en zavel. Hiermee zijn ook verschillende combinatie's mogelijk. Meestal kunt u hieruit kiezen voor een witte voeg, enkele tinten in een grijze voeg of enkele tinten in een beige voeg. Deze worden vaak toegepast.
Een fundamentele richtlijn die je misschien kan helpen: Als je een warme tegelkleur hebt gekozen is het raadzaam ook een warme voegkleur kiezen. Dan harmoniseren de tegel en de voeg veel beter. Natuurlijk geldt ook het omgekeerde: bij een koele tegelkleur past een koele voegkleur!
De kleur van de voeg is belangrijk bij het gewenste uiterlijk van de gevel. Bij gebruik van een voegmortel met nagenoeg dezelfde kleur als de stenen, krijgt de gevel een egaal uiterlijk. Bij een lichte voeg zal de gevel een lichtere uitstraling hebben, terwijl dit donkerder zal zijn bij een donkere voeg.
De kleur van de steen wordt (bijna) niet beïnvloed door de kleur van de voeg. Voor een uniform effect kiest u best voor een toon-op-toon voegmortel, bijvoorbeeld een rood ingekleurde voegmortel voor een rode gevelsteen.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
BAGOUT VOEG
Dit is een platte voeg met diepe lijn in. In die lijn wordt een bolle of vierkante witte voeg opgezet. Veel voorkomende voeg in België.
Mengverhouding. Voor het bereiden van voegmortel neem een deel cement en vier delen voegzand wit. De inhoud van 25 kg voegzand wit is gelijk aan 17,2 liter. Bij het aanmaken van de voegmortel geldt de volgende volgorde: eerst de helft van het zand en cement gedurende 1 minuut droog mengen.
Bij witte tegels worden meestal witte, zilvergrijze of grijze voegen toegepast. Als u een hoogglans witte tegel uitkiest, zal een witte voeg nooit zo wit zijn als de hoogglans tegel. Daarnaast speelt de verlichting in bijvoorbeeld uw badkamer ook een rol: als deze wat geler is, zal de voeg ook geler tonen.
Donker Belgisch hardsteen past qua kleuren goed bij warme tinten. Denk aan beige bruin combinaties.
Je kunt de voegen verven in wit, in zwart en natuurlijk in andere kleuren. Daarvoor kun je gebruik maken van de meest gebruikelijke verfsoorten, die je normaal gesproken bijvoorbeeld op de muur aanbrengt. In de kleur die je wilt, aan te brengen in twee lagen voor een goede dekking.
MATCHENDE TEGELVOEG
De mooiste voegkleur voor donkere tegels is zwart, antraciet of donkergrijs. Deze donkere voegkleuren zullen mooi wegvallen naast de donkere tegel, waardoor je een rustig geheel krijgt.
Zilvergrijs voegmiddel in combinatie met beige tegels zorgt voor een subtiele benadrukking van het tegelwerk. Zo krijgt de ruimte een neutrale en ruime look. Ook bij witte tegels zijn zilvergrijze voegen een goede keuze, omdat witte voegen na verloop van tijd verkleuren.
Lichte tegels, lichte voegen
Er worden vaak voegen in een standaard grijze tint bij gekozen, terwijl witte voegen de muur pas écht rustig maken. Lichte tegels met witte voegen zorgen voor een clean, basic en chic resultaat.
Tip: Nadat je een taupe kleur tegel hebt gevonden wil je ook weten welke kleur voeg hier het beste bij past. Qua voeg donkerheid voor een vloer zou ik niet lichter gaan dan de Grijs van eurocol. Dit om praktische redenen vooral. Eurocol heeft ook een grijze bruine voeg.
Goed voegwerk "ademt" en transporteert en voert water af. Voegen moeten soms vervangen worden, bijvoorbeeld bij vochtdoorslag door het voegwerk of vorstschade.
Veeg direct nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels schoon met een natte spons. Om te weten wanneer het juiste moment is aangebroken, strijk je met een vinger over de voegen. Als er niets aan je vinger blijft plakken, is het voegmiddel voldoende gedroogd.
Welk cement is geschikt om mee te voegen? CEM I 42,5 N is het meest gebruikte cement voor grijze voegen.
Algemeen beantwoorder. Wanneer de voegen behoorlijk diep zijn kunt u er met voegmiddel opnieuw overheen gaan, maak de wanden eerst licht vochtig met een plantenspuit. Het voegmiddel mag niet te dik aangemaakt zijn.
Schraap met een schroevendraaier of een ander hard voorwerp door de voeg van je metselwerk. Komt er zand af of zitten er stukjes los, zoals in het filmpje? Is het verstandig om er een specialist naar te laten kijken om bijvoorbeeld lekkage te voorkomen. Vraag diverse offertes op bij bedrijven in de buurt.
Wat kost een voeger per uur? Het uurloon van een voeger ligt gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur. Het uurloon verschilt per voegbedrijf. We raden je daarom aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen om een beeld te krijgen van de totale kosten voor jouw project.