Het drogen van chilipepers is een ideale manier om een overvloedige oogst of restjes te bewaren voor later gebruik. Gedroogde pepers zijn veelzijdig en mits op de juiste manier gedroogd, kun je ze later weer vocht op laten nemen door ze in water te plaatsen.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt. De chilipepers zijn droog wanneer ze niet meer buigen, maar u ze kunt breken.
Gedroogde pepers kun je vaak goed verpoederen. Als de pepers hard zijn kun je ze opbreken en bijvoorbeeld met een koffiemolen vermalen. Op die manier kun je de gedroogde pepers ook goed verwerken in je eigen barbecue rubs of kruidenmix voor je Mexicaanse of Indiase gerechten.
Pepers drogen is makkelijk om te doen. Zorg dat je verse pepers hebt, en maak in iedere peper een kleine insnijding met een mes. Zo verliest de peper vocht en voorkom je dat het gaat schimmelen. Leg de pepers op een droge plek in de keuken om te drogen.
De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Gedroogde pepers zijn maandenlang houdbaar. Je kunt de peper ook prima invriezen.
Kruiden kunnen bijna niet bederven als je ze droog en koel opslaat, maar de kleur kan wel minder worden en de smaak zal na een tijd niet meer zo intens zijn als toen je de kruiden net kocht. Ook al zegt de 'tenminste houdbaar tot' stempel iets anders, hele kruiden zoals hele zwarte peper zijn na 4 jaar nog vers.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Een peper droogt uit, wordt dof of beschimmelt. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaar de gedroogde chilipepers in een luchtdichte verpakking in de voorraadkast of nog beter, in de vriezer. Als je ze op deze manier bewaart, zijn de gedroogde pepers lang houdbaar, maar bewaar ze voor optimale smaak en pittigheid niet langer dan een jaar.
Na aankoop zijn verse pepers nog ongeveer 1 week houdbaar op een koele plaats (12°C). Je kunt pepers bewaren in een goed afsluitbaar potje gevuld met wat azijn in de koelkast. Zo blijven ook half afgesneden exemplaren wekenlang goed. Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren.
Zoals de naam al doet vermoeden, worden gedroogde pepers in een oven of in de zon gelegd om vervolgens vocht te verliezen en te drogen. Je kunt deze pepers het best bewaren in een luchtdichte verpakking. Het voordeel van het drogen van pepers is dat ze veel langer houdbaar zijn.
Chilipeper bewaar je op een koele plek (12-15 °C), maar liever niet in de koelkast. De peper kan dan namelijk niet meer doorrijpen. Bewaar de peper bijvoorbeeld in de kelder of een voorraadkast. Je kunt de chilipeper ook prima invriezen.
Oogsten: trek de peper van de plant, door het steeltje langs de stengel omhoog te trekken. Afhankelijk van het ras kun je de pepers dan nog enkele dagen tot ruim een week goed bewaren, buiten de koelkast. Je kan pepers ook langer bewaren door ze te laten drogen op een warme, luchtige plek.
Het is mogelijk om een paprika aan het steeltje met een touwtje op te hangen en natuurlijk te laten drogen. Neem hier echter wel de tijd voor: het duurt ongeveer een jaar om de paprika goed droog te krijgen. Laat de paprika in een droge en warme schaduw zoals een warme hoek op zolder of in de garage.
Pittige smaakmaker
Als je een rode peper wilt snijden, begin je bij de steelaanzet. Als deze verwijderd is kan je de pitjes verwijderen. Wil je de peper in ringetjes snijden, dan rol je hem in je handen en draai je hem om, waarbij de zaadjes eruit vallen. Nu kan je de rode peper snijden.
U kunt de rode pepers nu ook in zijn geheel bewaren maar om chilivlokken te maken neemt blender of keukenmachine en mixt de rode pepers tot chilivlokken. Mix totdat u mooie kleine vlokken heeft. Uw chilivlokken zijn klaar om te bewaren.
Rode peper eet je over het algemeen als smaakmaker in gerechten. Zo past de peper goed bij diverse Thaise maaltijden, maar ook op pizza's en soepen komt het specerij goed tot zijn recht. Daarnaast kun je de hete peper ook vermalen tot sambal, wat een geliefde toevoeging kan zijn voor diverse gerechten.
Je kunt deze pepers gewoon in groene staat oogsten. Leg ze vervolgens naast elkaar op bijvoorbeeld een dienblad op een zonnige plek. Je zult zien dat na verloop van tijd de pepers beginnen te verkleuren van oranje naar rood! Je koopt overigens ook bij de groenteboer groene pepers.
Zwarte peper bewaren
Hele zwarte peperkorrels kun je ook het beste droog en bij kamertemperatuur bewaren, maar dan het beste in een luchtdicht afgesloten pot. Zo blijft de smaak van de korrels het beste bewaard. Gemalen peper is minimaal 2 jaar houdbaar.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Voor witte peper wordt de rijpe bes in stromend water geweekt zodat de schil er gemakkelijk afgaat. Het binnenste, witte deel, houd je dan over. Zwarte peper smaakt pittig. Witte peper heeft ook de aromatische pepersmaak, maar is wat scherper.