Een knallend afscheid! De historiche vuurtoren van Egmond aan Zee is al bijna 200 jaar oud! De toren is in 1833 gebouwd, is 37 meter hoog en heet J.C.J. van Speijk.
Met een lengte van 63,45 meter is de Lange Jaap de hoogste nog brandende vuurtoren van Nederland (Tussen 1974 en 2008 was dat de vuurtoren aan de Maasvlakte) en de hoogste gesloten gietijzeren vuurtoren ter wereld. De bouw van de toren is begonnen in 1877 en het licht kon op 1 april 1878 worden ontstoken.
De Brandaris op de westhoek van Terschelling is de bekendste én oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument. De geschiedenis van de beroemde toren in vogelvlucht.
Het oudste voorbeeld is de vuurtoren van Alexandrië (de Pharos), een van de zeven wereldwonderen van de oudheid. Op deze toren werd in de oudheid hout verbrand (vandaar de naam 'vuurtoren') en het bouwwerk deed voornamelijk dienst als dagmerk: de opstijgende rook vergrootte de zichtbaarheid van het baken.
Een knallend afscheid! De historiche vuurtoren van Egmond aan Zee is al bijna 200 jaar oud! De toren is in 1833 gebouwd, is 37 meter hoog en heet J.C.J. van Speijk.
De Brandaris op Terschelling is de bekendste én oudste nog bestaande vuurtoren van Nederland. De 53,7 meter hoge toren dateert oorspronkelijk uit 1594. Sinds 1965 is de toren officieel een rijksmonument. Historiek biedt u de geschiedenis van de beroemde toren in vogelvlucht.
Op het Waddeneiland Schiermonnikoog vind je niet één maar twee vuurtorens. Ver staan ze niet uit elkaar; tussen de Noordertoren en Zuidertoren zit slechts een dikke kilometer afstand.
Vuurtoren van Jeddah
De vuurtoren van Jeddah is te vinden in Saoedi-Arabië. Het is de hoogste vuurtoren ter wereld, met een hoogte van maar liefst 133 meter. Hij staat aan het uiteinde van de pier van de haven van Jeddah, waar hij uitkijkt over de binnenkomende schepen.
De eerste vuurtoren:
De oudst bekende vuurtoren stond in Egypte en heet: de Pharos van Alexandrië. Deze toren werd al 285 voor Christus gebouwd en was één van de 7 wereldwonderen. Tijdens een aardbeving in 1302 is de vuurtoren ingestort waarvan in 1994 nog delen uit zee zijn teruggevonden.
Er zijn nu nog 53 vuurtorens in Nederland. Veel vuurtorens zijn verdwenen, bijvoorbeeld de vuurtoren van Schokland: https://www.zuiderzeecollectie.nl/object/collect/75524 Er zijn totaal nog 30 vuurtorens actief.
Wereldwijd zijn er maar liefst 50.000 vuurtorens te vinden.
De vuurtoren Eierland staat op het noordelijkste punt van het eiland Texel. Vanaf de toren, op zo'n 45 meter boven zeeniveau, heeft u een prachtig uitzicht over Texel en de Waddenzee. Onderweg naar boven zijn verschillende presentaties over de geschiedenis van de vuurtoren Eierland te vinden.
Tot in de jaren '80 was het mogelijk de Brandaris te beklimmen. Dit is tegenwoordig helaas niet meer mogelijk. Reden hiervoor is dat de Brandaris een groot deel van de Noord-Nederlandse kust in de gaten moet houden. Voor dit doel staat er een enorme hoeveelheid aan apparatuur in het 'huisje' bovenop de Brandaris.
Wel of niet autovrij.
Alleen de eilanden Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij. Een betere benaming is overigens autoluw. Aangezien er wel auto's op het eiland te vinden zijn, maar dit is enkel mogelijk met ontheffing van de gemeente op het eiland en dus over het algemeen niet voor vakantiegangers.
Vlieland is mooiste eiland van Nederland
Het langgerekte Waddeneiland met z'n vele strandjes, leuke dorpje en prachtige wandel- en fietspaden is populair onder de Nederlanders. De afgelopen week wisselde het eiland de plek bovenaan onze top 20 af met Terschelling, maar kreeg het uiteindelijk 1% meer stemmen!
Texel is wederom het goedkoopste eiland voor een oversteek als voetganger, met een prijs van 2,50. Voor Schiermonnikoog en Ameland betaal je zo'n 17 euro per persoon voor een retourtje en de duurste eilanden zijn Vlieland en wederom Terschelling, waar je zo'n 30 euro betaalt.
Voor zover bekend was de Pharos van Alexandrië de eerste vuurtoren die ooit gebouwd werd. De Pharos werd gebouwd in de derde eeuw voor Christus en heeft ruim 1650 jaar dienst gedaan. De Pharos van Alexandrië heeft daarmee veel verschillende culturen meegemaak: de Grieken, Romeinen, Byzantijnen en Arabieren.
De Pharos in Alexandrië (Grieks: Φάρος της Ἀλεξανδρείας, Latijn: Turris Pharia of Pharus Alexandrinus) wordt algemeen beschouwd als een van de zeven klassieke wereldwonderen. De toren droeg dezelfde naam als het kleine eilandje voor de kust van Alexandrië, waarop hij gebouwd was.
De vuurtoren van Ameland, officieus de Bornrif genoemd, werd in 1881 gebouwd in opdracht van Koning Willem III. Het ontwerp van de vuurtoren was wederom van de hand van Quirinus Harder. De Nederlandse architect ontwierp meerdere vuurtorens, waaronder de Vuurduin van Vlieland en Eierland van Texel.
We schijnen een lichtje op álle zes vuurtorens. Dit keer in de spotlight: de Eilerland, hét icoon van Texel!