De wonderboom komt oorspronkelijk uit Oost-Afrika en Indië, maar wordt vandaag de dag overal ter wereld gebruikt als sierplant. De plant is volgens het Guiness Book of World Records de meest giftige plant ter wereld. Alle delen van de plant zijn giftig. De vruchten van de boom bevatten het gif ricine.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
Ricine is een uiterst giftige stof die voorkomt in bonen van de wonderboom (ricinus communis; wolfsmelkfamilie), een snelgroeiende eenjarige plant. Het gif is gemakkelijk te produceren, en eveneens gemakkelijk te bewaren. Inademing van gas van de stof of consumptie ervan, of inspuiting in het bloed kan dodelijk zijn.
De bloemen zijn vrij groot (2-3 cm), okselstandig, alleenstaand of 2 bijeen, gesteeld, knikkend. De kelk is behaard, tot op 2/3 van zijn lengte ingesneden met 5 eironde, spitse slippen, die na de bloeitijd weinig in grootte toenemen. Hij is eerst klokvormig, ten slotte stervormig, onder de vrucht uitgespreid.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
De blauweregen is een giftige en irriterende plant. Het zijn de peulen en erwtjes die meestal de oorzaak van accidentele vergiftigingen bij kinderen zijn. Het sap van de plant kan de ogen sterk irriteren.
De mens krijgt dagelijks zeer kleine hoeveelheden cyanide binnen, onder andere via de voeding (cassave bevat een stof die tot cyanide wordt omgezet in het lichaam) en door het roken van sigaretten. Het lichaam is echter in staat om cyanide (in de lever) weer om te zetten in een niet schadelijke stof.
Giftigheid van een vergif, toxine of gifstof is een betrekkelijk begrip dat weergeeft hoe schadelijk of dodelijk een stof voor een organisme is. De giftigheid van een stof is van een aantal factoren afhankelijk.
De wonderboom klinkt als een magische plant om je tuin of kamer mee op te fleuren, maar kijk uit: de zaadjes zijn giftig. In de zaden zit ricinegif en dat kan dodelijk zijn. Toch wordt hij best veel verkocht.
De plant is mild giftig. Inname van kleine hoeveelheden veroorzaakt geen vergiftiging. De saponinen zijn irriterend voor het maagdarmslijmvlies, en inname van relatief grote hoeveelheden kan maagdarm effecten veroorzaken, zoals koliek, braken en diarree.
Net als bij de meeste planten in deze lijst met giftige planten voor de mens is ook de klimop giftig bij inname. Het gaat dan zowel om de bessen als om het blad. Neem je de bessen en de bladeren toch in dan zal dit leiden tot koorts, sufheid, huiduitslag, overgeven en buikpijn.
De goudenregen is een zeer giftige plant. De vruchten van goudenregen lijken een beetje op eetbare boontjes. Kinderen verzamelen ze soms om te spelen en lopen zo gevaar op cytisinevergiftiging. Het giftige cytisine is aanwezig in alle plantendelen en de effecten ervan zijn vergelijkbaar met die van nicotine.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
Aardappelloof, taxussnoeisel, vingerhoedskruid, doornappel, haksel van Amerikaanse vogelkers,... Er staan voor de mens heel wat giftige planten in tuinen. Plantaardige gifstoffen weren planteneters en dit vooral tijdens het leven van de plant, maar ook meestal wanneer de planten gedroogd zijn.
"Denk bijvoorbeeld aan de taxus. Alles daaraan is giftig, behalve het vruchtvlees van de besjes." Andere giftige planten die we vaak in de tuin of in de natuur tegenkomen zijn het vingerhoedskruid, de monnikskap en de berenklauw.
Pitten van steenvruchten zoals perziken, pruimen en abrikozen bevatten een stof die in het lichaam wordt omgezet in cyanide. Dat is een bekend en dodelijk gif. De Nederlander Gert Arts ondervond dat twee jaar geleden zelf, toen hij op het station een zakje abrikozenpitten kocht en het voor de helft opat.
Let op met de pitten van appels, pruimen, kersen, peren en abrikozen. Hier zit waterstofcyanide in. Slik je per ongeluk toch een pit door, dan kun je last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, braken en verwarring. Niet fijn...
Amandelen, die bijna altijd noten worden genoemd, zijn eigenlijk zaden en ze zijn uitermate populair in de keukens over de hele wereld. Amandelen zijn, net als cashewnoten, zeer giftig als ze niet op de één of andere manier zijn verhit.
De vergiftiging kan leiden tot een hartaanval, ademnood en de dood. Slechts 1,5 milligram per kilo lichaamsgewicht vormt al een dodelijke dosis. Volgens een recente studie bevatten appelpitjes 3mg amygdalin per gram. Eén pitje weegt gemiddeld 0,7 gram.
De dood treedt in binnen enkele tientallen minuten na de inname van het gif.
Volgens sommige studies is een hoeveelheid van 0,5 tot 3,5 mg cyanide per kg lichaamsgewicht reeds dodelijk. De experts van het EFSA zijn van mening dat volwassenen een grote pit (370 mg) kunnen eten zonder de veiligheidsdrempel te overschrijden. Voor kinderen is de dosis natuurlijk veel lager.
De lupine is giftig door de stof chinolizidine-alkaloïde, met name in de zaden is deze stof te vinden. Ook kan de plant een allergische reactie opwekken en inmiddels is het voor voedselproducenten verplicht te melden als er in een product lupine is verwerkt.
Alle delen van de buxus bevatten giftige stoffen die vrij snel kunnen leiden tot de dood van een dier dat ervan heeft gegeten. Zeer kleine hoeveelheden kunnen geen kwaad, maar als dieren van de buxus gaan eten, nemen ze al gauw teveel in.
Ja, de Toscaanse jasmijn is licht giftig. Het witte sap dat uit de stengels komt kan de huid irriteren.