Veldsla heeft een nootachtige smaak en kan zowel gestoofd als rauw gegeten worden. Hoewel de naam ons anders laat vermoeden is het geen sla maar een plant uit de kamperfoeliefamilie. Er zijn 2 soorten veldsla: breedbladige en rondbladige (roosjes) soorten.
Bij veldsla zitten er nog wortelvoetjes bij aankoop. Haal de worteltjes eraf, was de sla in ruim water en laat uitlekken. Daarna beslis je: zo de salade in of even blancheren (= kort verhitten) voor bij een warm gerecht.
Veldsla zit boordevol vitamine A en C, omega 3 en caroteen. Ook bevat het haast geen calorieën. Dat maakt dat veldsla goed is voor jouw bloedvaten en het risico op een hartaanval vermindert. Ook heeft de veldsla een gunstige invloed op de werking van jouw ogen.
Veldsla schoonmaken doe je zo
Snijd het voetje daarom zo kort mogelijk af. Na het wegsnijden komen de blaadjes meteen los van elkaar. Veldsla afspoelen onder de kraan doe je best niet want dat kan de blaadjes beschadigen. Dompel de blaadjes in ijskoud water, laat ze uitlekken en dep ze droog met wat keukenpapier.
Veldsla heeft al veel smaak van zichzelf en daarom is het (meestal) niet nodig om gerechten met deze sla sterk te kruiden. Veldsla koken duurt 4 tot 6 minuten. In de magnetron kun je de sla in ca. 6 minuten opwarmen.
Ingevroren sla kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezen. Ontdooide sla kun je eigenlijk alleen direct gebruiken en niet langer dan een paar uur bewaren. Een verse krop sla kun je nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Verpak de krop sla bij voorkeur niet in plastic, en niet in de groentelade.
De milde smaak van veldsla combineert goed met fruit, nootjes of ei. Reken op 50-75 gram per persoon.
veldsla heeft niet veel mest nodig, 40 gram (een handje) biologische universele mestkorrels voor de moestuin is ruim voldoende.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
In sla zit namelijk nitraat. Deze stof komt van nature voor in sla. Nitraat en het daaruit gevormde nitriet werden lang gezien als giftige stoffen. Nieuw onderzoek laat echter zien dat de risico's voor de gezondheid bij het eten van veel sla verwaarloosbaar klein zijn.
Sla levert gemiddeld 1 gram vezels per 100 gram dat is ongeveer de helft minder dan andere groene groenten zoals spinazie en boerenkool. Gemiddeld heeft een volwassene ongeveer 30 gram vezels per dag nodig. Dus die 1 gram draagt er slechts weinig aan bij.
Een krop bladsla, zoals rode bladsla of of kropsla blijft iets minder lang vers in je koelkast: gemiddeld 5 tot 7 dagen. En heb je een krop botersla of veldsla te pakken, dan kun je die het beste zo snel mogelijk opeten: die blijft net als losse sla ongeveer 3 tot 5 dagen goed.
Veldsla is heel goed houdbaar mits ze vochtig en koel bewaard wordt, hetgeen betekent: In de slabak van uw koelkast, het liefst met een open plastic zakje er om. Ook met de voetjes in een beetje water gaan ze veel langer mee.
We onderscheiden twee types veldsla: de grootbladige en de kleinbladige. Grootbladige of breedbladige veldsla vormt brede, lange bladeren, heeft dikker zaad, groeit sneller en is veel populairder dan het kleinbladige type. Het belangrijkste ras is Grote Noordhollandse, ook (Noord)hollands Breedblad genoemd.
Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.
nieuws In Duitsland raadt de consumentenorganisatie Stiftung Warentest aan om niet te veel rucola of veldsla te eten omdat ze te veel nitraten kunnen bevatten. Ook uit onderzoek van de Europese Voedselveiligheidautoriteit EFSA bevat rucola vaak te hoge concentraties nitraten.
Eén zakje (gemengde) sla van 100 gram is voldoende voor 2 à 3 personen.
Reken ongeveer 100-150 gram per persoon. Kies een dressing, wij vinden alle dressings goed die zelf gemaakt zijn met een goede extra vierge olie (1 eetlepel per persoon), azijn en kruiden. Voor variatie en smaak kun je ook een eetlepel yoghurt, mayonaise of pesto etc gebruiken.
Gooi zakken sla die er opgezwollen of vochtig uitzien, weg.
Vocht creëert de perfecte groeiplaats voor bacteriën en schimmels, dus eet de sla niet op. Het kan zijn dat je bruine vlekken ziet in een bedorven zak sla. Je kunt de zak ook openen om te ruiken. De sla zal die nare, rotte geur hebben als hij bedorven is.
Neem een bordje met een klein beetje water en plaats de krop er rechtop in. Krop en bord zet je in de koelkast. De sla blijft nu een hele week goed. Ververs het water dagelijks.
Kropsla bereiden & bewaren. Bewaar sla in de groentelade van de koelkast. De sla blijft dan 2-3 dagen goed. Zorg ervoor dat de sla kan ademen.