Tijdens de groei van het kindje in de baarmoeder is het oog bij de baby niet tot ontwikkeling gekomen. Omdat de anoftalmie aangeboren is, heet de aandoening voluit 'congenitale anoftalmie' (congenitaal = aangeboren). Het kan ook gebeuren dat de groei van het oog in de baarmoeder voortijdig stopt.
Baby's groeien vaak erg hard na hun geboorte. Is er ook een lichaamsdeel dat niet verder groeit? Willem Wever heeft het antwoord! De bloedvaten in je navelstreng verdwijnen namelijk vanzelf.
Dat gebeurt als we ongeveer 21 zijn, maar het hangt natuurlijk van persoon tot persoon af. Er zijn echter 3 dingen die nooit stoppen met groeien: je 2 oren en je neus. Er zijn op onze planeet echt miljoenen en miljoenen verschillende kleuren. Het menselijk oog kan het verschil zien tussen ongeveer 10 miljoen kleuren.
De buikomtrek groeit niet meer zo snel. Een baby kan langere tijd zonder voldoende voedingsstoffen overleven zonder daarvan grote schade te ondervinden. Als de placenta heel slecht werkt, kan er zuurstoftekort optreden. Dit heeft uiteindelijk wel ernstige gevolgen voor de baby.
Dat zou komen doordat je oren gemaakt zijn van kraakbeen, dat de rest van je leven blijft groeien.
Een oor groeit door, vooral in de lengte. Zo waren de oren van 60-jarige mannen gemiddeld 8,7 millimeter langer en 2,9 millimeter breder dan de oren van hun “kleinzoons” van 21. Vrouwen-oren groeien over hetzelfde tijdsbestek 8 millimeter in de lengte en 1,9 in de breedte.
Net als de oorlellen waar de zwaartekracht een mensenleven lang aan trekt. De huid raakt er losser. Al met al kan een menselijk oor per jaar 0,22 millimeter groeien.
Een baby'tje wordt geboren zonder knieschijven
Een baby wordt geboren zonder knieschijven. Raar maar waar: baby's hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206.
En boven op het bolletje groeit het eerste haar! Hij houdt meestal de beentjes voor zich gevouwen en meet nu zo'n viereneenhalve centimeter.
Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe de groei van het oog normaal kan gaan: Pasgeboren baby: klein oog, plus sterkte (bijvoorbeeld +3) Rond 6 jaar: de ogen zijn gegroeid, de plus sterkte neemt af (bijvoorbeeld +1.5)Rond 15 jaar: de ogen hebben de normale grootte bereikt (0 sterkte)
Zodra de groeischijven verbenen, is verdere groei niet meer mogelijk." Enkel nagels en haren blijven ons hele leven lang groeien. Toch lijken de oren van oudere mensen soms groter dan toen ze jong waren. "Die indruk ontstaat doordat de oorlel uitzakt naarmate we ouder worden.
De botten die het meest in lengte toenemen, zijn de lange pijpbeenderen. Dit zijn de botten in armen en benen. Omdat niet alle botten even snel groeien, veranderen de verhoudingen van het lichaam tijdens de groei.
Dankzij de voortdurende aanmaak van nieuwe kraakbeencellen en het omzetten van oude kraakbeencellen in bot, worden de pijpbeenderen steeds langer en het kind groter. Het bot groeit het snelst bij een ongeboren kind, in de babytijd en in de puberteit.
Raar maar waar: baby's hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206. Deze botten groeien in de loop der jaren aan elkaar.
Een baby kan redelijk scherp zien op een afstand van 20 cm. Dit betekent dat de baby jullie gezichten kan zien als je hem dicht bij je hebt. Als de baby aan de borst ligt kan hij mama's gezicht prima zien. Mensen en dingen die verder zijn dan 20 cm kan hij niet goed zien omdat hij nog niet goed kan scherp stellen.
Gemiddeld duurt het tot ongeveer 24 weken voordat anderen met hun handen op jouw buik de baby voelen.
Week 21 t/m 30 In deze weken vindt meestal 50% van de gewichtstoename plaats. Als aanstaande moeder groeit je buik in deze periode harder dan daarvoor.
Het eindeloos pakken en weer op de grond gooien van objecten helpt je baby of kind bij het ontdekken van de wereld om zich heen. In die kleine vingertjes, tong en lippen zitten namelijk de meeste zintuigelijke receptoren! Door dus zélf een stukje eten naar zijn mondje te brengen, ontdekt je kindje de wereld.
Je ongeboren baby in je buik brengt 90-95% van zijn tijd slapend door. Maar als hij wakker is, oefent hij alvast voor na de geboorte door deze zeven dingen te doen. Vanaf 11 weken kan je baby gapen. Hij doet het 2 keer zo vaak als een volwassene.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
' Of je kindje op jou lijkt of op je partner, hangt af van de genen die jullie doorgeven. Voor elke eigenschap krijgt een baby genen van papa én genen van mama. In totaal ontvangt je kleine van jullie allebei maar liefst 25.000 genen. Al dit DNA-materiaal levert ontzettend veel mogelijke combinaties van genen op.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
De aanmaak van elastine en collageen in de huid wordt bij het ouder worden steeds minder. Hierdoor wordt de huid minder elastisch, dunner en kan zich minder aanpassen aan het onderliggende volume. Doordat ook de schedel krimpt en het onderhuidse volume afneemt, wordt de huid “te groot voor het gezicht”.
Naarmate de jaren voorbijgang, kan de neus natuurlijke veranderingen ondergaan. Het kraakbeen en de zachte weefsels die uw neus vormen en/of ondersteunen, verzwakken met de jaren. De veranderingen die dit tot gevolg heeft, zijn bij sommige mensen opvallender dan bij anderen.
Ons lichaam bouwt minder snel botweefsel op, tegelijkertijd neemt de hoeveelheid ervan af. Ons hoofd wordt kleiner door het krimpen van de schedel. Het onderhuids vet in het gezicht zakt naar beneden. De huid wordt daardoor te groot voor het kleiner wordende hoofd, met rimpels en holle oogkassen als gevolg.