Ook zijn er ganzen die het hele jaar door in Nederland wonen. Een vrouwtjesgans wordt een gans genoemd. Een mannetjesgans heet een gent. Als een mannetje en een vrouwtje een paar vormen, blijven ze meestal hun hele leven samen.
Ganzen zijn monogaam en blijven dus hun hele leven bij elkaar. Een mannelijke gans noem je een 'gent' of 'ganzerik'. De vrouwtjes hebben geen speciale naam.
Ganzen behoren tot dezelfde familie als zwanen en eenden. Het mannetje wordt ganzerik of gent genoemd, het vrouwtje gewoon gans. Het verschil kun je zien doordat het vrouwtje een hangbuik heeft, vooral in de broedtijd is dit goed zichtbaar.Vaak is het mannetje iets groter dan het vrouwtje.
Ganzen zijn groter dan eenden en hebben een langere hals. Verschil bij de wilde eend, tussen de man en de vrouw, is duidelijk te zien aan de kleur. Eenden hebben een stuitklier op hun rug waaruit (als ze er opdrukken) een heldere, vettige en naar olie ruikende spulletje komt. Deze is waterafstotend.
Ja dat kan. Als de eend en de gans niet te veel in grote verschillen dan kan dat makkelijk. De nakomelingen zijn doorgaans niet vruchtbaar.
De clusters ganzendons zijn groter dan de clusters eendendons, wat betekent dat ze meer lucht bevatten en meer isolatie bieden. Daarom is een dekbed met ganzendons efficiënter in het vasthouden van warmte en het leveren van warmte. Een ander verschil is dat ganzendons over het algemeen duurder is dan eendendons.
De gans staat namelijk bekend als een agressief dier, waarbij niet alleen ganzen onderling, maar ook mensen slachtoffer van een aanval kunnen zijn.
Ganzen zijn groepsdieren en mogen daarom nooit alleen worden gehouden.
Broeden. Grauwe ganzen leggen eieren van eind februari tot in mei, met een piek in maart. Grauwe ganzen hebben één broedsel per jaar, bestaande uit meestal 4-9 eieren. Ze broeden 27-29 dagen.
Als in het voorjaar hazen door het veld rennen, is het voorste dier meestal een loopse moerhaas (vrouwtje) met enkele rammen (mannetjes) die achter haar aanzitten. In de paartijd of rammeltijd vechten hazen hevig waarbij ze als boksers tegenover elkaar staan en flinke klappen uitdelen.
Ganzen hebben witte veren, een lange nek, ronde ogen en een oranje snavel. Ze hebben een stukje vel tussen hun tenen zodat ze heel snel kunnen zwemmen. Dat doen ze dan ook graag.
Vliegend in de welbekende V-vorm, kunnen grote Canadese ganzen tijdens hun trek naar het zuiden een verbluffende afstand van 2400 kilometer per etmaal afleggen.
Oranje werkt goed bij het verjagen van watervogels zoals ganzen. Ook ganzen verschrikkers, zoals vogelverjagende vliegers, zijn effectief. Al bij het lichtste briesje verjagen vliegers ganzen.
Ganzen broeden in ongeveer vier weken hun eieren uit. Geef de gans tijdens de periode dat ze broedt ook de nodige aandacht en houdt in de gaten of de gans haar nest verlaat om te gaan eten, drinken en een bad te nemen.
Weetje: Ganzen rouwen om hun doden. Veel soorten zijn partners voor het leven en de dood van een geliefde leidt tot rouwgedrag: ze snateren anders, eten niet meer, trekken hun veren in, zo kunnen ze zich maandenlang gedragen.
De natuurlijke vijand van de gans, de vos, wordt in Nederland intensief bejaagd.
Waar ze op land acht uur per dag slapen, hebben ze tijdens de trek genoeg aan veertig minuten per etmaal.”
Ganzen eten behalve gras, gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Ganzen hebben dagelijks vers water nodig. Maar brood heeft niet de juiste voedingswaarde.
Wilde ganzen slapen in grote groepen op open water. Om ze te zien ontwaken moet je vroeg opstaan.
Ganzen zijn grazers. Behalve gras eten ze gemengd graan, andijvie, wortel en eventueel een kleine hoeveelheid brood. Voor watervogels zijn speciale korrels op de markt, waarvan de samenstelling is aangepast aan de leeftijd van de dieren. Zo is er voer voor kuikens, voor volwassen dieren en voor broedende ganzen.
Een gans is vruchtbaar vanaf haar eerst levensjaar. Tamme ganzen leggen 40 tot 60 eieren per jaar.
Duurste dons ter wereld
Eiderdons, afkomstig van de eidereend uit IJsland, is de meest kostbare dons ter wereld. Eiderdons heeft sterke, microscopisch kleine weerhaakjes die de afzonderlijke donsjes goed bij elkaar houden.
Minder consumptie van ganzenvlees. Minder ganzen die geslacht worden en dus minder dons en veren als restafval. Hierdoor ontstaat een tekort aan dons en veren en tekorten laten prijzen altijd oplopen.
De verhouding tussen dons en donsveertjes is een gewichtsverhouding. Aangezien dons geen schacht heeft, is het lichter dan de veren en van dat principe wordt gebruik gemaakt bij het scheiden van het dons van de veren. Bij 90% dons, is dus 90% van het gewicht dons en 10% bestaat uit donsveertjes.