Plaats de luchtbevochtiger niet in een hoek. De vuistregel is om minimaal één meter vrij te houden tussen de voorkant, bovenkant en zijkanten. Houd tevens alle ramen en deuren zoveel mogelijk dicht wanneer de luchtbevochtiger in gebruik is voor een optimale efficiëntie.
In de gebruiksaanwijzing staat dat de luchtbevochtiger 60 centimeter boven de vloer moet staan. De belangrijkste reden hiervoor is dat er minder kans is dat het vocht op je vloer neerslaat. Dat kan vooral een probleem zijn als je een houten vloer hebt; vochtdruppels kunnen lelijke vlekken achterlaten.
Waarom is een luchtbevochtiger voor de slaapkamer belangrijk? Een luchtbevochtiger helpt de luchtvochtigheid in je slaapkamer te verhogen, waardoor je beter kunt ademen en minder last hebt van een droge huid, keelpijn en een verstopte neus.
Sommige mensen denken dat een luchtbevochtiger noodzakelijk is, maar dat is lang niet altijd zo. Elk huis is anders. Een luchtbevochtiger is alleen zinvol als de luchtvochtigheid inderdaad permanent te laag is. Het is dus zaak om die te laten meten.
Een luchtbevochtiger kan bijzonder effectief zijn voor de behandeling van droge huid, ogen, neus, keel en lippen. Ze kunnen ook de symptomen van griep of verkoudheid verlichten. Let wel op: overmatig gebruik van een luchtbevochtiger kan echter mogelijk ademhalingsproblemen verergeren.
Als je zeker wil weten dat een droge lucht de oorzaak is van jouw klachten, dan meet je met een hygrometer de luchtvochtigheid. In de perfecte situatie zit die tussen de 50 en 60 procent.
Wanneer er te droge lucht wordt ingeademd nemen de longen minder zuurstof op. Water verdampt snel in droge lucht en dus ook in keel en longen, waardoor de keel uitdroogt. Dit kan klachten zoals droge hoest en keelpijn tot gevolg hebben. Wanneer er veel stof in de woning aanwezig is kunnen de klachten verergeren.
De ideale luchtvochtigheid in huis
Over het algemeen ligt de beste luchtvochtigheid in huis tussen de 40 tot 60 procent. De ideale vochtigheidsgraad is dus zo'n 50 procent.
Kiezen tussen een luchtreiniger en luchtbevochtiger
Als je de lucht ook wil zuiveren, kun je het beste kiezen voor een luchtbevochtiger met ionisator. Dit apparaat bevochtigt en reinigt de lucht. Wil je de luchtkwaliteit snel verbeteren, maar is bevochtigen niet nodig? Dan is een luchtreiniger geschikt.
Luchtvochtigheid biedt een aantal voordelen, waaronder betere nachtrust en minder last van droge, jeukende huid. Droge lucht kan een droge huid tot gevolg hebben. Als vochtinbrengende crème en lippenbalsem niet genoeg zijn, is een luchtbevochtiger nog een effectieve manier om de symptomen te verlichten.
Wanneer je de hygrometer gebruikt, sluit je best alle ramen en deuren van de ruimte of kamer. Door gewoon al een deur te openen, verandert de luchtvochtigheidsgraad in de ruimte of kamer. Plaats de vochtmeter bij voorkeur in het midden van de ruimte of kamer voor de meest accurate metingen.
Luchtbevochtigers kunnen enorm verschillen in stroomverbruik. Een energiezuinige luchtbevochtiger zou niet veel meer dan 50W moeten gebruiken. De meeste luchtbevochtigers zitten ergens in het middensegment en verbruiken zo'n 100W. Je hebt ook nog uitschieters die soms wel richting de 500W gaan.
Gebruik je de luchtbevochtiger dagelijks?Dan is het verstandig om het filter elke 3 maanden te vervangen. Als je de luchtbevochtiger minder vaak gebruikt, is het aan te raden het filter minimaal één keer per jaar te vervangen.
De belangrijkste reden hiervoor is dat de meeste klachten over te droge lucht veelal niet worden veroorzaakt door droge lucht, maar door een slechte luchtkwaliteit. Daarnaast zijn waterbakjes op de verwarming bronnen van schimmels en bacteriën, die de klachten juist verergeren, schrijven de onderzoekers.
In het algemeen is droge lucht beter voor de gezondheid van de luchtwegen, omdat het minder geschikt is voor het overleven en verspreiden van bacteriën en virussen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een droge klimaat, waar de lucht vaak droog is en de luchtwegen minder vatbaar zijn voor infecties.
Klachten Door Droge Lucht
Ook het kriebelhoestje dat vaak wordt afgedaan als een winterverkoudheid kan een symptoom zijn, evenals gebarsten en droge lippen en aanhoudende hoofdpijn. Als het ineens erg stoffig lijkt in huis, klopt dat: door de droge lucht kunnen stofdeeltjes zich gemakkelijker verspreiden.
Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Wanneer de luchtvochtigheid in huis boven het percentage van 60 procent komt, bijvoorbeeld rond de 70 procent, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid.
Er is een app die de luchtvochtigheid kan meten, namelijk de Rovary Hygrometer app.
Een luchtbevochtiger is ook nuttig voor mensen met ademhalingsproblemen, zoals COPD, omdat droge lucht hun symptomen kan verergeren.
Zet emmertjes met water neer in huis
Een andere simpele manier om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren is door een emmertje of vaas met water neer te zetten, bijvoorbeeld op de vensterbank boven de radiator. Door de warmte in huis zal het water verdampen en de luchtvochtigheid toenemen.
Maar als het op schoonmaken aankomt, is een goede vuistregel om de onderdelen van de luchtbevochtiger ten minste eenmaal per week te desinfecteren.